Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

194 resultaten


ID: 10682 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Stadswoningen met tuin

Vredebergstraat 6-8 (Lier)
Eertijds deel uitmakend van de kloosterschool van het Vredebergklooster, heden L-vormig complex onder aaneengesloten zadeldaken, uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 47490 | Bouwkundig element

Kunstenaarswoning Jaak Rosseels

Pulsebaan 15 (Lille)
Voormalige woning van Jaak Rosseels, een schilder van de Wechelse school. Achterin gelegen villa uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 305833 | Bouwkundig element

Kunstenaarswoning Wytsman met atelier

J. en R. Wijtsmanpad 32 (Linkebeek)
Woning van kunstschilders Rodolphe en Juliette Wytsman met een achterliggend atelier in de ruime tuin, waarbij de bebouwing opklimt tot het einde van de 19de eeuw en aangepast werd tijdens de eerste decennia van de 20ste eeuw.


ID: 135395 | Landschappelijk geheel

De Heuvel van Bossenare

Etikhove, Maarke-Kerkem, Nukerke (Maarkedal)
‘De Heuvel van Bossenare’ bevindt zich ten oosten van Etikhove en ten noordwesten van het gehucht Kerkem, centraal in de Vlaamse Ardennen. De vallei van de Nederaalbeek is te herkennen aan de natte graslanden met knotbomen, enkele kleine percelen bos en beekbegeleidende vegetatie. Er komen ook enkele akkers in voor. Het betreft hier een asymmetrische vallei, typerend voor de Vlaamse Ardennen, waarvan de oostelijke dalwand steiler is dan de andere. Ten oosten van de vallei, net erbuiten en aan de rand van de Bossenarekouter, komen enkele grote hoeven voor. De Bossenarekouter, met molen op de top, is een open gebied. De noordelijke en oostelijke flanken van de Bossenareheuvel zijn grotendeels in gebruik als akkerland en bieden een vrij zicht op de noordelijk gelegen vallei van de Maarkebeek en de oostelijk gelegen vallei van de Pauwelsbeek.


ID: 27837 | Bouwkundig element

Villa Thienpont

Bossenaarstraat 3 (Maarkedal)
Goed bewaarde villa aanleunend bij de cottagestijl, als buitenverblijf opgericht in 1910. Nadien bewoond door kunstschilder Valerius De Saedeleer, van 1921-1937. Geel bakstenen dubbelhuis met deels gecementeerde bovenverdieping en pannen bedaking. In de achtertuin, bijgebouw in dezelfde bouwtrant.


ID: 28018 | Bouwkundig element

Villa Daelbosch

Rijksweg 88 (Maarkedal)
Van 1948 tot 1962 woning met atelier van kunstschilder Leo Piron. Bakstenen villa van één bouwlaag in Vlaamse landelijke villastijl gebouwd in 1948 door Leo Piron naar ontwerp van architect F. Vander Haeghen.


ID: 36225 | Bouwkundig element

Kunstenaarswoning

Brusselsesteenweg 353 (Melle)
Voormalige woning van beeldhouwer Jules Vits. Bescheiden rijhuis van twee traveeën en twee bouwlagen met zadeldak, aangepast in 1904. Gecementeerde lijstgevel voorzien van opschrift: Jules Vits Beeldhouwer 1868-1935. Voorts nogal opvallend witgeschilderd beeldhouwwerk: twee levensgrote mannenbeelden, een borstbeeld, een gelijkaardige figuur in reliëf en reliëffriezen met putti.


ID: 90135 | Bouwkundig element

Kunstenaarswoning

Marktstraat 8 (Meulebeke)
Kunstenaarswoning van de Meulebeekse kunstschilder, schrijver en fotograaf Leopold Sacrez (Meulebeke, 1891 - 1967), opgericht in 1955 op een nog onbebouwde kavel voor zichzelf, zijn zus Brigitte Sacrez en zijn uit Hongarije afkomstige stiefdochter Katelin (Kato) Wagner-Sacrez; het ontwerp is van architect Albert Crop (Meulebeke). In 1998 verenigd met een nieuwbouw aan de Hoogstraat.


ID: 13618 | Bouwkundig element

Ensemble met architectenwoning Flor Van Reeth

Kapellelei 32-36 (Mortsel)
Uniek geheel van drie landhuizen met voor- en achtertuin, in cottagestijl uit begin 20ste eeuw.


ID: 16620 | Bouwkundig element

Architectenwoning Peter Callebout

Mosweg 7 (Nieuwpoort)
Eigen woning uit 1956 van architect P. Callebout (Nieuwpoort); gelegen midden verkaveling met moderne huizen, waarvan P. Callebout er zelf meerdere ontwierp. Préfab-bouw, voorgesteld op het Salon International du Bois tijdens Gentse jaarbeurs, 1956; voorbeeld van goed geïntegreerd woonhuis, gekenmerkt door sobere materiaalkeuze en vormgeving in functie van de interieur-exterieur-relatie.