Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3054 resultaten


ID: 84174 | Bouwkundig element

Herenhuis

Dokter Armand Rubbensstraat 34 (Zele)
Groot beeldbepalend herenhuis van zes traveeën en twee bouwlagen met poortdoorrit onder schilddak. Oorspronkelijk woning uit 1835 in neoclassicistische stijl van vier traveeën met een poortdoorrit aan weerszijde maar ingrijpend verbouwd en vergroot vanaf 1913 naar ontwerp van bouwmeester Henri Vanden Broucke. Door de vele ingrepen heeft de herenwoning heden een eclectisch voorkomen.


ID: 83950 | Bouwkundig element

Brouwerswoning  Landuyt

Dr. Victor Van Cauterenstraat 11, 11A (Zele)
In straatbeeld dominerend wit bepleisterd herenhuis van acht traveeën en twee verdiepingen onder een pannen schilddak, met links een hoger oplopende poorttravee, toegevoegd in 1908, en rechts een poortdoorrit met balustrade in siersmeedwerk aan een gekasseide oprit. Zeer evenwichtige gevelopbouw, kenmerkend voor de neoclassicistische stijl.


ID: 84209 | Bouwkundig element

Kapelhof

Kouterstraat 108 (Zele)
Oorspronkelijk vrijstaand herenhuis, heden omsloten door schoolgebouwen, ten noorden van de speelplaats achter de Kouterkapel. Herenhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddaken, in kern van 1665, met aanpassingen uit de 19de eeuw. Aansluitend bevinden zich nog twee 19de-eeuwse schoolgebouwen in L-vormige opstelling. Voormalige kloosterkapel gebouwd in 1875.


ID: 84069 | Bouwkundig element

Brouwerswoning met bijhorende stokerij Rubbens

Langemuntstraat (Zele)
Beeldbepalend herenhuis met bijhorende stokerij Rubbens op straathoek met de Oudburgstraat. Datum "1817" in latei van voordeur, wellicht verwijzend naar de her- of verbouwing van de in oorsprong 18de-eeuwse hoeve door de nieuwe eigenaars Pieter Augustin Goossens – Johanna Catharina Verherbruggen.


ID: 84072 | Bouwkundig element

Brouwerswoning Meeus

Langemuntstraat 10, 14 (Zele)
Brouwerswoning, opgetrokken circa 1843 in een fraaie omringende beboomde tuin, met vijver en landschappelijke aanleg, aan de straatkant afgesloten door ijzeren hekwerk met rechts een poorttoegang. De brouwerij werd tijdens de Eerste Wereldoorlog ontmanteld. De bedrijfsgebouwen ruimden plaats voor een vijver en paardenstallen met garage voor notaris Albert Meeus naar ontwerp van Henri Vanden Broucke van 1921.


ID: 84071 | Bouwkundig element

Brouwerswoning met brouwerij

Langemuntstraat 11-13 (Zele)
Aanvankelijk brouwershuis van drie traveeën van circa 1870, volgens bouwaanvraag van 1941 naar ontwerp van architect Adolf Keppens aangepast, uitgebreid en dak verhoogd. Heden ruim herenhuis met L-vormige plattegrond van zes traveeën en twee bouwlagen in eclectische stijl en lagere aanbouw. Vrijstaand bakstenen bedrijfsgebouw deels uit het begin en deels uit het tweede kwart van de 20ste eeuw.


ID: 84103 | Bouwkundig element

Brouwerswoning

Markt 16 (Zele)
Ruim herenhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder een pannen schilddak met overstekende kroonlijst, stilistisch te dateren in het derde kwart van de 19de eeuw. Aanvankelijk grote woning in neoclassicistische stijl met L-vormige plattegrond, traditionele dubbelhuisopstand en poortdoorrit aan de linkerzijde, teruggaand op de brouwerswoning Nelis.


ID: 84111 | Bouwkundig element

Herenhuis

Oudburgstraat 1, 1A (Zele)
Beeldbepalend herenhuis met dubbelhuisopstand van zeven traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak met brede omlopende geprofileerde houten kroonlijst, volgens literatuurgegevens van circa 1800. Voormalige bedrijfsgebouwen van 1801, vergroot tussen 1832 en 1859 en aanvankelijk bestemd als brouwerijgebouwen en landbouwaanhorigheden.


ID: 84114 | Bouwkundig element

Herenhuis

Oudburgstraat 21 (Zele)
Herenhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak met pannen, volgens stijlkenmerken en kadastergegevens in het derde kwart van de 19de eeuw opgetrokken op een oudere site met L-vormige bebouwing.


ID: 61138 | Bouwkundig element

Herenhuis

Grote Markt 85-87 (Zelzate)
Herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen met oudere kern, in 1909 aangepast met geglazuurd bakstenen parement en erker op de bovenverdieping, nu gesplitst in twee woningen met winkelpuien.