Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

975 resultaten


ID: 29371 | Bouwkundig element

Kartuizerinnenklooster

Kartuizerinnenstraat 2-4 (Brugge)
Voormalig Kartuizerinnenklooster, hier opgericht vanaf de late 16de eeuw en fasegewijs uitgebouwd en uitgebreid, voornamelijk in de eerste helft van de 17de en 18de eeuw. Tussen 1575 tot 1783 in gebruik geweest als klooster. De bakstenen kloostergebouwen op een U-vormige plattegrond zijn gelegen rond een binnenplaats met voornamelijk een 18de-eeuws karakter. Ze omvatten een zaalkerk palend aan de huidige Kartuizerinnenstraat, die opklimt tot de vroege 17de eeuw en die vanaf 1893 gebruikt werd als militaire kapel en in 1927 werd omgevormd tot oorlogsgedenkteken. Het kloosterpand bewaart twee pandgangen, waarvan de bouw aanving in de vroege 17de eeuw, en een vleugel aan de Reie met 18de-eeuws uitzicht.


ID: 205254 | Bouwkundig element

Beluik der Gefusilleerden

Kazernevest (Brugge)
Naast het Gerechtshof "Beluik van de gefusilleerden", ook "Hof van Aurora" genaamd ter nagedachtenis van de dertien terechtstellingen die hier tijdens de Eerste Wereldoorlog plaats vonden. Ommuurd hof bestaat uit ingemetselde gedenkplaten en dertien zandstenen rechthoekige zuiltjes bovenaan afgewerkt met een volutenkapiteel en een gestileerde vlam in de vorm van een acanthusblad.


ID: 77110 | Bouwkundig element

De Centrale Begraafplaats

Kleine Kerkhofstraat (Brugge)
Volledig ommuurde (baksteen) kerkhofsite van circa 12 hectare toegankelijk via een verankerd bakstenen poortgebouw.


ID: 205255 | Bouwkundig element

Ruiterstandbeeld Koning Albert I

Koning Albert I-laan (Brugge)
Ruiterstandbeeld van Koning Albert, toegewijd aan de koning en zijn leger 1914-1918 en omschreven als een bevrijdingsgedenkteken. Het bronzen beeld is een ontwerp van de Brugse beeldhouwer Octave Rotsaert en werd pas in 1954 ingehuldigd.


ID: 79908 | Bouwkundig element

Monument ter herinnering aan de bevrijding van Zeebrugge na de Tweede   Wereldoorlog

Kustlaan (Brugge)
Monument ter herinnering aan de bevrijding van Zeebrugge na de Tweede Wereldoorlog, gelegen net naast de Visartsluis.


ID: 205257 | Bouwkundig element

Canadabrug met bronzen bizonbeelden

Leopold I-laan (Brugge)
Brug met twee bronzen bizons, gerealiseerd door de Brugse beeldhouwer Octave Rotsaert in opdracht van de Stad Brugge, als een blijvende herinnering aan de bevrijding van de stad door de Canadezen op 12 september 1944.


ID: 77122 | Bouwkundig element

Bronzen gedenkplaat Michel Van Hamme

Michel Van Hammestraat 13 (Brugge)
Eenvoudige rijwoning met bronzen gedenkplaat ter ere van de verzetsstrijder Michel Van Hamme. Afbeelding met portret gevat in een lauwerkrans en daaronder het opschrift.


ID: 82035 | Bouwkundig element

Stadswoning

Minderbroedersstraat 18 (Brugge)
Diephuis van drie/twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), uit de 17de eeuw, doch in 1926 verhoogd met één bouwlaag. Verankerde, bakstenen tuitgevel met segmentboogdeurtje en rechthoekige vensters met afgeschuinde dagkanten, afzaten, lateien, ontlastingsbogen en kleine luiken op de begane grond.


ID: 205258 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken Sint-Kruis

Moerkerkse Steenweg (Brugge)
Oorlogsgedenkteken ter herinnering aan de militaire slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van G. Pickery.


ID: 75036 | Bouwkundig element

Gedenksteen voor de gesneuvelde voetballers van Cercle Brugge (Eerste en Tweede Wereldoorlog)

Olympialaan (Brugge)
Monument uit arduin met een lage rechthoekige trede met schuinoplopende bovenzijde. Hoge gedenksteen geflankeerd door twee rechthoekige pilasters op een basement. Segmentboognis met voetbalspeler en opschrift.