Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

167 resultaten


ID: 80229 | Bouwkundig element

Hospitaal, klooster en kapel

Dubbelrij 50 (Lommel)
Breedhuis met dubbelhuisopstand van beneden zes, boven vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, van 1907.


ID: 28115 | Bouwkundig element

Sint-Margriethospitaal

Zottegemstraat 8-10 (Maarkedal)
Overblijfsel van het voormalig Sint-Margriethospitaal. Gebouw van één verdieping en vijf traveeën, tenminste uit de 18de eeuw maar waarschijnlijk eerder opklimmend tot de 17de eeuw; daarvan slechts weinige zichtbare sporen, door 20ste-eeuwse aanpassingen zowel van voorgevel, binnenhuis en door uitbreiding aan achterzijde.


ID: 50671 | Bouwkundig element

Privékliniek en dokterswoning De Lille

Kanunnik Andrieslaan 1 (Maldegem)
Voormalige privékliniek en dokterswoning van E. De Lille. In 1938 gaf dokter Eugène De Lille aan architect Robert Hebb uit Sint-Niklaas de opdracht een woning en kliniek te bouwen in het centrum van Maldegem op een markant hoekperceel. De constructie is een kenmerkend voorbeeld van modernistische baksteenarchitectuur van architect Robert Hebb in het interbellum, meer bepaald in de strekking romantisch kubisme.


ID: 50599 | Bouwkundig element

Hospitaal Sint-Arnoldus

Mevrouw Courtmanslaan 82 (Maldegem)
Achterin gelegen opmerkelijk kleurrijk bakstenen complex op vierkante plattegrond met links aansluitende vleugel. De plannen dateren van 1865 en werden getekend door architect Eugène Carpentier van Beloeil. Inwijding van de kapel in februari 1872. Het hospitaal werd van 1871 af bediend door de zwarte zusters van Aalst. Verbouwingen in 1958 door architect L. Cromheecke en nieuwbouw van 1978 door architect E. Verstraete.


ID: 74604 | Bouwkundig element

Gebouwencomplex

't Plein 1 (Mechelen)
Bakstenen gebouwencomplex onder aaneengesloten zadeldaken gelegen aan de Dijle. Overblijfsel van de achterbouw van het Onze-Lieve-Vrouwegasthuis.


ID: 3451 | Bouwkundig element

Sint-Romboutskliniek

Kanunnik De Deckerstraat 22-24 (Mechelen)
Breedhuis met traditionele kern uit de 16de of de 17de eeuw, sterk aangepast tijdens de 18de eeuw en in de loop van de 20ste eeuw.


ID: 3468 | Bouwkundig element

Stedelijk Onze-Lieve-Vrouweziekenhuis

Keizerstraat 7, Zwartzustersvest 47 (Mechelen)
De U-vormige symmetrisch opgevatte ziekenhuisvleugel aan de Keizerstraat vormt het restant van het in 1854-1857 door Charles Drossaert junior opgetrokken stedelijk Onze-Lieve-Vrouwhospitaal.


ID: 55797 | Bouwkundig element

Krijgshospitaal van de zusters annuciaten

Ieperstraat 14-16 (Menen)
Het amalgaam van gebouwen uit verschillende perioden wordt in 1836 tot één geheel samengevoegd. In 1890 worden de verschillende vleugels verbouwd tot een efficiënt nieuw fabrieksgebouw, en krijgt het complex haar huidige uitzicht.


ID: 55933 | Bouwkundig element

Kazernegebouw met oefenplein

Leopoldplein 12 (Menen)
Het hospitaal behoort tot de militaire infrastructuur van de Hollandse bezetting - 1817-1830 - en werd opgetrokken binnen bastion 2 van de versterking. Imposant en beeldbepalend complex met aansluitend ten noorden driehoekig oefenplein. Gebouw op rechthoekige plattegrond, van twee bouwlagen en vijfentwintig traveeën.


ID: 56013 | Bouwkundig element

Sint-Jorishospitaal

Oude Leielaan 6 (Menen)
Sint-Jorishospitaal, in oorsprong passantenhuis met bijhorend klooster dat evolueerde tot ziekenhuis en school. Heden blijft enkel de oude 18de-eeuwse hospitaalvleugel behouden. Verankerde baksteenbouw van negen traveeën en twee bouwlagen op verhoogde begane grond onder pannen zadeldak. Centraal rondboogportaal met arduinen bordestrap; medaillon in natuurstenen omlijsting. De gevel, eigenlijke achtergevel, werd geïntegreerd in het moderne bouwblok.