Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

772 resultaten


ID: 48859 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Plesbosstraat 1 (Dendermonde)
Op de kaart van graaf de Ferraris van 1771-1778 is op dezelfde locatie een gebouwengroep aangeduid met losse configuratie en omhaagde boomgaard ten zuiden. De hoeve is van noord tot west omgeven door het bijhorend erf met deels door hagen afgeboorde boomgaard. Een grote eik markeert de toegang van de hoeve. De woning werd in het tweede kwart 19de eeuw vergroot en door aanpassing en uitbreiding van het L-vormig bedrijfsgebouw ten zuiden omgevormd tot gesloten hoeve in het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 48499 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Theodoor Vermylenstraat 138 (Dendermonde)
Gedateerd 1782 op jaaranker. Met huidig grondplan al aangegeven op het primitief kadasterplan (1816). Hoeve bestaande uit woonhuis en landgebouw opgesteld in L-vorm, voorerf afgescheiden van de straat door een afsluiting in betonplaten, doorbroken door een ijzeren toegangshek.


ID: 48829 | Bouwkundig element

Hoeve

Torrestraat 35-37 (Dendermonde)
Hoeve al aangegeven op het primitief kadasterplan uit 1817, volledig gereconstrueerd en vergroot in 1872. Hoeve met U-vormige aanleg rondom verhard erf geopend naar de straat en met lindeboom. Achterin en parallel aan de straat gelegen boerenwoning van één bouwlaag en zeven traveeën onder zadeldak.


ID: 48509 | Bouwkundig element

Pomp aan kerkplein

Vlassenbroek (Dendermonde)
Publieke pomp ingeplant aan het kerkpleintje van Vlassenbroek, voor de parochiekerk Sint-Gertrudis. Vierzijdige hardstenen armwaterpomp met afgeschuinde hoeken op geprofileerde sokkel en geprofileerde bekroning met lijstwerk voorzien van bolornament.


ID: 200514 | Bouwkundig element

Waterpomp ontworpen door Pieter Jozef Taeymans

Markt (Dessel)
Circa 1842 plaatsing van een eerste openbare waterpomp op de Markt; in 1876 vervangen door de huidige arduinen pomp naar ontwerp van P.J. Taeymans.


ID: 35628 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Bochtenstraat 77 (Destelbergen)
Kleurrijke boerenwoning op omhaagd erf met boomgaard; één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak, vermoedelijk van circa 1800. Rechts aangebouwde schuur en lagere stallen onder zadeldaken.


ID: 35761 | Bouwkundig element

Bijgebouwen kasteel Runenborg

D'Haenestraat 73 (Destelbergen)
Volgens archiefgegevens aanvankelijk een kaarsenfabriekje opgericht in het tweede kwart van de 19de eeuw. Bedrijfsgebouwen omgevormd tot koetshuis en stallen door Legrand. Bestaande gebouwen circa 1925 door de toenmalige eigenaar, baron Roland, aangepast tot het huidige pittoreske landelijke ensemble deels uitgewerkt in vakwerkbouw met een woning links en voorts voornamelijk paardenstallen. Calvarie tegen de middentravee achter een hardstenen knielkussen versierd met guirlande.


ID: 35757 | Bouwkundig element

Brouwerij en herberg Het Meuleken

Dendermondesteenweg 822 (Destelbergen)
Regionaal landelijke woning met opvallende inplanting: gelegen aan een buitenbocht van de steenweg op de hoek met de Meersakkerstraat, in de wijk Ertbuer. Boerenwoning van één bouwlaag en zeven traveeën, onder zadeldak, tussen verbrede zijpuntgevels met muurvlechtingen, minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Ten oosten voormalige bedrijfsgebouwen van gewitte baksteen onder zadeldaken.


ID: 35764 | Bouwkundig element

Hoeve

Donkerstraat 2 (Destelbergen)
Voormalige hoeve vermoedelijk van circa 1800, heden woning met kunstgalerij. Lang gebouw van twaalf traveeën en één verdieping met zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat) met midden het aanvankelijk boerenhuis van vier (?) traveeën.


ID: 35689 | Bouwkundig element

Hoevetje

Hoenderstraat 3 (Destelbergen)
Omhaagd klein boerenerf met boomgaard omringd door wetland en enkel bereikbaar via een landweg. Naar het zuiden georiënteerd hoevetje van het langgestrekte type met zadeldak (Vlaamse pannen), waarschijnlijk uit de eerste helft van de 19de eeuw.