Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

58 resultaten


ID: 131110 | Landschappelijk element

Knoteik

Hoge Heirweg (Sint-Martens-Latem)
Twee knotbomen van zomereik bevinden zich langs de Hoge Heirweg, ten zuidwesten van de dorpskom van Sint-Martens-Latem, in een (op het moment van de bescherming, 2010) bebouwde context.


ID: 131111 | Landschappelijk element

Knoteik

Hoge Heirweg (Sint-Martens-Latem)
Twee knotbomen van zomereik (Quercus robur) bevinden zich langs de Hoge Heirweg, ten zuidwesten van de dorpskom van Sint-Martens-Latem, in een (op het moment van de bescherming, 2010) bebouwde context.


ID: 130570 | Landschappelijk element

Moerbei

Edgar Tinelstraat 4 (Sint-Niklaas)
Tegenover een beschermde 17de-eeuwse hoeve staat een oude moerbeiboom. Met een stamomtrek van ruim meer dan drie meter is hij vermoedelijk een van de oudste moerbezies in België.


ID: 130842 | Landschappelijk element

Geknotte zomerlinde kerkhof Avekapelle

Kerkstraat (Veurne)
Op het kerkhof bij de parochiekerk Sint-Michiel te Avekapelle bevindt zich een geknotte zomerlinde met een stamomtrek van 6,27 meter (gemeten op 1,50 meter hoogte, opname in 2008). Deze linde zou in 1595, bij de aanstelling van een nieuwe pastoor, geplant zijn.


ID: 132372 | Landschappelijk element

Nagelboom van 's-Gravenvoeren

Heuvelke (Voeren)
De witte paardenkastanje op een talud aan een kruising van twee paden is een spijkerboom. Een spijkerboom is een soort fetisjboom. Een deel van de achterzijde van de stam is afgestorven. Op het afgestorven deel werd de boom vernageld (er werden minstens 80 spijkers geteld).


ID: 304888 | Landschappelijk element

Knothaagbeuken

Kwinten (Voeren)
De knotbomen van haagbeuk staan langs een relict van een holle weg die reeds was ingetekend op de kaart van Villaret. De 19de- en 20ste-eeuwse kaarten tonen eveneens het tracé van deze verlaten weg. De westelijke knotboom heeft een omtrek van 262 cm.


ID: 207861 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Zomerlinde met kruisbeeld

Grote Heerweg (Waregem)
Kruisbeeld uit de jaren 1930, opgehangen aan de lindeboom aan het begin van de erfoprit naar de dieper gelegen hoeve "De Cleurvinck". De lindeboom is vermoedelijk ongeveer 200 jaar oud en wordt ook de "Vanackers linde" genoemd.


ID: 130800 | Landschappelijk element

17de eeuwse lindendreef bij de Abdij van Tongerlo

Abdijstraat (Westerlo)
De toegangsdreef van de Norbertijnenabdij in Tongerlo is de allerlaatste 17de eeuwse Hollandse-lindedreef van de Lage Landen. De oude bomen zijn Hollandse lindes (Tilia x europaea) van dezelfde klonale groep.


ID: 130813 | Landschappelijk element

Knotlinde op het dorpsplein van Massemen

Dorpsplein (Wetteren)
De eeuwenoude knotlinde (Tilia x europaea) bevindt zich ten zuidoosten van de parochiekerk Sint-Martinus op het dorpsplein van Massemen. De boom heeft een stamomtrek van 7,19 m. Sinds de heraanleg van het plein staat de boom enigszins geïsoleerd op een vluchtheuvel met wat lage begroeiing rondom. De linde vormt nog één van de beeldbepalende elementen van de oude dorpskom.


ID: 304310 | Landschappelijk element

Veteraanlinde als herdenkingsboom bij Wijnegemhof

Turnhoutsebaan (Wijnegem)
In het park bij het Wijnegemhof staat een oude solitaire lindeboom, het is een relict uit een dreef die op de Ferrariskaart (ca 1775) is ingetekend. Ook op de huidige kadasterkaart is de 18de-eeuwse situatie van de tuin, die dateert van voor de heraanleg in Engelse landschapsstijl (ca 1854), nog weergegeven en staat de boom precies in de hoek waar twee dreven elkaar raken. Deze veteraanboom is bijgevolg meer dan 250 jaar oud en is omwille van de verzwakte stambasis zwaar teruggesnoeid. De stam is voor het grootste deel weggerot en bestaat nog uit schilvormige stamfragmenten waarvan er twee over elkaar zijn geschoven.