Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

171 resultaten


ID: 304725 | Landschappelijk element

Kapelleweg

Leyniersdreef (Asse)
In de Leyniersdreef leidt een onverharde zijweg langs de flank van Tenberg naar beneden. Het betreft een actief gebruikte voetweg die langs een huis passeert en vervolgt als ingesneden grasweg. Bij een driehoekig deels bebost perceeltje kruist de weg ter hoogte van een hoekes een tweede voetweg waarna de weg voorbij het bosperceeltje aansluit op de voetweg richting Boterberg. De voetweg vertrok oorspronkelijk in de Bergstraat en maakte deel uit van een historisch netwerk van onverharde wegen dat de verschillende gehuchten met elkaar verbond. Deze voetwegen liepen dwars over de dorpsakkers en vormden zo een alternatieve en vaak kortere route dan langs de hoofdwegen. Deze voetweg vormde de verbinding tussen Tenberg en de vallei van de Nieuwermolenbeek en het gehucht Boterberg.


ID: 304696 | Landschappelijk element

Weg naar Nieuwermolenbeek

Mazier (Asse)
Op het kruispunt van Mazier en Zetsel loopt de weg Mazier verder rechtdoor als onverharde wegel die de volgende helling opgaat. Deze weg loopt tussen uitgestrekte percelen akker- en weiland en is deels ingesneden. Op het hoogste punt zijn nog resten zichtbaar van een vroegere kasseiverharding. Waar de weg daalt richting de Nieuwermolenbeek is het wegdek centraal verhard met een kasseistrook. Verder naar de beek toe snijdt de weg zich dieper in en verdwijnt de kasseistrook. De holle weg passeert een kleine wegkapel en steekt de Nieuwermolenbeek over. Eens de beek voorbij, is de weg ter hoogte van een woning aangelegd als kasseiweg. Vervolgens is de weg over een korte afstand langs weerszijden beplant met opgaande zomereik. Na dit stukje 'dreef' loopt de onverharde weg rechtdoor tussen grote akkerpercelen met open zichten rondom. Tenslotte komt de weg uit bij een kruispunt met wegkapel.


ID: 304687 | Landschappelijk element

Zetsel

Zetsel (Asse)
Van op de Edegemsesteenweg leidt een kasseiweg langs de Moretteberg naar beneden. De weg Zetsel wordt al snel onverhard en vervolgt tussen akkers en (voormalige) weilanden met her en der een eenzame knotwilg. De aardeweg slingert zich door landbouwgebied met open zichten rondom tot aan de IJzenbeek en een bosperceel. De weg vervolgt als modderig pad parallel met de beek en langs de hoogtelijn en komt uit aan de kruising met de weg Mazier. De weg loopt verder door als Hoogpoort richting Kasteel Hoogpoort. Op de Ferrariskaart is deze weg al aanwezig als enige de enige verbinding tussen de hoofdbaan, genaamd 'Chaussée des Romains venant de Bavay' en het kasteel. Voorbij het kasteel sluit de landweg aan op een netwerk van wegen die uitkomen op de tweede hoofdbaan, de 'Chaussée d'Alost à Bruxelles'. Deze weg vormde de ontsluitingsweg voor een aantal grote hoeves.


ID: 304609 | Landschappelijk element

Krommedreef

Oedelem (Beernem)
De Krommedreef is een onverharde weg die de Gevaertsdreef verbindt met de Langedreef. De aanzet van de weg is gekasseid en de wegbeplanting bestaat uit een rij jonge eiken, geschrankt langs weerszijden van de weg. Van op deze smalle weg zijn er open zichten op omliggende akkers en weilanden en de bomenrijen die naburige dreven markeren. Deze dreef werd aangelegd na de in cultuur name van het Beverhoutsveld, de uitgestrekte heide die nog te zien is op de Ferrariskaart. Tijdens deze ontginningsperiode in de 19de eeuw werd een netwerk van loodrechte dreven aangelegd om de nieuw ingerichte akkers en weilanden te ontsluiten. De Krommedreef vormt een doorsteek tussen twee belangrijke noord-zuidassen en heeft bijgevolg een minder monumentaal karakter.


ID: 304611 | Landschappelijk element

Korte Zaagmorteldreef

Oedelem (Beernem)
De Korte Zaagmorteldreef vormt een smalle maar kaarsrechte doorsteek tussen de Gevaertsdreef en de Langedreef. Na de aanzet in kasseien betreft het een half verharde dreef met grindlaag die langs weerszijden beplant is met een rij opgaande populieren. Deze dreef werd aangelegd na de in cultuur name van het Beverhoutsveld, de uitgestrekte heide die nog te zien is op de Ferrariskaart. Tijdens deze ontginningsperiode in de 19de eeuw werd een netwerk van loodrechte dreven aangelegd om de nieuw ingerichte akkers en weilanden te ontsluiten. De Korte Zaagmorteldreef is een van de dwarse doorsteekwegen tussen de loodrechte hoofdassen die het veldgebied van noord naar zuid doorsnijden.


