Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

16558 resultaten


ID: 133079 | Landschappelijk element

Taxusprieel

Avelgemstraat 180 (Zwevegem)
Achter in de moestuin aansluitend bij de z.g. “Kasteelhoeve” (nr. 182) staat een nog mooi onderhouden Taxusprieel. Het is een ornamenteel object dat bestaat uit vier hoek elementen gevormd door getrapte blokvormen met op de top een halve bol als afsluiter. Centraal bevindt er zich een hoog cilindervormig deel, ook voorzien van een halve bol als koepelelement.


ID: 80844 | Bouwkundig element

Interbellumvilla

Avelgemstraat 80 (Zwevegem)
Interbellumvilla gelegen te midden van beboomde tuin aan de straat afgezet door baksteen muurtje, geritmeerd door pijlers waartussen ijzeren hek. Rode baksteenbouw onder leien mansardedak met vorstkam; gecementeerde zijgevel. Arduinen sokkel. Opvallende vensteropeningen geïnspireerd door de art nouveau zie zweepslagmotief. Bewaard houten schrijnwerk Korfbogig portaal.


ID: 81048 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Banhoutbos

Banhout 1-4 (Zwevegem)
Parkbos en oud bosrelict van circa 25 ha, met resterende afsluitende haag, omgeven door dreven met ten noorden, kasteel nummer 2, voormalige hoeve met koetshuis nummer 1, recente woning met duiventoren en afhankelijkheden nummer 4, gelegen langs een dreef loodrecht aangesloten op de Vierkeerstraat en ten zuiden Boswachterswoning nummer 3. Historisch, ecologisch en landschappelijk waardevol bos, dat vermoedelijk sinds het midden van de 15de eeuw permanent bebost was. Relict van een uitgestrekt bossencomplex dat zich tot in de 12de eeuw uitstrekte tussen de alluviale vlakte van de Leie en de Schelde. Het kasteel wordt volgens de literatuur opgetrokken in 1854, de kadastrale legger vermeldt 1865. Neoclassicistisch kasteel, bepleisterd en beschilderd volume onder leien schilddak. Voorgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen. Koetshuis, van 1853-1854, opgetrokken in natuursteen en getypeerd door lisenen. Aansluitend meermaals verbouwde hoeve, in kern teruggaand tot tweede helft 19de eeuw.


ID: 81130 | Bouwkundig element

Hoeve

Bavegemstraat 21 (Zwevegem)
Hoeve, site al opgetekend sinds 1770-1778. Nu hoeve met gesloten opstelling, bakstenen bestanddelen onder zadeldaken pannen of kunstleien. Site aan de straat afgezoomd door meidoornhaag en erftoegang gemarkeerd door poortgebouw. Tegenover gelegen Onze-Lieve-Vrouwkapelletje, opgetrokken tijdens de Tweede Wereldoorlog


ID: 80857 | Bouwkundig element

Kantoorgebouw N.V. Bekaert

Bekaertstraat 2 (Zwevegem)
In 1880 sticht Leon Bekaert een staaldraadtrekkerij zogenaamd Tréfilerie Leon Bekaert, die in de 20ste eeuw een grote expansie kent. Van de grote industriële site resteert een kantoorgebouw, gedateerd 1936 en na de Tweede Wereldoorlog hersteld naar vooroorlogs model. Aan de Bekaertstraat verankerde bakstenen trapgevel in neo-Vlaamserenaissance-stijl, en aan de zijde van de Otegemstraat bakstenen gevel in dezelfde stijl, getypeerd door brede trapgevels en dakvensters met trapgevel. In de vernieuwde zijgevel aan de Bekaertstraat werden de gedenkplaat voor het gesneuvelde personeel van de firma Bekaert tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog en het reliëf van de Heilige Antonius met kind geïntegreerd.


ID: 80986 | Bouwkundig element

Villa

Bekaertstraat 2 (Zwevegem)
Villa opgetrokken circa 1905 door Leon Leander Bekaert. Gediversifieerde baksteenbouw in neo-Vlaamserenaissance-stijl met leien zadeldak en dakkapellen. Rijkelijk uitgewerkte gevels door het gebruik van natuursteen, met lagere aanbouw rechts. Aan de straat later geplaatst ijzeren hek tussen bakstenen pijlers bekroond door arduinen ornament.


ID: 80858 | Bouwkundig element

Historische hoeve te Medele

Bekaertstraat 9 (Zwevegem)
Hoeve met losse bestanddelen onder zadeldaken gegroepeerd rondom een onverhard erf met treurwilg. Boerenwoning met gewit verankerd bakstenen parement op gepikte plint. Stalvleugel, mogelijk in kern teruggaand tot de 18de eeuw met voorliggende mestvaalt. Dwarsschuur met houten muurkapel en dubbel wagenhuis, beide vermoedelijk uit eind 19de eeuw - begin 20ste eeuw.


ID: 80859 | Bouwkundig element

Milanenkapel

Bellegemstraat (Zwevegem)
Neogotische kapel gebouwd in 1846-1847 in opdracht van Baron Félix de Béthune en naar ontwerp van Jean Baptist (de) Béthune.


ID: 81199 | Bouwkundig element

Hoeve

Brouwerijstraat 21 (Zwevegem)
Hoeve met laat 19de-eeuws uitzicht. Site al opgetekend sinds 1771-1778 en gekend als Ferme Surremont. Nu hoeve bestaande uit bestanddelen van rode baksteen onder pannen zadeldaken, met vierkante opstelling gegroepeerd rond een betonnen erf. Erfoprit met erfpijler en ijzeren hek. Woonhuis, schuur, stalvleugels, nutsgebouw van 1885 met ingewerkt kapelletje met beschilderde natuurstenen omlijsting en bekronend ijzeren kruis. Bewaard hekwerk met recent heiligenbeeldje.


ID: 81200 | Bouwkundig element

Hoeve

Brouwerijstraat 27 (Zwevegem)
Hoeve met 18de-eeuwse kern zie aanduiding hoeve sinds 1770-1778. Gebouwen van rode, verankerde baksteen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rond een deels gekasseid, deels bekiezeld erf. Erftoegang via poortgebouw getypeerd door heiligennisje met beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en aansluitend stalvleugels. Woonhuis met pannen dak met datum 1935 doorbroken door klokkentorentje met schuren en huisweide afgezoomd door populieren.