Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

213 resultaten


ID: 78345 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Kaaidijkstraat 8 (Diksmuide)
Aan de straat gelegen wederopbouwhoevetje. Naar de straat georiënteerd boerenhuis met gewijzigde muuropeningen en rechts aansluitende stalvleugel met geïncorporeerd schuurtje.


ID: 78288 | Bouwkundig element

Hoeve Eikendreef

Keiemdorpstraat 170 (Diksmuide)
Hoeve met losstaande en witgeschilderde bestanddelen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), min of meer U-vormig rondom onverhard erf opgesteld. Als omwalde hoevesite reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). De huidige opstelling en volumes klimmen blijkens een vergelijking tussen de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) en de kaart van Ph. Vandermaelen (circa 1850) terug tot omstreeks het midden van de 19de eeuw.


ID: 78578 | Bouwkundig element

Noorthoeve 1645

Noordstraat 9 (Diksmuide)
Losse bestanddelen onder pannen zadeldaken, L-vormig rondom het geasfalteerde erf gegroepeerd, nieuw hondenhok met bewaard beschilderd ijzeren hekwerk. Haaks op de straat, geelbakstenen boerenhuis met rechts opkamer onder hogere nok, tuitgevels met aandaken en vlechtingen voor de zijgevels en de dakvensters.


ID: 78393 | Bouwkundig element

Klokhofstede

Oostendestraat 137 (Diksmuide)
Achteringelegen wederopbouwhoeve uit de jaren 1920. Haaks op de erftoegang, boerenhuis van anderhalve bouwlaag en rechts twee opkamertraveeën. Muuropeningen met doorgetrokken bakstenen druiplijsten. Ten noorden rondom gekasseid erf, aaneengesloten U-vormige nutsgebouwen onder meer met laadluiken onder puntgevel met geprofileerd windbord.


ID: 78178 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve

Oostendestraat 87 (Diksmuide)
De erftoegang is gemarkeerd door hekpijlers en de kapel. De tweeledige structuur van de site bestaat uit het omwalde opperhof, minimaal teruggaand tot de 17de eeuw, met het landhuis en het niet omwalde neerhof met de stal- en schuurvleugel, en het hondenhok. Het behoud van de woning op het opperhof vormt een uitzonderlijk gegeven bij de wederopbouw. In 1920-1921 werd de stal- en schuurvleugel op het neerhof herbouwd door de Brusselse architect Hippolyte Steels. In 1923-1925 stond de Kortrijkse architect Richard Acke in voor de wederopbouw van het landhuis. De sierlijke brug met poort over de wal vormt net als de kapel van 1930 een toevoeging uit de wederopbouw.


ID: 39017 | Bouwkundig element

Watermolen van Pede

Lostraat 84 (Dilbeek)
Bovenslagmolen met gebouwen opklimmend tot in de 18de eeuw.


ID: 303116 | Landschappelijk element

Park van het kasteel van Hasselbroek

Hasselbroekstraat 188 (Gingelom)
Landgoed met dreven en waterpartijen uit de 17de eeuw, park in landschappelijke stijl en ommuurde ­ moestuin uit het midden van de 19de eeuw. Kasteel met kern in Maasstijl uit 1620 met neerhofopperhofstructuur, in 1770-1780 ­ verbouwd naar de mode van die tijd.


ID: 39194 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Sint-Pietersplein 1 (Gooik)
Schuin tegenover kerk en pastorie, bevindt zich een middelgrote vierkantshoeve die de hoek vormt van Sint-Pietersplein en Edingsesteenweg. Over ontstaan en betekenis is niets bekend.


ID: 75191 | Bouwkundig element

Spiegelhof

Hof ter Weerdestraat 95-97, 97B (Grimbergen)
In de Maalbeekvallei gelegen semi-gesloten hoeve, eertijds afhankelijk van de beide heerlijkheden Grimbergen, waarvan het woonhuis opklimt tot het begin van de 17de eeuw en genaamd naar de bewoners tijdens de 15de eeuw.


ID: 75364 | Bouwkundig element

Kasteel Groeneveld met pachthoeve

Oostvaartdijk 168-174 (Grimbergen)
Gegroeid uit het zogenaamde pachthof Vroonevelt, een voormalige hoeve van de abdij van Grimbergen waarvan het land- en boerenhuis minstens opklimmen tot de 18de eeuw. Het domein is gelegen in het noordoosten van de gemeente aan de oever van de Willebroeksevaart.