ID: 304615 | Landschappelijk element

Lange Zaagmorteldreef

Oedelem (Beernem)
De Zaagmorteldreef is een onverharde dreef die parallel loopt met de Torredreef en de Zuiddambeek oversteekt. De dreef wordt minder frequent gebruikt en is deels vergrasd. De dreef werd langs weerszijden beplant met een geschrankte rij jonge opgaande eiken in het kader van de aanplant van een Geboortebos in 2004. langs enkele weilanden staan nog oude knotwilgen als relict van de historische perceelsrandbegroeiing. Deze dreef werd aangelegd na de in cultuur name van het Beverhoutsveld, de uitgestrekte heide die nog te zien is op de Ferrariskaart. Tijdens deze ontginningsperiode in de 19de eeuw werd een netwerk van loodrechte dreven aangelegd om de nieuw ingerichte akkers en weilanden te ontsluiten.


ID: 304618 | Landschappelijk element

Doorsteekweg naar Beverhoutsveld

Oedelem (Beernem)
Naast een woning aan de Akkerstraat leidt een onverharde landbouwweg naar de achterliggende landbouwpercelen. De weg slingert zich tussen weilanden die afgeboord zijn met dikke knotwilgen en biedt open zichten rondom. Uiteindelijk komt de weg uit bij een boerderij en sluit aan op de oprit naar het erf vanuit de Beekstraat die ook langs een historische hoeve passeert. Deze onverharde weg vormt de historische verbinding tussen het gehucht 'Bickstraete' en de uitgestrekte heide van het 'Beverouts Veldt'. De weg vermeed de centrale weg door de heide en tevens verbindingsweg naar Oedelem, wat de nodige verkeersdrukte met zich meebracht, maar bood een alternatieve route die rechtstreeks naar de heide leidde. Voor de hoeves die langs deze weg waren ingeplant bood de weg ook een directe aansluiting op de hoofdweg naar het zuiden.


ID: 304620 | Landschappelijk element

Haversmeerdreef

Oedelem (Beernem)
Loodrecht op de Lekkerdreef is een korte half verharde dreef aangelegd die tot aan de Beekstraat leidt. De dreef met grindlaag is langs weerszijden beplant met een rij jonge opgaande eiken, ter vervanging van de oorspronkelijke populieren. Naar de Beekstraat toe is de weg verhard met kasseien. De Haversmeerdreef loopt parallel met de Langedreef en vormt een doorsteek naar de Beekstraat richting Oedelem.


ID: 304621 | Landschappelijk element

Tussenweg Beverhoutsveld

Oedelem (Beernem)
Een smalle onverharde wegel verbindt twee parallelle dreven die het Beverhoutsveld doorkruisen van noord naar zuid. Deze tussenweg is slechts langs één zijde beplant met een rij opgaande populieren in tegenstelling tot de dreven. De grasweg is loodrecht ingeplant op de twee dreven en volgt de perceelsgrens tussen twee akkers. Van op de weg zijn er open zichten op de omliggende percelen akker- en weiland en dreven. De tussenweg werd aangelegd na de in cultuur name van het Beverhoutsveld, de uitgestrekte heide die nog te zien is op de Ferrariskaart. Tijdens deze ontginningsperiode in de 19de eeuw werd een netwerk van loodrechte dreven en wegen aangelegd om de nieuw ingerichte akkers en weilanden te ontsluiten.


ID: 304631 | Landschappelijk element

Molendreef

Oedelem (Beernem)
Van op de Veldkapellestraat leidt een kaarsrechte dreef zuidwaarts. De dreef loopt parallel met de Langedreef en komt uit bij de voormalige Oranjemolen aan de Beekstraat. Het betreft een half verharde dreef die naar de hoofdbaan toe deels verhard is met kasseien. De dreef is langs weerszijden beplant met een rij jonge opgaande eiken ter gelegenheid van de aanplant van een Geboortebos in 2006. Van op de dreef zijn er open zichten op de omliggende akker- en weilanden. Langs de weilanden staan nog knotwilgen als relicten van de historische perceelsrandbegroeiing. De Molendreef werd aangelegd na de in cultuur name van het Beverhoutsveld, de uitgestrekte heide die nog te zien is op de Ferrariskaart. Tijdens deze ontginningsperiode in de 19de eeuw werd een netwerk van loodrechte dreven aangelegd om de nieuw ingerichte akkers en weilanden te ontsluiten.