Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

975 resultaten


ID: 78956 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Dorpsstraat (Damme)
Oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog, de politieke gevangenen en de gedeporteerden van de Tweede Wereldoorlog. Uitgevoerd in ruw behouwen hardsteen met gebruik van baksteen voor afgeronde muurtjes en pijler; geplaveid platform.


ID: 78964 | Bouwkundig element

Legerbasis Kwartier Sergeant Baron Gillès de Pélichy

Dorpsstraat 188 (Damme)
Legerbasis van het 92ste Bataljon Logistiek van de Landmacht, opgericht in 1951. Gebouwenbestand hoofdzakelijk opgetrokken in de jaren 1950-1970; baksteenbouw van één tot twee bouwlagen. Oorlogsgedenkteken, directeurswoning, werkplaatsen en villa van de eigenaar van de voormalige plantenkwekerij Flandria.


ID: 78708 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart met kerkhof

Kerkstraat (Damme)
Overgebleven gedeelte van 13de-eeuwse georiënteerde gotische kerk, uitgebreid in de loop van de 13de tot de 16de eeuw en waarvan schip, transept en torenspits afgebroken in 1725-1727. De koorpartij die in de loop van de tweede helft van de dertiende eeuw omgevormd wordt tot hallenkoor is één van de oudste voorbeelden van dit type in Vlaanderen. Gelegen in grotendeels ommuurd terrein ten zuidwesten van het stadscentrum met aanpalend kerkhof ten zuiden en kerkplein ten noorden.


ID: 78777 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilige Drievuldigheid en Heilige Christianus

Lapscheurestraat (Damme)
Georiënteerde renaissancistische polderkerk, uitzonderlijk voor de streek met oosttoren, gelegen in de dorpskern van Lapscheure, aan het kruispunt van de Lapscheure- met de Hoogstraat. Omringend kerkhof ten zuiden en westen, afgezoomd met lage, bakstenen muur onder ezelsrug, westelijk en zuidelijk toegankelijk via twee gietijzeren toegangshekken tussen bakstenen pijlers. Rijen zerken, waarvan de oudste van arduin; tien gietijzeren kruisen, verspreid over het kerkhof. Vier eenvoudige rode bakstenen pijlerkapelletje


ID: 78720 | Bouwkundig element

Gedenkplaat voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog

Markt (Damme)
Gedenkplaat voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog. Bas-reliëf in natuurstenen muurtje links van het stadhuis, oorspronkelijk geplaatst aan de voorkant van het trappenbordes van het stadhuis.


ID: 79002 | Bouwkundig element

Herdenkings- en verbroederingsmonument

Stationsstraat (Damme)
Herdenkings- en verbroederingsmonument gemaakt door beeldhouwer-kunstsmid Jef Claerhout (°Tielt, 1937), opgericht in 1974 op plantsoen aan het driehoekig pleintje aan de kruising met de Veldstraat. Bronzen beeldengroep bestaande uit liggende windroos, waarrond op gemetste onderbouw vier palen waarop beeldjes.


ID: 214205 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Kerkstraat (De Haan)
Gedenkteken van 1923, geplaatst op een driehoekig plantsoen ten noorden van de Heilige Kruisverheffingskerk. Opgericht ter nagedachtenis van de militaire en burgerlijke slachtoffers van beide wereldoorlogen.


ID: 214302 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

Lepelemstraat (De Haan)
Oorlogsmonument ter nagedachtenis van zes geallieerde vliegeniers, neergeschoten door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog.


ID: 214227 | Bouwkundig element

Begraafplaats

Uitkerksestraat (De Haan)
Gelegen op de hoek met de Brugsesteenweg, hier liggen ook enkele "Commonwealth war graves". Aangelegd in 1929-1930 ter vervanging van het kerkhof dat rond de kerk van Wenduine wordt ontmanteld.


ID: 213255 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Heldenweg (De Panne)
Oorlogsgedenkteken met beeld van Octave Rotsaert voor de militaire doden van Adinkerke en Veurne-Bewesterpoort. Het gedenkteken werd onthuld in 1922. Na de Tweede Wereldoorlog werden nieuwe namen van oorlogsslachtoffers toegevoegd.