Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1599 resultaten


ID: 81692 | Bouwkundig element

Veevoederbedrijf Morgenstond

Tieboutslaan 4 (Anzegem)
Bakstenen voorgebouw met daarachter vijf parallelle beuken onder scheddaken. Lijstgevel afgelijnd door bakstenen kantelen. Centraal, dubbele poortopening.


ID: 81694 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Arnolduspark

Tiegemberg, Warandedreef 6-10 (Anzegem)
Bedevaartoord en recreatief park. Sint-Arnolduskapel opgetrokken tussen 1864 en 1865 naar ontwerp van Pierre Nicolas Croquison en gewijd in 1866 door bisschop J.J. Faict. Ten noorden van de kapel ligt het zogenaamd Sint-Arnoldusputje, de miraculeuze bron die in de loop der tijd verzonken is in de grond. Voormalig boswachtershuisje en later souvenirwinkel en herberg gelegen ten noorden van de kapel. Ten westen van de hoofdkapel, staat een kleine bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond. Puntgevel bekleed met rotsimitatie en bekroond door kruis. Het park wordt op het eind van de 19de eeuw in opdracht van Vital Moreels aangelegd.


ID: 81635 | Bouwkundig element

Goed te Corbie

Varentstraat 27 (Anzegem)
De hoeve vormde het centrum van de gelijknamige heerlijkheid en was in het bezit van de abdij van Corbie, heren van Kaster. De oudste vermeldingen gaan terug tot 1200. Volledig omwalde hoeve met semigesloten opstelling rond deels gekasseid erf. Brede omwalling aangeduid door populieren, waarvan één gelegen aan de erfoprit gemarkeerd wordt door houten kapelletje met heiligenbeeld. Lange gekasseide erfoprit aan het erf gemarkeerd door ijzeren hek. Ten noordwesten van de hoeve, buiten de omwalling, staakkapelletje met Christus aan het kruis en omgeven door ijzeren hek tussen gerotseerde pijlers.


ID: 81701 | Bouwkundig element

Likeurstokerij Sint-Arnoldus

Walbrugge 22-26 (Anzegem)
Likeurstokerij "Sint-Arnoldus", opgericht circa 1920. Imposant woonhuis in oorsprong bestaande uit twee woonhuizen met centrale poortdoorgang. Heden vormen ze één woning, aan de straat afgezet door bakstenen muurtje. Gediversifieerde baksteenbouw van één à twee bouwlagen onder variërend leien dakenspel.


ID: 81504 | Bouwkundig element

Hoeve met watermolen Hof ter Walskerke

Walskerkestraat 2 (Anzegem)
Hoeve met watermolen "hof ter Walskerke". Watermolen met roerend werk, waterrad en sluiswerk beschermd als monument en onmiddellijke omgeving beschermd als dorpsgezicht bij B.V.E. van 28/07/1983. Historische hoeve, tijdens het ancien régime gelegen op het grondgebied van de heerlijkheid "Wulfskerke, gheseit ter Moten".


ID: 207451 | Bouwkundig element

Maalderij

Berlingmolenstraat 64 (Ardooie)
Voormalige maalderij met molenaarshuis van de Berlingmolen of Bergelinkmolen, ook molen Cloet genoemd. In het laatste kwart van de 18de of het eerste kwart van de 19de eeuw wordt de Bergelinkmolen opgericht, een tweezolder-staakmolen die zal gebruikt worden als graan- en oliemolen. Woning van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak in mechanische pannen.


ID: 207507 | Bouwkundig element

Cijnsmolenhoeve

Cijnsmolenstraat 1 (Ardooie)
Molenaarshoeve van de voormalige Cijnsmolen of Molen Verhoest, opklimmend tot de 18de eeuw op site die minstens teruggaat tot de 16de eeuw, met aanbouw van een maalderij uit het tweede kwart van de 20ste eeuw.


ID: 207532 | Bouwkundig element

Hoeve met maalderij

Hoogbeverenstraat 22 (Ardooie)
Hoeve met maalderijrestant uit het interbellum. Gelegen langsheen de doodlopende zijstraat die vóór de jaren 1970 deel uitmaakt van de Ieperambachtstraat, later Hellestraat.


ID: 207783 | Bouwkundig element

Maalderij

Kachtemsestraat 2 (Ardooie)
Voormalige maalderij uit het interbellum, thans vervoersbedrijf Galle. Gelegen op de plaats van de voormalige herberg "Cruypt in d'aerde". Op de straathoek een roodbakstenen enkelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen.


ID: 208249 | Bouwkundig element

Hoeve met maalderij en ast

Lichterveldsestraat 138 (Ardooie)
Voormalige hoeve met 19de-eeuwse maalderijsite en cichorei-ast, thans handel in veevoeder "Verstraete". Op de hoek met de Oude Heirweg een woonhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.