Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

58 resultaten


ID: 131636 | Landschappelijk element

Twee welkomstlindes bij Kasteel Reesinghe

Maldegem (Maldegem)
Twee oude linden staan in het park bij de toegangsbrug over de historische omgrachting. Het zijn twee veteraanbomen die mits goede verzorging nog lange tijd kunnen deel uitmaken van het kasteelpark. Het aanplanten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde, dat door de zuiverende werking van de bomen, de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden.


ID: 131635 | Landschappelijk element

Kroonvormige linde

Kronekalseide 269 (Maldegem)
In de voortuin van een woning langs de Brugsesteenweg staat een solitaire kroonvormige linde. De stam heeft op een hoogte van circa 160 cm een verdikking waarop vijf gesteltakken vertikaal omhoog zijn geleid, halverwege de kunstmatige kruin zijn de gesteltakken horizontaal en kroonvormig met elkaar verbonden. Aan de kant van het huis zijn er een aantal van de gesteltakken weggenomen of verloren gegaan. De gesteltakken zijn door enting met elkaar kroonvormig verbonden, de eerste kroon bevindt zich op 350 cm, het tweede niveau op 540 cm.


ID: 305227 | Landschappelijk element

Gekandelaarde populier als grens- en hoekboom

Kluysenstraat (Merchtem)
Een indrukwekkende gekandelaarde populier is aangeplant bij de grens tussen Hamme en Brussegem. De inplanting van de boom is volgens de Popp-kaart ook uitgevoerd in de hoek van een kadastraal perceel. Op de huidige kadasterkaart, na uitvoering van een ruilverkaveling, heeft de boom zijn eigen perceeltje toegewezen gekregen.


ID: 36706 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Barokke pijlerkapel met linde

Issegem (Oosterzele)
Het pijlerkapelletje en de linde vormen een onverbrekelijke eenheid, ingeplant bij een kruispunt van wegen. De boom is volgens de overlevering ouder dan de kapel, gebouwd in 1637, zoals aangegeven op een cartouchevormige gevelsteen. Het betreft een Hollandse linde met een stamomtrek van 456 cm en kenmerken van een etagelinde. De linde deed ook dienst als schermboom bij de verdwenen Issegemhoeve.


ID: 130883 | Landschappelijk element

Oude kapellinde Issegem

Issegem (Oosterzele)
Een barokke pijlerkapelletje staat in de schaduw van een lindeboom. Het kapelletje dateert uit 1637 en men beweert dat de boom in het zelfde jaar zou aangeplant zijn. Het betreft een Hollandse linde met een stamomtrek van 456 cm met mogelijks een leeftijd van 371 jaar. De structuur van de kruin heeft de kenmerken van een etagelinde, op een hoogte van een paar meter is er een zware takkenkrans waarvan alle takken een horizontale aanzet hebben.


ID: 130969 | Landschappelijk element

Geknotte zwarte populier

Steenstraat (Oosterzele)
De solitaire geknotte zwarte populier (Populus nigra) bevindt zich langs de Steenstraat te Oosterzele, naast een gracht. De boom heeft een knotvorm waarbij de afgekapte takken werden gebruikt als brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout of loofvoedering.


ID: 130964 | Landschappelijk element

Opgaande Grote Linde als welkomstboom bij hoeve De Grote Linde

Beernemsestraat 27 (Oostkamp)
De solitaire zomerlinde (Tilia platyphyllos) bevindt zich nabij de ingang van de hoeve de Grote Linde. De linde staat langs de Beernemsestraat te Oostkamp, op ongeveer 25 meter van de erftoegang tot de hoeve, waar hij de functie van welkomstboom vervult. Vlakbij staat een bakstenen kapelletje van 1946, dat eveneens de naam Grote Linde draagt.


ID: 130382 | Landschappelijk element

Opgaande zomereik in kasteeldomein Gruuthuyse

Stationsstraat (Oostkamp)
De individuele bosboom in het zogenaamde 'Portaalbos' is door zijn omvang één van de oudere van nature voorkomende zomereiken in de regio, naast gekende soortgenoten met gelijkaardige omvang in het kasteelpark van Loppem. Het betreft vermoedelijk één van de oudste exemplaren die nog is overgebleven uit het voormalige jachtpark-areaal van de Heren van Gruuthuse, waardoor de genetische waarde van deze bosboom nog gevoelig toeneemt.


ID: 130895 | Landschappelijk element

Peerie's linde

Pruimelstraat, Westerring (Oudenaarde)
De Hollandse linde bevindt zich in een insprong van een groot industrieel gebouw langs de N60 (Gent - Valenciennes), in de Oudenaardse industriezone ‘De Bruwaan’, ter hoogte van de Pruimelstraat. Als boom ingeplant bij een kruispunt van wegen, refererend aan de voormalige agrarische context en mogelijk geplant als herinnering aan de Slag bij Oudenaarde in 1708 is deze linde vrij zeldzaam te noemen.


ID: 301762 | Landschappelijk element

Hakhoutstoven van fladderiep in Vorte Bossen

Bruwaanstraat (Ruiselede)
De oude hakhoutstoven van fladderiep (Ulmus laevis), vier in totaal, bevinden zich in twee natte, beekbegeleidende loofhoutbestanden langs de Wantebeek en Pachtebeek. Het betreffen vermoedelijk de oudste, maar wellicht niet de omvangrijkste gekende fladderiepen van West-Vlaanderen. Fladderiep is één van de zeldzaamste van nature voorkomende boomsoorten in Vlaanderen. Het betreft hier één van de drie gekende locaties in West-Vlaanderen.