Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

635 resultaten


ID: 130134 | Landschappelijk element

Gemengde afsluitingshagen bij moestuin

Kerkstraat (Zwalm)
Een gemengde afsluitingshaag bij een moestuin, in oorsprong bestaande uit deels meidoorn en deels taxus met inboet van haagliguster en haagbeuk en natuurlijke bijmenging van esdoorn, es en hulst. Het betreft een scheerhaag die met uitzondering van es geschoren wordt op scheerhoogte. De doorgeschoten essentakken worden hier geoogst vermoedelijk voor geriefhout zoals: bomenstaken of schopstelen.


ID: 130176 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van haagbeuk

Konkelstraat 1 (Zwalm)
Een erfafsluitingshaag langs de Konkelstraat in hoofdzaak bestaande uit haagbeuk en met al dan niet natuurlijke bijmengingen van meidoorn, vlier, olm, es en schietwilg. Het betreft hier een oude scheerhaag bedoeld om indringing te voorkomen en om te verhinderen dat de dieren, met name het kleinvee op het erf, zouden uitbreken.


ID: 130211 | Landschappelijk element

Op stam gezette mispel

Kortendries 3 (Zwalm)
Als relict uit een verdwenen erfafsluiting rest nog een op stam gezette mispel die op een onderstam van meidoorn geënt is. Daar de enting op een hoogte van 300 cm is uitgevoerd heeft de mispel het uitzicht van een boompje met een kruindoormeter van circa zes meter. Het betreft hier een cultuurvariëteit van mispel die gehouden werd omwille van de grote vruchten. Door mispels in de haag te voorzien werd de nuttigheid van de haag als afsluiting verhoogd door er een opbrengst met mispelvruchten aan toe te voegen. Mispel werd geoogst na de eerste vorst, hierdoor werd het vruchtvlees zacht en eetbaar. Dit gebruik ligt aan de basis van de volgende uitdrukkingen: zo rot als een mispel en ge zijt een rotzak.


ID: 130156 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van haagbeuk

Langemuntstraat 48 (Zwalm)
Afsluitingshaag horende bij de woning gelegen langs de Langemuntstraat. Door het gebruik van Haagbeuk in een dicht plantverband is de haag ondoordringbaar. Door ze jaarlijks te scheren wordt ze op traditionele wijze onderhouden. De haag is geplant langs de perceelgrens aan de straatzijde en is nog een representatief voorbeeld van een scheerhaag dienstig als afsluiting.


ID: 130066 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van meidoorn

Latemdreef 16 (Zwalm)
Het erf is minstens voor de helft nog afgesloten met een scheerhaag van meidoorn. De doornige afsluiting was bedoeld om indringing te voorkomen en werd om die reden potdicht gemaakt door het in elkaar vlechten van de haagplanten en door de gaten te dichten met beschikbare takken en dergelijke. Door haar lengte, circa 135 meter is dit landschapselement een representatief voorbeeld. De scheerhoogte daarentegen wijkt af van de traditionele hoogte van 120 – 150 cm.


ID: 44032 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie met tuin

Latemdreef 55 (Zwalm)
Dubbelhuis met middentravee bekroond door driehoekig pseudo-fronton met oculus, gelegen in omhaagde pastorietuin met achterin Mariagrot, gebouwd naar ontwerp van P. Declercq in 1847.


ID: 130067 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van hulst bij pastorietuin

Latemdreef 55 (Zwalm)
De tuin bij de pastorie is aan de straatzijde afgesloten met een gemengde scheerhaag in hoofdzaak bestaande uit scherpe hulst met een bijmenging van een, al dan niet op natuurlijke wijze verrijkt, assortiment van haagbeuk, hazelaar, es, haagliguster en vlier. De in oorsprong wintergroene haag heeft hier als functie inkijken te voorkomen en met het gebruik van scherpe hulst indringing te verhinderen.


ID: 130068 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van haagbeuk bij pastorietuin

Latemdreef 55 (Zwalm)
Langs de Latemdreef is de pastorietuin afgesloten met een geschoren haagbeukenhaag. De haag heeft hier als functie inkijken te voorkomen en indringing te verhinderen.


ID: 130255 | Landschappelijk element

Haagbeuken kaphaag bij Bostmolen

Machelgemstraat 56 (Zwalm)
Het terrein van de gewezen boomgaard, die nu als parkeerplaats in gebruik is, is met een kaphaag van haagbeuk afgezet. De bodem is plaatselijk sterk verdicht ten gevolge van het parkeren en de achterstallig onderhouden haag is in lange tijd niet meer gekapt. Dergelijke beplantingen werden bij het erf voorzien als erfafsluitingshaag en als leverancier van brand-, geriefhout en loofvoedering.


ID: 130182 | Landschappelijk element

Geschoren afsluitingshaag van olm

Moldergem 116 (Zwalm)
Een olmen afsluitingshaag bevindt zich aan de straatzijde van het erf en is, al dan niet op natuurlijke wijze, aangereikt met haagbeuk, hazelaar, meidoorn en vlier. Het is een scheerhaag van ongeveer 2 meter hoog en heeft een lengte van 50 meter. Olm werd voor deze toepassing geprefereerd omwille van de zeer dichte vertakking vanaf de basis. Mits de haag goed onderhouden werd kon men hierdoor het kleinvee op het erf houden en werd indringing voorkomen. Olm wordt heden ten dage nog weinig aangeplant omwille van de olmenziekte. Het valt ons echter op dat de goed onderhouden scheerhagen van olm gezond zijn en niet belaagd worden door de olmenspintkever. Een verklaring is mogelijks dat de spintkever zwaarder takhout of stammen nodig heeft om zicht te vestigen.