Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

635 resultaten


ID: 134588 | Landschappelijk element

Tuinen in de Luikersteenweg

Luikersteenweg 33-61 (Hasselt)
Tussen de Luikerpoort en de Toekomststraat, wordt de onpare straatkant van de Luikersteenweg (tegenover het Park van Villers) gekenmerkt door een reeks al dan niet alleenstaande huizen (nummers 33 tot 61), gelegen in ruime tuinen met voortuinhekken.


ID: 134596 | Landschappelijk element

Villatuin

Luikersteenweg 47 (Hasselt)
1924 gedateerde villa met tuin, lange ligusterhaag met poorthek en voortuinhek.


ID: 134597 | Landschappelijk element

Villatuin

Luikersteenweg 49-51 (Hasselt)
Smeedijzeren gloriettes en voortuinhekken bij gespiegelde gekoppelde villa’s van 1892.


ID: 134609 | Landschappelijk element

Siertuin

Oude-Maasstraat 10 (Hasselt)
Hagentuin, ontwerp van Jacques Wirtz uit de jaren 1970, bij volledig verbouwde voormalige hoeve.


ID: 134331 | Landschappelijk element

Park van het kasteel van Bovelingen

Altenastraat 39-43 (Heers)
Verloren kasteelpark in vroeg-landschappelijke stijl van rond 1800, mogelijk ontworpen door Ghislain Joseph Henry (1754-1820) en aangepast in de tweede helft van de 19de eeuw; de site, het reliëf van de vijvers, enkele lanen en parkbomen blijven over.


ID: 306692 | Bouwkundig element

Dorpskern Batsheers

Batsheersstraat, Kapelstraat, Norbertijnenlaan, Smisstraat (Heers)
De dorpsstructuur van Batsheers is minstens sinds de 17de-eeuwse terreinopname door de abdij van Averbode quasi ongewijzigd gebleven: de gebouwen zijn voornamelijk geconcentreerd langsheen de Batsheersstraat, in een redelijk wijde spreiding, altererend met landbouwpercelen. De dorpskern omvat verschillende bouwvolumes die nog gemakkelijk met structuren op het voorprimitief kadasterplan, op de Ferrariskaart en misschien zelfs in de eigendomsatlas van Averbode kunnen worden geassocieerd, en waarvan zelfs de huidige gemoderniseerde verschijningsvorm volumetrisch teruggaat op historische voorgangers.


ID: 134301 | Landschappelijk element

Tuin van een gesloten hoeve

Batsheersstraat 4 (Heers)
Deels ommuurde, deels omhaagde moestuin en monumentale tamme kastanje uit de 19de eeuw, ten zuiden van een hoeve met middeleeuwse kern.


ID: 130701 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van geschoren gele kornoelje

Batsheersstraat 8, Norbertijnenlaan (Heers)
Het erf van een hoevetje is langs de Norbertijnenlaan afgesloten met een 45 meter lange geschoren haag. De afsluitingshaag werd aangeplant met gele kornoelje en is naar de traditie van deze streek meestal een gevlochten haag. Door de takken van de haag in elkaar te vlechten, werd hierdoor de haag quasi ondoordringbaar.


ID: 300360 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van meidoorn

Brugstraat (Heers)
Afsluitingshaag van meidoorn gelegen op de perceelsgrens van het erf van een hoeve. Meidoorn is een typische soort die in deze streek zeer veel wordt toegepast in afsluitingshagen.


ID: 130699 | Landschappelijk element

Geschoren afsluitingshaag met vlechtwerk van gele kornoelje

Daalstraat 31 (Heers)
Gesnoeide, naar oude traditie gevlochten haag van gele kornoelje (Cornus mas) in boerentuin. Deze boerentuin behoort toe aan een 19de-eeuwse boerderij, Daalstraat 31. De geschoren haag vormt de afsluiting tussen het erf en het kerkhof. Door de jonge planten kruiselings te vlechten wordt een ondoordringbare kruishaag bekomen. Op deze manier is het erf beschermd tegen ongenode gasten.