Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15003 resultaten


ID: 446 | Bouwkundig element

Hoeve

Stevensveldstraat 3 (Aalst)
Voorheen hoeve, heden Parochiecentrum. Huis van anderhalve bouwlaag en zes traveeën onder zadeldak, uit de 19de eeuw of begin 20ste eeuw.


ID: 485 | Bouwkundig element

Hoeve met Onze-Lieve-Vrouwkapel

Terhagenstraat 13 (Aalst)
Hoeve, gedateerd 1873 in de zandstenen sleutel van de inrijpoort der langsschuur. Ernaast: eenvoudig Onze-Lieve-Vrouwewegkapelletje.


ID: 486 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Tinnenhoekstraat 25 (Aalst)
Gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken gegroepeerd omheen een rechthoekige binnenplaats en daterend, uit de 19de eeuw.


ID: 431 | Bouwkundig element

Boerenhuisje

Walburgaweg 1 (Aalst)
Boerenhuisje met haakse stal aan straatzijde, daterend uit de 19de eeuw met mogelijk oudere kern.


ID: 432 | Bouwkundig element

Hoeve

Walburgaweg 17-19 (Aalst)
Hoevetje met woonhuis, heden verdeeld in twee woongelegenheden met parallelle stal, gekasseid erf met waterput achteraan en mestvaalt vooraan tegen de straat.


ID: 480 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Moorsel

Waterkasteel 1, 5 (Aalst)
Renaissancistisch waterslot met neerhof, gelegen in een ommuurd park in landschappelijke stijl op de zuidelijke flank van de Eksterenberg, door middel van rechte dreven verbonden met de Opwijksesteenweg en het dorp. Het waterkasteel werd gebouwd tussen 1521-1526 als slot van de heerlijkheid Moorsel, in opdracht van Carolus van Croy, abt van Affligem en later bisschop van Doornik. Het onderging meerdere restauratiecampagnes en sommige onderdelen werden heropgebouwd omstreeks 1908, bijvoorbeeld de westvleugel.


ID: 481 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve

Waterkasteel 5 (Aalst)
Kasteelhoeve gelegen ten zuidwesten van het kasteel. U-vormig gebouw van één verdieping uit het tweede en derde kwart van de 18de eeuw, onder gebogen zadeldaken op geschilderde voluutvormige daklijstbalkjes. Links en rechts wagenhuisjes met geblokte pilasters en telkens één venster in omlijsting van gesinterde baksteen.


ID: 422 | Bouwkundig element

Melkerij de Klaver

Zijpstraat 86A (Aalst)
Opgericht circa 1930 doch reeds stilgevallen in 1937. De melkerij bevindt zich links van de toegang tot een gesloten hoeve.


ID: 326 | Bouwkundig element

Zwanennesthoeve

Zwanenneststraat 2-4, 4A-B (Aalst)
Oude pachthoeve, voorheen omwald lustverblijf van de familie van Zinnik. Heden semigesloten hoeve van bakstenen gebouwen onder zadeldaken gegroepeerd rondom een gekasseide binnenplaats met mestvaalt en siertuintjes. Rechthoekige inrijpoort opgenomen in schuur. Boerenwoning van één bouwlaag en vijf traveeën aan erfzijde. Datering 1769 door middel van muurankers in zijgevel. Twee stalvleugels haaks op woonhuis en ertegenover een lange dwarsschuur.


ID: 135180 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Wantebeek met Vorte Bossen, Slangenbos en Schoonbergbos

Aalter (Aalter), Ruiselede (Ruiselede)
Dit gebied strekt zich uit langs de Wantebeek op grondgebied van de gemeenten Ruiselede (West-Vlaanderen) en Aalter (Oost-Vlaanderen). Ze loopt van gehucht Doomkerke (Ruiselede) tot vóór de kaarsrechte weg tussen Ruiselede en Aalter. Het is een gevarieerd gebied gelegen op een cuesta. Er liggen zowel landbouwgronden als historische bossen. In de vallei van de Wantebeek zijn de gronden voornamelijk als weiland in gebruik. Centraal ligt het Schoonbergbos-Slangenbos, dit was in de 17de eeuw - na een eerste ontginning vóór de 12de eeuw - als bos in gebruik. Het rechthoekige ontginningspatroon van de daaropvolgende ontginning is bewaard gebleven. Ten zuiden van het bos bevindt zich een (mogelijk 12de-eeuwse) boswal. Het gebied wordt gekenmerkt door typische graslanden langs de Wantebeek in het zuiden en door natte en droge bossen en akkerlanden binnen het historisch drevenpatroon in het noorden.