Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

840 resultaten


ID: 673 | Bouwkundig element

Vierkantshoeve

Op De Meer 16 (Bilzen)
Begin 20ste-eeuwse aanpassing van een oorspronkelijke ruime vierkanthoeve.


ID: 660 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Papestraat 10 (Bilzen)
Gesloten hoeve in de loop van de eerste en tweede helft van de 19de eeuw aangebouwd bij een merkwaardig woonhuis uit midden 17de eeuw, ten noordwesten van het erf gelegen.


ID: 664 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis van 1898

Sapstraat 16 (Bilzen)
Boerenburgerhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, van 1898. Bakstenen gebouw op verhoogde begane grond.


ID: 666 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis van 1905

Sapstraat 26 (Bilzen)
Bakstenen huis met verhoogde begane grond. De gevel is versierd met baksteenlisenen en een baksteenfries onder de dakrand.


ID: 646 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis

Schaaienbosstraat 13 (Bilzen)
Boerenburgerhuis van een thans verdwenen hoeve, uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 686 | Bouwkundig element

Semi-gesloten hoeve

Tombestraat 1 (Bilzen)
Ruime, semi-gesloten en thans onbewoonde hoeve, met kern uit de tweede helft van de 18de eeuw (woonhuis), aangepast in de tweede helft van de 19de eeuw (stal en schuur) en begin 20ste eeuw (woonhuis aan straatzijde en poortvleugel).


ID: 70691 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis

Dorpsstraat 30 (Bocholt)
Oorspronkelijk het woonhuis van een thans verdwenen, grote gesloten hoeve, links van het huidige gebouw. Deze hoeve staat reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77); het huidige woonhuis staat in de Atlas van de Buurtwegen (1845).


ID: 70695 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Damburghoeve met drevenstelsel

Eikenlaan 1 (Bocholt)
Damburg was een cijnshof, dat verworven werd door de heren van Bocholt. De zetel was een herenhoeve, die door de heer verpacht werd en een paar dagen per jaar door hem gebruikt werd als jachtpaviljoen. Mogelijk was Damburg oorspronkelijk een schans voor de inwoners van het dorp, opgericht in het vierde kwart van de 16de eeuw. De hoeve omvat zuidwesten het poortgebouw van 1715, met aansluitende recente aanbouwsels, en de hoeve in de noordwestelijke vleugel bestaande uit een woonhuis en aansluitend dienstgebouwen, in kern opklimmend tot de 17de eeuw. Rondom de omwalde hoeve ligt een netwerk van dreven dat zich enerzijds uitstrekt van noordwest naar zuidoost en anderzijds van noordoost naar zuidwest.


ID: 70770 | Bouwkundig element

Site Reppelmolen

Monshofstraat 9, 9A (Bocholt)
Watergraanmolen van het onderslagtype op de Abeek. De molen is een geheel met losstaande bestanddelen: woonhuis en dienstgebouw tegenover elkaar, de molen ten zuidwesten van het erf; op deze wijze is de molen reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1771-77.


ID: 86026 | Bouwkundig element

Smeetshof, hoeve met losstaande bestanddelen

Smeetshofweg 1 (Bocholt)
Hoeve met losstaande bestanddelen, naar verluidt van 1865. De hoeve is één van de eerste inplantingen in dit voormalige heidegebied.