Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1293 resultaten


ID: 12472 | Bouwkundig element

Hoeve Capenbergh

Borsbeeksesteenweg 77 (Boechout)
Hoeve met losstaande bestanddelen op omhaagd domein en met geplaveid erf, gelegen tegenover zogenaamd Spokenhof.


ID: 12475 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Boshoek 148 (Boechout)
Kleine langgestrekte hoeve op omhaagd domein met moestuin aan zuidzijde. Voorgevel woonhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak.


ID: 12593 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Eekstraat 21-23 (Boechout)
Hoeve met losstaande bestanddelen, uit het einde van de 19de eeuw. Gelegen binnen omhaagde tuin in landbouwgebied ten noorden van de gemeente.


ID: 2486 | Bouwkundig element

Hoeve Kleine Krankhoeve

Grote Doelstraat 1 (Bonheiden)
Gerestaureerde hoeve met langgestrekt woonstalhuis, wagenhuis, bakhuis, waterput, latrine en omhaagde boomgaard.


ID: 301114 | Landschappelijk geheel

Haspengouw van Borgloon tot Vechmaal

Bommershoven, Borgloon, Broekom, Groot-Loon (Borgloon), Gutschoven, Heers, Heks, Horpmaal, Vechmaal (Heers), Lauw, Piringen, Widooie (Tongeren)
Het is een overwegend open en sterk glooiend landschap, voornamelijk bestaande uit zeer vruchtbare akkers. De bewoning is geconcentreerd in dorpen die vooral gelegen zijn in de valleien. Deze valleien zijn vochtiger en bestaan uit hooi- en graslanden en houtkanten en vormen meer gesloten linten tussen de uitgestrekte open plateaugebieden. Op de heuveltoppen ontbreekt plaatselijk de vruchtbare leemlaag of is deze te dun voor landbouw en liggen beperkte boscomplexen. De ankerplaats vormt een uitzonderlijk landschap waarbij de erfgoedelementen samen een uitgestrekt cultuurlandschap vormen met vele historische kasteeldorpen en domeingoederen, alternerend met een schitterend semi-ruraal kader van hoeves, akkers, weilanden, hoogstamboomgaarden en bossen waarbij de verschillende elementen bovendien onderling verbonden zijn door oude wegtracés (waaronder de Romeinse weg).


ID: 135345 | Landschappelijk geheel

Berlingen en Kuttekoven

Borgloon, Gotem, Hoepertingen, Kuttekoven (Borgloon), Berlingen (Wellen)
Dit gebied is gelegen aan de noordwestrand van het massief van Borgloon. Het is heuvelachtig en sterk ingesneden door erosie. Het is een uitgesproken agrarisch landschap met centraal het gehucht Kuttekoven met enkele belangrijke hoeves en de Sint-Jan-de-Doperkerk. Het gehucht wordt doorsneden door de markante spoorwegbrug en spoorwegbedding van de voormalige spoorweg Sint-Truiden-Tongeren. Ten noorden van het gehucht liggen de gesloten hoeve De Klee en kasteel De Klee. Halverwege tussen Kuttekoven en Berlingen (Wellen), aan de oostelijke rand van de riviervlakte van de Herk, ligt het gehucht Rullingen met het gelijknamige kasteel met omliggend park en hoogstamboomgaarden. De Herk stroomt diep ingesneden door het landschap. Het dorp Berlingen sluit hierop aan, de Sint-Agathakerk kijkt van een hoogte uit op de waterloop.


ID: 134272 | Landschappelijk element

Siertuin uit het interbellum

Stationsstraat 31 (Borgloon)
Tuin bij een villa van 1939-40, die zijn structuur uit de bouwperiode deels heeft bewaard.


ID: 12755 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Corneel Smitslei 9, Groenhofstraat 2 (Borsbeek)
Langgestrekte hoeve te dateren in de tweede helft van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw, gelegen in omhaagde tuin en toegankelijk via een aarden weg.


ID: 12759 | Bouwkundig element

Heilige Geesthoeve

Frans Beirenslaan 2 (Borsbeek)
Omhaagde hoeve met kern uit de tweede helft van de 18de eeuw, vormt mooi geheel met hoeven Langbaan nummers 4-6.


ID: 12760 | Bouwkundig element

Hoeve Ceulemans

Gebroeders Van der Auwerabaan 31 (Borsbeek)
Langgestrekte hoeve onder zadeldak. Verankerd bakstenen woonhuis van vier traveeën, bepleisterde geprofileerde daklijst.