Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2607 resultaten


ID: 81130 | Bouwkundig element

Hoeve

Bavegemstraat 21 (Zwevegem)
Hoeve, site al opgetekend sinds 1770-1778. Nu hoeve met gesloten opstelling, bakstenen bestanddelen onder zadeldaken pannen of kunstleien. Site aan de straat afgezoomd door meidoornhaag en erftoegang gemarkeerd door poortgebouw. Tegenover gelegen Onze-Lieve-Vrouwkapelletje, opgetrokken tijdens de Tweede Wereldoorlog


ID: 80859 | Bouwkundig element

Milanenkapel

Bellegemstraat (Zwevegem)
Neogotische kapel gebouwd in 1846-1847 in opdracht van Baron Félix de Béthune en naar ontwerp van Jean Baptist (de) Béthune.


ID: 81053 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Gauwelstraat 10-12 (Zwevegem)
Dieper in gelegen, vrijstaande boerenarbeiderswoning uit de eerste helft van de 19de eeuw. Samenstel van twee dubbelhuizen in rode baksteenbouw onder pannen zadeldak doorbroken door drie houten dakkapelletjes. Aan de linkerzijde, aangrenzend stalletje van twee traveeën. Meidoornhaag aan de straat en toegang gemarkeerd door bakstenen erfpijlers en ijzeren hek.


ID: 81145 | Bouwkundig element

Het Goed te Erembodegem

Herembodegemstraat 75 (Zwevegem)
Eerste vermelding hoeve (Het Goed te Erembodegem) in 1304. De hoeve vormt in de middeleeuwen en tijdens het ancien régime de kern van een heerlijkheid. De hoevegebouwen worden tijdens de negenjarige oorlog in 1692 in brand gestoken en verwoest, kort na de brand heropgebouwd. De huidige configuratie is herkenbaar op de Ferrariskaart (1770-1778), enkel de aangegeven omwalling is nu grotendeels verdwenen. Huidig gebouwenbestand (zonder omwalling) eveneens herkenbaar op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846), het kadaster geeft aan dat het woonhuis in 1865 achteraan uitgebreid wordt met een klein volume. Hoeve met gesloten opstelling bestaande uit bestanddelen van rode baksteen onder pannen zadeldaken en beperkt gebruik Doornikse steen. Erftoegang gemarkeerd door laag poortgebouw met heiligennis. Woonhuis, driedubbele dwarsschuur en stalvleugel. Bakhuisje met aangrenzende ast buiten het erf. Bewaarde boomgaard afgezoomd door meidoornhaag en restant van omwalling.


ID: 81205 | Bouwkundig element

Hoeve

Herrekotstraat 6 (Zwevegem)
Hoeve met 19de-eeuws uitzicht. De site staat vermoedelijk al aangegeven op de kabinetskaart van Ferraris 1770-1778. Erfoprit afgezoomd met beukenhaag en hagebeukhaag. Boerenwoning met bewaard houtwerk, kleine schuur en stalvleugels.


ID: 81085 | Bouwkundig element

Hoeve

Kwadestraat 23 (Zwevegem)
Aan de straat gelegen hoeve met vroeg 20ste-eeuws uitzicht. De site staat al aangeduid op de Atlas der Buurtwegen circa 1846, drie volumes en een molen "Molen le Malgré" staan weergegeven. De molen wordt afgebroken in 1923.


ID: 305883 | Landschappelijk element

Cipressen en Italiaanse populier in krans van lindes als vredesbomen

Moenplaats (Zwevegem)
Op de Moenplaats staat tegenover de kerk een oorlogsmonument. Dit monument herdenkt de inwoners van Moen die zijn omgekomen of vermist in de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Het oorlogsmonument is voorzien van een muur met de namen van de slachtoffers. Links van het gedenkteken staat een soldaat in rusthouding van blauwe hardsteen. Het geheel is geplaatst in een plantsoen bestaande uit hoge, geschoren cipressen met centraal, achter het oorlogsmonument een Italiaanse populier (Populus nigra ‘Italica‘) in een krans met lindebomen. Het plantsoen maakt deel uit van de oorspronkelijke aanleg uit 1920.


ID: 81169 | Bouwkundig element

Hoeve

Olieberg 99 (Zwevegem)
Historische hoeve, opklimmend tot in de 18de eeuw waarvan woonhuis en stalvleugel zijn opgetekend sinds 1770-1778. Nu hoeve met U-vormige opstelling bestaande uit bestanddelen van rode baksteen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rond een deels gekasseid, deels onverhard erf. Erftoegang via wegje loodrecht op de Olieberg aangesloten. Woonhuis met aflijnende fries met uitgelengd dropmotief. Bewaarde diefijzers. Deels onderkelderde woning met tongewelf. Bewaarde balkroostering met moer- en kinderbalken. Stalvleugels met datering 1882 in verheven baksteenmetselwerk. Huisweide afgezoomd door meidoornhaag.


ID: 81025 | Bouwkundig element

Hoeve

Salembierstraat 10 (Zwevegem)
Aan de straat gelegen 19de-eeuwse hoeve waarvan site weergegeven sinds 1846. Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken met U-vormige opstelling. Erfoprit gemarkeerd door twee bakstenen pijlers met ijzeren hek; rechterpijler met beglaasde muurnis met Heilige Jozef. Ten noorden boerenhuis gedateerd 1866. Lijstgevel geritmeerd door getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Ten westen schuur met aflijnende overhoekse muizentandfries.


ID: 81220 | Bouwkundig element

Hoeve en boerenarbeiderswoning

Scheldestraat 34 (Zwevegem)
Site bestaande uit hoeve en boerenarbeiderswoning. Hoeve met vermoedelijk 18de-eeuwse kern opgetekend sinds 1770-1778. Kleine hoeve bestaande uit losstaande bestanddelen van rode baksteen onder golfplaten zadeldaken. Erfoprit met twee lindebomen, stalvleugel, schuur, bewaarde huisweide. Geheel van de straat afgezet door hagen. Boerenarbeiderswoning met datum 1780 in straatgevel. Dubbelhuis van rode, verankerde baksteen onder pannen mansardedak en heiligennis. Lourdesgrot in tuin.