Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

391 resultaten


ID: 44157 | Bouwkundig element

Hoeven met losse bestanddelen

Stroombeekstraat 4-6 (Langemark-Poelkapelle)
Hoeve zogenaamd "Hengstenhof", zie opschrift op de schuurzijgevel; naar verluidt circa 1920 heropgebouwd op behouden fundamenten van vooroorlogse hofstede; wederopbouw teruggaand op de regionale hoevebouw.


ID: 44158 | Bouwkundig element

Hoeve

Wallemolenstraat 43 (Langemark-Poelkapelle)
Hoeve, naar verluidt in 1921 op andere plaats herbouwd; vooroorlogse hofstede omwald; wederopbouw teruggrijpend naar de regionale hoevebouw.


ID: 44112 | Bouwkundig element

Modelhoeve

Zonnebekestraat 46 (Langemark-Poelkapelle)
Modelhoeve gesigneerd "V. Renders & H. Steels, Architecten, Langemark" op gevelsteen onder de opkamer en "A. Kloddogge, H. Neyt, L. Scheidis, Ondernemers Gent" op zijgevel van noordelijke stalvleugel.


ID: 44114 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Zonnebekestraat 74 (Langemark-Poelkapelle)
Dieperin gelegen wederopbouwhoeve, teruggaand op de regionale hoevebouw. U-vormige opstelling van losse bestanddelen.


ID: 47822 | Bouwkundig element

Huis Saeys

Veer 3 (Lebbeke)
Boerenburgerhuis, gebouwd in 1825 door schipper Jan-Baptist Saeys, die hier na de bouw van zijn woning een lokaal nieuw veerpont over de Dender instelde dat tot 1937 in gebruik bleef. Dubbelhuis van vijf traveeën van aanvankelijk één bouwlaag.


ID: 91576 | Bouwkundig element

Lampernishoeve

Lampernisbeekstraat 6 (Lendelede)
Lampernishoeve, bestaande uit losstaande hoevegebouwen, namelijk een 19de-eeuwse schuur en bakhuis, en een boerenhuis mogelijk met oudere kern, gelegen op site opklimmend tot het midden van de 17de eeuw.


ID: 91626 | Bouwkundig element

Hof ter Bauwelare

Sterrekensstraat 2 (Lendelede)
Historische hoeve met een verhard erf, toegankelijk via ijzeren hek tussen betonpijlers. Hoeve gemarkeerd door twee monumentale, loodrecht op de straat gesitueerde landgebouwen, namelijk een stal ten westen en schuur ten oosten, opgebouwd uit verankerde donkerrode bakstenen. Ten oosten van de schuur bevindt zich de restant van een zwingelarij.


ID: 91627 | Bouwkundig element

Hoeve ter Vluggebusch

Sterrekensstraat 4 (Lendelede)
Genoemd naar het bos "de Vlugghe" dat zich eertijds ten noorden van de hoeve bevond. Historische hoeve voornamelijk bestaande uit 19de- en 20ste-eeuwse losstaande bestanddelen en een woonhuis met oudere kern, op een site minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 17de eeuw.


ID: 91644 | Bouwkundig element

Hoeve Ravennesthof

Winkelsestraat 230 (Lendelede)
Hoeve Ravennesthof, waarvan de site minimaal opklimt tot het begin van de 18de eeuw en is samengesteld uit losstaande bestanddelen. In 1886 wordt na een brand het woonhuis volledig en de landgebouwen gedeeltelijk herbouwd. Verhard erf toegankelijk via brede donkerrode bakstenen pijlers op dito sokkel. Verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldak. West-oost georiënteerd eenlaags woonhuis met aanpalende gebouwtjes onder lagere nok, namelijk een stal en wagenhuis. Parallel met het woonhuis bevindt zich een stal. Restant van de vroegere walgracht aan de oostzijde.


ID: 51727 | Bouwkundig element

Hoeve 't Kolonhof

Beverenstraat 78 (Lichtervelde)
Hoeve zogenaamd " 't Kolonhof", zie diefijzers, voorheen zogenaamd "Hoeve Colpaert", zie Colpaertsbossen. Naar verluidt oorspronkelijk boswachtershuis. Woonhuis en stal met zelfde configuratie op de Ferrariskaart (1770-1778), en in Atlas der Buurtwegen (1843) tevens gebouw achter woonhuis aanwezig. Gekasseid erf met tuin.