Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2612 resultaten


ID: 130221 | Landschappelijk element

Rij van opgaande zoete kers als perceelsrandbegroeiing

Bruul 27 (Zwalm)
Langs de perceelsrand van het erf en haaks op de Bruul is er een bomenrij van opgaande zoete kers van 25 meter lang. Deze bomenrij als erfafsluiting is een niet alledaags voorkomend landschapselement. Deze locatie is lange tijd bewoond door "Peet Van Passel", een lokaal volksfiguur die o.a. verantwoordelijk is voor een aantal beplantingen op het erf. Peet is overleden en zijn erf is verkocht. Op het ogenblik van de inventarisatie werd er een nieuwe woning gebouwd.


ID: 130268 | Landschappelijk element

Knotwilgenrij als perceelsrandbeplanting

Fonteinstraat (Zwalm)
Langs een landbouwweg en bij een weide is een bomenrij geplant van schietwilg. De rij bestaat nog uit negen exemplaren en is uitgevoerd met regelmatige plantafstanden. Het bomen werden periodiek geknot voor het oogsten van brandhout en geriefhout.


ID: 130188 | Landschappelijk element

Relict van doorgeschoten essenkaphaag

Franskouter 5 (Zwalm)
Op het erf staan nog de restanten van een kaphaag bestaande uit es. De kaphaag is een landschapselement dat hier in de streek werd geplant in functie van het produceren van brandhout, geriefhout en loofvoedering. De haag is sterk uitgedund en bestaat uit drie resterende individuen die nog zichtbare littekens van het vroegere kaphaagbeheer vertonen . De haag wordt al lange tijd niet meer gekapt en deplanten zijn als opgaande boom uitgegroeid. Deze bomenrij is nog een restant uit de vroegere erfafsluiting.


ID: 130190 | Landschappelijk element

Doorgeschoten essenkaphaag

Franskouter 5 (Zwalm)
Op het erf staan nog de restanten van een kaphaag bestaande uit es. De kaphaag is ongeveer 45 meter lang en is een landschapselement dat hier in de streek werd geplant in functie van het produceren van brandhout, geriefhout en loofvoedering. De haag is sterk uitgedund en bestaat uit vijf resterende individuen. De haag wordt al lange tijd niet meer gekapt en de bomen zijn als opgaande boom uitgegroeid.


ID: 45220 | Bouwkundig element

Herenhuis

Hoogstraat 32 (Zwalm)
Herenhuis van circa 1880 met omringende tuin, volledig afgesloten door bakstenen muur, achteraan vijver met imitatiegrotwerk voor fontein naar verluidt van 1916.


ID: 130116 | Landschappelijk element

Kasteeldreef kasteeldomein Beerlegem

Kasteeldreef (Zwalm)
De kasteeldreef, een drie meter brede kasseiweg, met aan beide zijden een lijnaanplanting van opgaande beuken. De oude beukendreef is omstreeks 1985 gekapt en succesvol heraangeplant. De dreef bestaat uit twee bomerijen met een tussenafstand van zeven meter. De bomen in de rijen zijn eveneens met een tussenafstand van zeven meter geplant. De dreef heeft een lengte van 360 meter en voorzag in een lommerrijke toegangsweg naar het kasteel.


ID: 130118 | Landschappelijk element

Tamme kastanjedreef als deel van ganzenvoet kasteeldomein Beerlegem

Kasteeldreef (Zwalm)
De tamme kastanjedreef heeft een lengte van 310 meter en is onderdeel van een ruimer drevenstelsel in de vorm van een ganzenvoet en dateert uit de periode van de heraanleg van het park tussen 1814 en 1830. De ganzenvoet is een drevenpatroon bestaande uit vijf dreven die vertrekken aan de voorhof van het kasteel. Het betreft hier een zéér jonge aanplant binnen de contouren van een op de kadasterkaart ingetekende percelering. De plantafstand tussen de bomenrijen is twaalf meter en is acht meter in de rijen.


ID: 130119 | Landschappelijk element

Eikendreef als deel van ganzenvoet kasteeldomein Beerlegem

Kasteeldreef (Zwalm)
De eikendreef heeft een lengte van 350 meter en is onderdeel van een ruimer drevenstelsel in de vorm van een ganzenvoet en dateert uit de periode van de heraanleg van het park tussen 1814 en 1830. De ganzenvoet is een drevenpatroon bestaande uit vijf dreven die vertrekken aan de voorhof van het kasteel. Het betreft hier een relatief jonge eikenaanplant binnen de contouren van een op de kadasterkaart ingetekende percelering. De plantafstand tussen de bomenrijen is acht meter en is eveneens acht meter in de rijen.


ID: 130261 | Landschappelijk element

Knotwilgenrij

Koedrevestraat (Zwalm)
Langs de Koedreve en bij een weide palende aan de Zwalm is een knotbomenrij geplant van schietwilg. De rij bestaat nog uit elf exemplaren en is uitgevoerd met regelmatige plantafstanden. De bomen werden geplant en periodiek geknot met het oog op het oogsten van brandhout en geriefhout.


ID: 132708 | Landschappelijk element

Knotwilg als hoekboom

Kortendries, Rekegemstraat (Zwalm)
In een weiland langs de Zwalm staat nog het oude restant van een knotwilgerij. Het is een perceelsrandbegroeiing bij het voetpad langs de Zwalm, de stam werd gemeten en bedroeg circa 450 cm. De boom is op traditionele wijze geknot in functie van brandhoutopbrengst. De boom staat in de hoek van een kadastraal perceel en functioneert er als hoekboom. De boom heeft een enorme stamomtrek wat er hier op wijst dat men het belang van deze boom als waker bij de perceelsgrens hoger inschat dan de economische waarde ervan.