Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

395 resultaten


ID: 34851 | Bouwkundig element

Bijgebouwen kasteelsite Stuivenberge

Stuivenberg 3-7 (Aalter)
Gebouwtjes gegroepeerd rondom een met gras begroeid erf en afgesloten door een gietijzeren hek, naar verluidt opgetrokken circa 1840 samen met het nu verdwenen kasteel Stuivenberge als neerhof en woningen voor jachtopziener en koetsier.


ID: 12436 | Bouwkundig element

Kasteel Cleydael

Cleydaellaan 36 (Aartselaar)
Vierkant waterkasteel met trapezoïdaal neerhof aan de noordzijde. Gelegen in de vallei van de Struysbeek, meer bepaald op een eiland gevormd door de splitsing van de Vliet, vanaf dit punt de Struysbeek genaamd.


ID: 38843 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ter Saele of Hof te Hekelgem

Kasteelstraat 8 (Affligem)
Voorheen deel uitmakend van de leenroerige bezittingen van de abdij van Affligem. Het neerhof werd onder meer met afbraakmateriaal heropgebouwd in 1643; in 1689 opnieuw verwoest en hersteld en in 1802 wegens de Franse Revolutie verkocht.


ID: 31651 | Bouwkundig element

Kasteel de Corswarem

Hameestraat 67 (Alken)
Huidig kasteel gebouwd door de familie de Corswarem tussen 1762-65, na de verwoesting door brand van het vorig gebouw in 1761.


ID: 15933 | Bouwkundig element

Hoeve Heerlijkheid van Rimini

Elzendammestraat 5 (Alveringem)
Midden weiland gelegen hoeve binnen de buitenste wal (gedempt) van de voormalige heerlijkheid. Losse bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken rondom verhard erf met ten noorden de binnenste wal van vermeld kasteel. Ten noordoosten, boerenhuis van vier traveeën + twee rechter opkamertraveeën en één bouwlaag onder gebogen, doorlopend zadeldak (mechanische pannen) met hanggoot, uit de tweede helft van de 18de eeuw (?). Ten zuiden, stalgebouw. Alleenstaand bakhuis van 1912 volgens bewoners.


ID: 15896 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hondschootestraat 23 (Alveringem)
Hoeve met L-vormige opstelling van de lage hoevegebouwen rondom onverhard erf; vaalt gekasseide en met bakstenen verharde stoepen. Inplanting ten oosten van en binnen de tweede voormalige omwalling van het zogenaamde "Kasteelhof" waarvan volgens bewoners het vermoedelijk deel uitmaakte van het neerhof.


ID: 15830 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ter Walle

Kaatsspelstraat 29 (Alveringem)
Sterk verbouwde hoeve met willekeurige opstelling van de gebouwen gelegen op einde van Kaatsspelstraat, binnen grote omwalling van voormalige kasteel "Decat" (?). Witgekalkte, geblokte pijlers met bolvormig topstuk markeren de inkom.Boerenhuis zonder noemenswaardigheid, volgens de bewoners opgetrokken in 19de-20ste eeuw met afbraakmateriaal van vermeld kasteel. Ten zuidoosten ervan, voormalig koetshuis, thans gebruikt als stal; sporen van drie rondboogpoorten; sterk gewijzigd. Ten noordoosten van woonhuis, gebouw (voormalig, ingekort boerenhuis ?) van ongeveer vier traveeën


ID: 15927 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve

Kasteeldreef 2 (Alveringem)
Ten zuidoosten van de kerk en aan geasfalteerde veldweg zogenaamd "Kasteeldreef" gelegen hoeve; losse bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldak rondom begrint, rechthoekig erf. Ten noorden, boerenhuis met achterliggende boomgaard aan veldwegelzijde afgezet met doornhaag. Woonhuis van vier traveeën + twee traveeën tellende linker opkamer, en één bouwlaag onder licht gebogen, doorlopende zadeldak (nok loodrecht op de veldweg, Vlaamse pannen) met hanggoot, gedateerd 1805. Ten oosten, stalling met rechts aanleunende, sterk verbouwde dwarsschuur met wagenhuisgedeelte


ID: 11273 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel  Boekenberg met park

Gouverneur Holvoetlaan 28 (Antwerpen)
Landhuis, in kern opklimmend tot de eerste helft van de 16de eeuw, werd tussen 1751 en 1755 in rococostijl herbouwd en is gelegen in het gelijknamig park.


ID: 11634 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Schoonselhof

Krijgsbaan 100 (Antwerpen)
Het kasteeldomein met hoeve waarvan de oorsprong opklimt tot de 14de- en 16de eeuw, werd in 1911 door de stad Antwerpen aangekocht, ingericht als stedelijke begraafpark, in 1921.