Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

396 resultaten


ID: 35706 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve van Kasteel Notax

Kwadenplasstraat 16 (Destelbergen)
Kasteelhoeve van Kasteel Notax, gesitueerd ten noorden van het kasteel. Toegangshek tot het voorerf links aansluitend bij de toegangspoort van het kasteel. IJzeren hek aan twee verschillende, gewitte bakstenen hekpijlers, rechts voorzien van een mijterboogvormig uitgespaard nisje met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje achter ijzeren traliewerk. Boerenwoning van één bouwlaag en vijf traveeën met rechts aangebouwde stallen van drie traveeën, onder zadeldak, minstens opklimmend tot de 18de eeuw maar waarschijnlijk zelfs ouder.


ID: 35741 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve

Zevensterrede 5 (Destelbergen)
Hoeve met losse bestanddelen, uit midden 19de eeuw. Merkwaardige boerenwoning van één bouwlaag en drie traveeën onder zadeldak. Lang, gewit bakstenen bedrijfsgebouw met dwarsschuur met verhoogde schuurpoort, stallen en wagenhuis onder een steil zadeldak, uit de 19de eeuw. Achter het woonhuis: een afzonderlijk gewit bakstenen bakhuis uitgebreid met een berghok.


ID: 21591 | Bouwkundig element

Kasteel van Diepenbeek

Stationsstraat 25 (Diepenbeek)
De eerste burcht, het Oude Hof bevond zich in de nabijheid van de Breemakker. In 1433 werd de vrijheerlijkheid Diepenbeek verdeeld tussen de families Schoonvorst en van Gaver enerzijds en de families van Horne en de Merode anderzijds.


ID: 78583 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Hof Ter Heyde

Terheidedreef 1-7 (Diksmuide)
Kasteelsite Hof Ter Heyde, gelegen in bebost gebied en toegankelijk via de Terheidedreef. Het kasteel is opgebouwd uit vijf duidelijk te onderscheiden bouwdelen, namelijk de zuidelijke woontoren van circa 1350, het oostelijke hoofdgebouw en de noordelijke traptoren opklimmend tot de 15de eeuw, een westelijke voorbouw uit de tweede helft van de 19de eeuw, en een derde toren uit eind 19de eeuw. Bij het landhuis horen nutsgebouwen, uitgevoerd in rode baksteenbouw met een regionalistische inslag. Ten noorden aan de dreef ligt de laat 19de-eeuwse of vroeg 20ste-eeuwse boswachterswoning en aansluitend ommuurde moestuin met nutsgebouwen. Ten noordoosten van het centraal gelegen kasteel, laat 19de-eeuwse hoeve. Ten zuidoosten van het kasteel, laat 19de-eeuws koetshuis met stallingen en huis. Omringend park met restanten van walgracht, gazons, solitaire bomen en noordwaartse vista. Met dreven doorsneden bos ten noorden met bunkers uit WO I.


ID: 78238 | Bouwkundig element

Esenkasteelhoeve

Zwarte Dreef 1 (Diksmuide)
De site gaat terug op een belangrijke opperhof-/ neerhofsite met achtvormige omwalling, aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Gaat mogelijk terug op het kasteel met kasteelhoeve aangeduid op de gravure in de "Flandria Illustrata" (1641) van Sanderus. Voor de Eerste Wereldoorlog bevond zich op de site nog een kasteel. Tijdens de oorlog wordt de site vernield: een Duitse prentbriefkaart van 1916 toont het kasteel reeds vernield, doch een torentje is nog duidelijk herkenbaar.


ID: 206871 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve de Laiterie

de Heetveldelaan 6 (Dilbeek)
Voormalig neerhof horend bij het kasteel van Dilbeek dat in de 19de eeuw sterke aanpassingen onderging en in 1889 een nieuwe eclectische aankleding kreeg mogelijks naar ontwerp van architect Jean-Pierre Cluysenaar.


ID: 127022 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Gemeentepark met kasteel de Viron en bijgebouwen

Gemeenteplein 1, de Heetveldelaan 6-12 (Dilbeek)
Centraal in de gemeente Dilbeek en ten noorden van de dorpskern met de kerk bevindt zich het voormalige kasteelpark dat dienst doet als gemeentepark met ten zuiden in het park de Sint-Alenatoren als overblijfsel van een voormalige waterburcht.


ID: 38979 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve

Isidoor Van Beverenstraat 7 (Dilbeek)
Gesloten kasteelhoeve in neotraditionele bak- en zandsteenstijl met vier grote vleugels rond een gekasseid erf, gebouwd in opdracht van Pelgrims de Bigard in de eerste helft van de 20ste eeuw.


ID: 71513 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve van Ommerstein

de Schiervellaan 3, 3A-D (Dilsen-Stokkem)
Witgeschilderde bakstenen gebouwen onder zadeldaken. Mogelijk oudere kern, te oordelen naar de volumes van stal en schuur, doch niet vroeger dan de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 71381 | Bouwkundig element

Hoeve van het kasteel Sipernau

Sipernau 2 (Dilsen-Stokkem)
De huidige tweeledige hoeve staat in deze vorm aangeduid op de Ferrariskaart van 1771-77, maar het is niet duidelijk of zij in kern opklimt tot de periode van de bouw van het kasteeldoor Thomas de la Marck in de eerste helft van de 17de eeuw.