Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

41 resultaten


ID: 132417 | Landschappelijk element

Eikenhakhoutstoof Molenberg

Daalbroekstraat 120 (Lanaken)
Op het domein van het Centrum Kinderzorg en Gezinsondersteuning Molenberg staan op het centrale grasplein enkele indrukwekkende stoven van zomereik (Querqus robur). Het betreft de oudste en grootste hakhoutstoven van zomereik in de regio. Dit exemplaar heeft een stamomtrek van om en bij de 5,5 meter.


ID: 132711 | Landschappelijk element

Soortenrijk valleibosje langs de Windgatbeek

Sasbaan (Lebbeke)
In de Dendervallei, tussen de Dender en de Windgatbeek in de omgeving van het kasteel van Wieze (ten noorden van de Sasbaan) bevindt zich een typisch valleibosje van natuurlijk gevormde heesters, waarbij de bosranden en houtkanten een uitzonderlijke soortenrijkdom herbergen.


ID: 302862 | Landschappelijk element

Knothaagbeuken

Steenstraat, Varenbergstraat (Lennik)
Langs een onverharde zijweg van de Steenstraat/Varenbergstraat te Lennik (deelgemeente Sint-Martens-Lennik) bevinden zich twee oude knothaagbeuken (Carpinus betulus) in een weide. Aan de overzijde van dit weideperceel staan twee oude knoteiken (Quercus robur). De oude knotbomen zijn samen met andere, recenter aangeplante, bomen gesitueerd op de perceelgrens.


ID: 130944 | Landschappelijk element

Zomereik als hoekboom

Tombergstraat (Lennik)
Deze zomereik (Quercus robur) bevindt zich op de grens van een akker en het landelijk woongebied langs de Tombergstraat te Lennik (deelgemeente Sint-Martens-Lennik).


ID: 302523 | Landschappelijk element

Knotpopulieren in houtkant

Tuitenbergstraat (Lennik)
Vier knotbomen van zwarte populier (Populus nigra), waarvan enkel de twee rechts gelegen bomen beschermd zijn, bevinden zich in een kort stukje houtkant op de perceelgrens langs de Tuitenbergstraat te Lennik (deelgemeente Sint-Kwintens-Lennik).


ID: 135011 | Landschappelijk geheel

Grotenhoutbos - Gierlebos

Gierle (Lille), Vosselaar (Vosselaar)
Het Grotenhoutbos is een relict van het domaniaal bos dat als jachtgebied diende voor de hertogen van Brabant. Dit bosdomein is nu een uitgstrekt, aaneengesloten, door indrukwekkende dreven doorsneden, bosrijk gebied in een gaaf en open landbouwgebied. Het is het enige oud boscomplex van die grootteorde in de Kempen dat minstens sinds de middeleeuwen aanwezig is gebleven. In de 17de eeuw werd in het Grotenhoustbos, als één van de eerste gebieden in de zuidelijke Nederlanden, gestart met het zaaien van grove dennen.


ID: 130818 | Landschappelijk element

Duizendjarige eik

Dikke Eikstraat (Lummen)
De duizendjarige eik, een zomereik, zou sinds de Karolingische periode als gerechtsboom gediend hebben. Deze boom vormt een belangrijk beeldbepalend object in dit open landbouwlandschap.


ID: 132052 | Landschappelijk element

Geknotte zwarte populier in de Dijlevallei

Rijmenamsesteenweg (Mechelen)
Deze geknotte zwarte populier staat in de Dijlevallei, langs de benedenloop van de Dijle. Hij staat op de hoek van vier percelen extensief grasland en is dus een hoekboom. De boom is geworteld in een gracht, die vermoedelijk een relict is van een oude Dijlemeander.


ID: 130969 | Landschappelijk element

Geknotte zwarte populier

Steenstraat (Oosterzele)
De solitaire geknotte zwarte populier (Populus nigra) bevindt zich langs de Steenstraat te Oosterzele, naast een gracht. De boom heeft een knotvorm waarbij de afgekapte takken werden gebruikt als brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout of loofvoedering.


ID: 130382 | Landschappelijk element

Opgaande zomereik in kasteeldomein Gruuthuyse

Stationsstraat (Oostkamp)
De individuele bosboom in het zogenaamde 'Portaalbos' is door zijn omvang één van de oudere van nature voorkomende zomereiken in de regio, naast gekende soortgenoten met gelijkaardige omvang in het kasteelpark van Loppem. Het betreft vermoedelijk één van de oudste exemplaren die nog is overgebleven uit het voormalige jachtpark-areaal van de Heren van Gruuthuse, waardoor de genetische waarde van deze bosboom nog gevoelig toeneemt.