Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

391 resultaten


ID: 60756 | Bouwkundig element

Hoeve De Blauwpoorte

Leynvaalsstraat 1 (Kortrijk)
De oudste vermeldingen gaan terug tot de 15de eeuw. In oorsprong hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rondom een ruim erf dat in de loop van de 18de eeuw evolueerde tot een semigesloten opstelling. Deze opstelling bleef tot nu behouden. Heden nog steeds volledig omwalde hoeve met semigesloten opstelling gegroepeerd rondom deels gekasseid erf. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Ten noorden van het erf, volledig vernieuwd boerenhuis, ten oosten wagenhuis, ten zuiden stallen en ten westen schuur met aansluitende stal. Ten noorden tevens bakhuis met aansluitend stallen en aardappelkelder en boomgaard.


ID: 60780 | Bouwkundig element

Hoeve Steurenambacht

Pachthofstraat 25 (Kortrijk)
18de-eeuwse hoeve aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en op de Atlas der Buurtwegen (1843), met grosso modo zelfde opstelling.


ID: 61072 | Bouwkundig element

Goed te Tollenaers

Preshoekstraat 180 (Kortrijk)
Historische hoeve, het "Goed ter Tollenaers" (zie naambord erfoprit), centrum van het gelijknamige leen afhankelijk van het grafelijk kasteel van Kortrijk. De oudste vermelding gaat terug tot 1365, wanneer Jan de Tolnaere eigenaar was. Tot 1585 bleef het leen en de hoeve in handen van de familie de Tolnaere. Daarna werd het goed aangekocht door Alard de Fourmentrou, een handelaar. De hoeve bleef eigendom van de familie tot 1669. In de 18de eeuw was de hoeve in het bezit van Jean-Baptiste de Ghellinck, "burgemeester" van Kortijk.


ID: 60883 | Bouwkundig element

Hoeve 't Kapelhof

Tontestraat 1 (Kortrijk)
De oudste vermelding gaat terug tot 1771, maar de huidige gebouwen dateren voornamelijk van 1860. Als site reeds aangegeven in het landboek van Kooigem met L-vormige opstelling (1771) en de Atlas der Buurtwegen (1843). Hoeve met losstaande verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een rechthoekig bekiezeld erf.


ID: 60831 | Bouwkundig element

Heerlijkheid van Heule

Zeger van Heulestraat 53-55 (Kortrijk)
De historische hoeve is vanouds het centrum van de vrij aanzienlijke heerlijkheid van Heule en tevens dorpsheerlijkheid. Lange noordoostelijke erfoprit, aangeduid door eiken en in het begin gemarkeerd door kapelletje. Ten noorden van de hoeve ligt de huisweide en ten westen het voormalig opperhof. De hoeve heeft een semigesloten opstelling en wordt volledig omwald. Lage bakstenen bestanddelen gegroepeerd rondom een deels gekasseid en bekiezeld erf. Ten noorden, boerenhuis in kern teruggaand tot 1722.


ID: 74441 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hooghuisgaverstraat 2 (Kruisem)
Bij de Leebeek ingeplante hoeve met losstaande bestanddelen gegroepeerd rondom een vierkant erf met centrale mestvaalt beschaduwd door een imposante plataan. Oud boerenhuis van zes traveeën onder zadeldak met sporen van vlechtingen in linker zijpuntgevel, vermoedelijk opklimmend tot de 17de eeuw.


ID: 89747 | Bouwkundig element

Hoeve

Haantjesstraat 75 (Kuurne)
Kleine, aan de straat gelegen hoeve, nabij de grens met Lendelede. Huidig gebouwenbestand daterend van 1910 maar op een oudere site (minstens 18de-eeuws) teruggaand.


ID: 89874 | Bouwkundig element

Hoeve

Pieter Vinckestraat 47 (Kuurne)
Aan de straat gelegen hoeve met 19de-eeuws gebouwenbestand, maar gesitueerd op oudere site. Hoeve met losse verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, U-vormig gegroepeerd rondom onverhard erf. Erfoprit gemarkeerd door twee bakstenen pijlers geaccentueerd door lijstje van zwart gebakken tegels; ertussen ijzeren hek.


ID: 89914 | Bouwkundig element

Historische hoeve

Stokerijstraat 59 (Kuurne)
Dieper in gelegen historische hoeve met huidig gebouwenbestand voornamelijk daterend uit de 19de eeuw. Site reeds afgebeeld op de figuratieve caerte van François de Bal (1748): hoeve bestaande uit drie losse bestanddelen gegroepeerd rondom erf. Op de Atlas der Buurtwegen (1844) wordt enkel een rechthoekig volume weergegeven met een kleiner volume ten zuidoosten.


ID: 58121 | Bouwkundig element

Hoeve

Boombosstraat 2 (Laarne)
Hoeve met losse bestanddelen al aangegeven op de Ferrariskaart (1771-1778). Achterin gelegen woning en haaks op het voorerf gelegen landgebouw.