Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

92 resultaten


ID: 87986 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Nieuwburg

Nieuwburgstraat 2, 6 (Oostkamp)
Historische kasteelsite getypeerd door de opperhof-neerhofstructuur, vanaf het einde van de 18de eeuw in handen van de familie Peers de Nieuwburgh. Naar verluidt wordt in 1428 op het domein een buitenverblijf gebouwd. De vierkante toren aan de noordoostkant van het huidige kasteel gaat vermoedelijk terug tot deze eerste bouwperiode. Het hoofdvolume aan de werd gebouwd rond 1850. Het kasteel is omgeven door een walgracht en ontsloten via een toegangsbrug. Cirkelvormige moestuinmuur uit circa 1865. Dichte en ruime omgeving van het kasteel met duidelijke parkaanleg in landschappelijke stijl met vijver met ijskelder en tuinbrug en doorsneden en begrensd door enkele dreven. Toegangsdreef met kettingpalen, toegangspoort met cottagekenmerken aan de Nieuwburgstraat. Tuinpaviljoen van 1883 in het park.


ID: 72431 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Gertrudis

Ophovenstraat (Oudsbergen)
De huidige kerk dateert uit het tweede kwart van de 16de eeuw. De plattegrond beschrijft een driebeukig schip met middenbeuk van drie traveeën, zijbeuken van vier traveeën, met gedeeltelijk ingebouwde westtoren, een transept, een koor, een portaal, en een sacristie.


ID: 80821 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Trudo

Sint Trudostraat (Peer)
Door een kerkhof ten noorden en ten oosten omgeven en deels door klimop begroeid neoromaanse kerk; van 1879.


ID: 80361 | Bouwkundig element

Hoeve Het Hobos

Het Hobos 1 (Pelt)
In de 16de eeuw, vermeld als Hoogbos, naar de ligging op één der hoogste punten van de gemeente.


ID: 36912 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Brugstraat 23 (Riemst)
Witgekalkt mergelstenen gebouw met huidig uitzicht uit midden 19de eeuw, doch mogelijk oudere kern.


ID: 36998 | Bouwkundig element

Resten van gesloten hoeve

Grote Straat 60 (Riemst)
Hoeve met kern uit de 17de eeuw, in de eerste helft van de 19de eeuw aangepast, evenals in latere perioden, waarbij een deel van de gebouwen verdween.


ID: 23534 | Bouwkundig element

Hoekhuis naar ontwerp van Albert Callebert

Ooststraat 107 (Roeselare)
Voormalige juwelierszaak Vandeputte-Duyvewaardt van 1903 naar ontwerp van Albert Callebert. Hoekpand van drie traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak. Bakstenen halsgevel verlevendigd met natuursteen. Gevelopbouw en -versiering aanknopend bij de neo-Vlaamserenaissance-stijl van de eeuwwisseling door onder meer materiaalgebruik, huis- en geveltype, en rechthoekige muuropeningen.


ID: 28586 | Bouwkundig element

Stedelijke Openbare Bibliotheek en zonnewijzer

De Biesestraat 4 (Ronse)
Modern en zeer functioneel gebouw naar ontwerp van 1959/ 1962-1963 van de architecten D. Craet en A. Lequesne op de plaats van het in 1962 gesloopte weeshuis.


ID: 42758 | Bouwkundig element

Domein abdij van Averbode

Abdijstraat 1 (Scherpenheuvel-Zichem), Averboodsebaan (Tessenderlo)
Circa 1125 gesticht door Arnold II, graaf van Loon. Als ligging voor de abdij van Averbode werd de heuvelrug tussen Langdorp en Tessenderlo gekozen, die de bekkens van de Grote Nete en de Demer scheidt.


ID: 14377 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel van 's Gravenwezel

Sint Jobsteenweg 64 (Schilde)
Vierkant waterslot uit de 15de - 17de eeuw, binnen vierkante omwatering en neerhof met U-vormige aanhorigheden, landschapspark naar ontwerp van B. Gaine.