Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

124 resultaten


ID: 306512 | Bouwkundig element

Bondgenotenlaan en omgeving

Bondgenotenlaan, Jan Stasstraat, Justus Lipsiusstraat, Koning Leopold I-straat, Lepelstraat, Louis Melsensstraat, Vital Decosterstraat (Leuven)
De Bondgenotenlaan werd in de 19de eeuw aangelegd als hoofdas van de wijk grenzend aan het station en vormt een verbinding tussen het Martelarenplein en de Grote Markt. Naast de prominente stadsschouwburg, vormen statige eclectische burger- en herenhuizen de voornaamste bebouwing van de straat.


ID: 206351 | Bouwkundig element

Standbeeld van Paep Thoon

Brusselsestraat (Leuven)
In 1991 door P. Vanbekbergen vervaardigd bronzen standbeeld dat Paep Thoon voorstelt, een 15de-eeuwse volksfiguur en tevens kapelaan en beiaardier van de Sint-Pieterskerk.


ID: 206352 | Bouwkundig element

Standbeeld De Koeienschieter

Brusselsestraat (Leuven)
In 1991 ingehuldigd beeld van de hand van P. Vanbekbergen, de Koeienschieter genaamd, als spotnaam voor Leuvenaars.


ID: 206408 | Bouwkundig element

Standbeeld Pater Damiaan

Brusselsestraat (Leuven)
Het standbeeld van Jozef Deveuster of Pater Damiaan werd door Constantin Meunier vervaardigd in opdracht van de Katholieke Kring van Leuven, en in 1894 ingehuldigd in het Sint-Donaaspark.


ID: 72748 | Bouwkundig element

Beeld Dorre, de bakker

Diestsestraat (Leuven)
Beeld uitgevoerd in brons door beeldhouwer R. Rens en ingehuldigd op 11 juni 1979.


ID: 206679 | Bouwkundig element

Standbeeld van Pieter Coutereel

Ferdinand Smoldersplein (Leuven)
Vervaardigd door beeldhouwer G. Van de Voorde en ingehuldigd op 13 september 1936.


ID: 74126 | Bouwkundig element

Monument Edouard Remy

Herbert Hooverplein (Leuven)
Het monument werd ontworpen door architect Victor Horta; het beeldhouwwerk staat op naam van de bekende Brusselse beeldhouwer Pieter Braecke. Het werd opgericht als eerbetoon aan deze belangrijke 19de-eeuwse Leuvense politicus en industrieel.


ID: 72543 | Bouwkundig element

Centraal grasveld met standbeeld van André Dumont en omringend plantsoen

Hogeschoolplein (Leuven)
Het standbeeld werd vervaardigd in brons, het staat op een hoge sokkel in blauwe hardsteen en is omgeven door een ovaal plantsoen.


ID: 114526 | Bouwkundig element

Hogeschoolplein

Hogeschoolplein (Leuven)
Het Hogeschoolplein werd tussen 1807 en 1812, aangelegd in het midden van de ’s-Meiersstraat, die de Muntstraat verbond met de Naamsestraat. Rechthoekig plein met 19de-eeuwse, typisch neoclassicistische aanleg, gedomineerd door het monumentale Paus Adrianus VI-college en getypeerd door het centrale, met kastanjebomen omzoomde grasveld waarin het standbeeld van André Dumont te midden een plantsoen prijkt. De omliggende bebouwing wordt gekenmerkt door 18de-eeuwse panden die dateren van voor de aanleg van het plein in 1807 en burgerhuizen in neoclassicistische stijl uit de 19de en 20ste eeuw.


ID: 305598 | Bouwkundig element

Standbeeld J.-P. Minckelers en L.-E. Van Arenberg

Kantineplein (Leuven)
Het standbeeld van professor J.-P. Minckelers en hertog L.-E. van Arenberg werd in 1948 opgericht op het Kantineplein ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de Stichting der Unie der Ingenieurs uit de Speciale Scholen van de Katholieke Universiteit te Leuven. Het bronzen standbeeld met sokkel in kalkzandsteen is een werk van de kunstenaar Harry Elström.