Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

635 resultaten


ID: 130089 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van haagbeuk

Hemelrijk 1 (Zwalm)
Het erf van het voormalig boerenhuis is langs de straat afgesloten met een geschorenhaag van haagbeuk.. De haag is bedoeld om indringing op het erf te voorkomen.


ID: 130092 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van haagbeuk

Hemelrijk 2 (Zwalm)
Het erf van het voormalig boerenhuis is langs de straat afgesloten met een geschorenhaag van haagbeuk. De haag is bedoeld om indringing op het erf te voorkomen.


ID: 130091 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van haagbeuk

Hemelrijk 5 (Zwalm)
Het erf van het voormalig boerenhuis is langs de straat afgesloten met een geschoren haag van haagbeuk. De haag is bedoeld om indringing op het erf te voorkomen.


ID: 130328 | Landschappelijk element

Essenkaphaag

Heuvelgem 35 (Zwalm)
Langs de perceelsrand en langs de losweg palende aan het erf staat er nog een restant uit een essenkaphaag. De haag heeft een kaphoogte van bij de 200 cm en is een landschapselement dat hier in de streek werd geplant in functie van het produceren van brandhout, geriefhout en loofvoedering.


ID: 130327 | Landschappelijk element

Geschoren olmenhaag

Heuvelgem 50 (Zwalm)
Het erf wordt aan de straatzijde afgesloten met een geschoren olmenhaag. Olm werd voor deze toepassing geprefereerd omwille van de zeer dichte vertakking vanaf de basis. Mits de haag goed onderhouden werd kon men hierdoor het kleinvee op het erf houden en werd indringing voorkomen. Opslag van de welkomstlinde heeft zich ook in de scheerhaag gevestigd en wordt samen met de olmenhaag onderhouden. Olm wordt heden ten dage nog weinig aangeplant omwille van de olmenziekte. Het valt ons echter op dat de goed onderhouden scheerhagen van olm gezond zijn en niet belaagd worden door de olmenspintkever. Een verklaring is mogelijks dat de spintkever zwaarder takhout of stammen nodig heeft om zicht te vestigen.


ID: 130132 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van meidoorn en haagbeuk bij boomgaard

Hundelgemsebaan 74 (Zwalm)
Een lang uitgerekt perceel, aansluitend bij de woning Hundelgemsebaan 74, is als hoogstamboomgaard in gebruik en werd op traditionele wijze afgezet met een afsluitingshaag. Het is een scheerhaag waarvan het achterste deel, aansluitend bij de landbouwweg, in meidoorn en met zéér dichte plantafstanden is uitgevoerd. De twee flanken van de boomgaard zijn in een haagbeukenhaag uitgevoerd. De scheerhoogte is rondom op 150 cm uitgevoerd.


ID: 130294 | Landschappelijk element

Kaphaag van es en haagbeuk

Kamperstraat 34 (Zwalm)
De achterliggende huisweide bij de boerderij is deels afgezet met een kaphaag, bestaande uit es en haagbeuk, van 75 meter lang en met een kaphoogte van 220 cm. In de kaphaag werden er exemplaren gemeten met een stamomtrek van circa 170 cm, wat doet vermoeden dat het hier een oude haag betreft. Door haar lengte is ze hier een mooi en representatief voorbeeld van een nog goed onderhouden kaphaag, een landschapselement dat hier in de streek werd geplant in functie van het produceren van brandhout, geriefhout en loofvoedering.


ID: 130112 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van haagbeuk bij kasteeldomein Beerlegem

Kasteeldreef, Paulatemstraat (Zwalm)
De Engelse tuin ten zuidoosten van het kasteel wordt langs de Paulatemstraat afgesloten met een geschoren haag. De haag bestaat in hoofdzaak uit haagbeuk en met al dan niet natuurlijke bijmengingen van beuk, meidoorn, gewone es, zomereik en olm. Het betreft hier een zéér oude scheerhaag bedoeld om indringing te voorkomen.


ID: 130113 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van meidoorn kasteeldomein Beerlegem

Kasteeldreef, Paulatemstraat (Zwalm)
In het kasteeldomein van Beerlegem bij een recent bebost weiland staat langs de Paulatemstraat een weerhaag, ooit dienstig als veekering. Deze voorloper van de prikkeldraadafsluiting bestaat hier nog op originele scheerhoogte. De veekeringen werden vroeger ondoordringbaar gemaakt door ze aan te planten met dichte plantafstanden, door ze regelmatig te verjongen, door inboet en snoei. Om het gat in de haag te dichten werden bepaalde vlechttechnieken toegepast en werden beschikbare takken in de haag gevlochten.


ID: 45149 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Beerlegem

Kasteeldreef 3-4, 8 (Zwalm)
Kasteeldomein van Beerlegem van circa 60 hectare, gelegen in de vallei van de Munkbosbeek, vermoedelijke teruggaand tot een middeleeuwse site met walgrachten. Omgracht voorhof met smeedijzeren inrijhekken van 1860-61 en dienstgebouwen uit 1773 en 1788. Kasteel gelegen binnen een brede rechthoekige omgrachting uitgebreid tot rechthoekige vijver, axiaal verbonden met het voorhof door een stenen brug. Bouw van een nieuw kasteel circa 1730 en verbouwd in neoclassicistische stijl naar ontwerp van architect O. Geerling in 1872-76. Kasteel en bijgebouwen na oorlogsschade hersteld onder leiding van architect M. Vossaert. Deels omhaagd park met omgrachtingen, vijvers en fonteinen, heraangelegd tussen 1814 en 1830, ten noorden van het kasteel in geometrische stijl met ganzenvoet en toegangsdreef en ten zuiden in landschappelijke stijl met lemen "kluizenaarswoning" en vista in zuidoostelijke richting over de Munkbosbeek en een licht glooiende weide. Ten westen ijskelder van 1843.