Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

162 resultaten


ID: 23180 | Bouwkundig element

Site Oude Molen

Molenstraat 2 (Tessenderlo)
De Oude Molen in Tessenderlo is een korenmolen, teruggaand tot de 17de eeuw met 18de-eeuwse aanpassingen, van het type houten staak- of standaardmolen met gesloten voet. Ten noorden van de molen bevindt zich de molenaarswoning met bijgebouwen, voornamelijk stallen, met een oude inplanting, in zijn huidige voorkomen opklimmend tot het begin van de 20ste eeuw.


ID: 87097 | Bouwkundig element

Hoeve

Haantjesstraat 37 (Tielt)
Hoeve uit circa 1874, bestaande uit losstaande hoevegebouwen, gelegen aan westzijde langs de weg, aan noordzijde van de voormalige zuidelijke toegangsdreef tot het "Groot Goet ten Broucken".


ID: 86651 | Bouwkundig element

Hoeve 't Hoogserlei

Hoogserleistraat 5 (Tielt)
Historische hoeve 't Hoogserlei, voor het eerst vermeld als tooghe Scalley in 1462. Hoeve met losstaande verankerde bakstenen bestanddelen omheen verhard erf met centraal beboomd grasperk. Aan de noordzijde, eenlagig boerenhuis van zeven traveeën onder zadeldak, met haaks bakstenen bijgebouw van 1941 (bakhuis/zomerkeuken?). Haakse losstaande langsschuur aan de straatzijde. Ten oosten van het woonhuis, bakstenen stal onder zadeldak.


ID: 86836 | Bouwkundig element

Hoeve 't Haelewijnsche

Rijkegemkouterstraat 19 (Tielt)
Historische hoeve "'t Haelewijnsche", heden hondenkwekerij. Zogenaamd naar de middeleeuwse heerlijkheid "'t Halewynsche", eertijds in bezit van Gelein van Halewijn. De hoeve klimt minimaal op tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie vier losstaande volumes worden weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778).


ID: 87323 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning met nutsgebouwen

Consciencestraat 10 (Torhout)
Achterin gelegen boerenarbeidershuis met nutsgebouwen, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Rode verankerde baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen), getoogde muuropeningen onder strek.


ID: 87563 | Bouwkundig element

Dorpswoning met bakhuis en bakoven

Sparappelstraat 51 (Torhout)
Woonhuis met links aansluitend bakhuis met lager ovenhuisje. De site met achtergelegen vernieuwde nutsgebouwen gaat terug op "Den sparappel Cabaret" die volgens het kadaster in 1837 gebouwd wordt.


ID: 87571 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Steenstraat 119 (Torhout)
Boerenarbeidershuisje, volgens het kadaster geheel herbouwd in 1919, ter vervanging van ouder huis reeds aangeduid op het primitief kadasterplan van circa 1830 (Ichtegem). Het achtergelegen nutsgebouw is echter nog niet aangeduid op de mutatieschets van 1919.


ID: 34388 | Bouwkundig element

Jachtwachterswoning

Peene 42 (Wachtebeke)
Jachtwachterswoning, oorspronkelijk afhangend van het verdwenen Kasteel Poullier. Bakstenen dubbelhuisje van één bouwlaag en drie traveeën onder zadeldak, uit begin 20ste eeuw. Broodbakoven in de achterliggende bakstenen stallen.


ID: 32851 | Bouwkundig element

Eclectische villa

Kouterstraat 4 (Wervik)
Eclectische villa met voortuin, afgezet door middel van witgekalkte, geajoureerde betonnen afsluiting. Laag dubbelhuis van drie traveeën onder geknikt zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen + schaliën) met wolfseinden; jaartal 1944 in zijgevels.


ID: 89611 | Bouwkundig element

Goed te Roopoorte

Heirweg 103 (Wielsbeke)
Historische hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen binnen een rechthoekige omwalling, toegankelijk via een bakstenen poort: vernieuwd boerenhuis, 18de-eeuwse schuur en 19de-eeuwse stallen en wagenhuis.