50 resultaten
ID: 135205 | Landschappelijk geheel
Aalst, Hofstade (Aalst), Erpe (Erpe-Mere), Lede (Lede)
Het door de Molenbeek doorsneden gebied Honegem - Solegem omvat een grote verscheidenheid aan landschapselementen met een grote floristische verscheidenheid tot gevolg. Het landschap wordt gekenmerkt door een afwisseling van graslanden, akkers en bossen. Het veen in de Honegemdepressie werd als turf gewonnen. Aan de rand van het gebied komen enkele hoeven en een watermolen voor.
ID: 208121 | Bouwkundig element
Veldkaaistraat 10 (Ardooie)
Interbellumvilla met vlasfabriek "Roterij Verhelle". In 1941 wordt in opdracht van Jules Verhelle en kinderen een vlasroterij opgetrokken, ten noordoosten van de hoeve Wezestraat nummer 47. In 1942 wordt nog een uitbreiding van de roterij geregistreerd. Aan straatzijde een woning van twee bouwlagen in langwerpige rode baksteenbouw met platte bedaking. Achtergelegen vlasfabriek, met roterijgedeelte in gewapend beton, met vier rootkamers. Noordelijke conische fabrieksschouw.
ID: 213701 | Bouwkundig element
Koffiebeekstraat 7 (Deinze)
Het gebouw dateert vermoedelijk uit de eerste helft van de twintigste eeuw. L-vormig volume enerzijds bestaande uit een westelijke grote vlasschuur en anderzijds een oostelijk bakstenen volume, wellicht magazijn en turbinezaal, en daarnaast een betonnen volume van rond 1940 met de koudwater- en warmwaterrootbakken met bijhorende stookplaats.
ID: 84492 | Bouwkundig element
Vaerestraat 47 (Dentergem)
Warmwaterroterij opgetrokken in de tweede helft van de 20ste eeuw. Rechts van oprit van nummer 45 gelegen, maar hoort bij nummer 72 aan de overzijde van de straat.
ID: 84625 | Bouwkundig element
Vennestraat 5A (Dentergem)
Vlasroterij waarschijnlijk uit het interbellum. Rechthoekige volumes van baksteen en beton en met schuifpoorten. Rechts ervan een grote baksteen vlasschuur.
ID: 300295 | Landschappelijk geheel
Bavikhove (Harelbeke), Beveren, Desselgem (Waregem), Ooigem (Wielsbeke)
De Leie was tot in de 17de eeuw slecht bevaarbaar door het onregelmatige debiet. Door verbeterwerken waaronder de aanleg van sluizen en stuwen werd de rivier bevaarbaar. Ook in latere periodes werden nog verbeteringen doorgevoerd waaronder rechttrekkingen rond 1970. Enkele afgesneden riviermeanders zijn nog zichtbaar in het landschap. De Leievallei was lager gelegen dan het omringende land en daarom concentreren de wei- en hooilanden zich daar. Het Ooigembos is een soortenrijk eiken-haagbeukenbos is met kenmerkende oud-bosplanten. De hoger gelegen gronden worden gebruikt als akkerland. Het Kasteel van Ooigem, het Groot Goed van Sint-Pieters (Munkenhof) en het Goed te Beaulieu zijn belangrijke ontginningsites in de vallei. Verder wordt het gebied gekenmerkt door een rijkdom aan vlaserfgoed waaronder vlasroterijen en kenmerkende schuren.
ID: 205374 | Bouwkundig element
Blauwhuisstraat 16 (Harelbeke)
Begin 20ste-eeuwse woning, gebouwd door winkelier Leo Devos, uitgebreid in 1908 met een aanpalende vlasschuur. De achtergelegen bijgebouwen met onder andere een roterij zijn van de Ter Elstweg afgesloten door een smeedijzeren hek tussen een bijgebouwtje en een betonnen paal.
ID: 205309 | Bouwkundig element
Eerste Aardstraat (Harelbeke)
Vlasfabriek bestaande uit een kunstmatige roterij, een stoomzwingelarij en magazijnen. Thans gebruikt als opslagplaats voor een houthandel. Vlassite met stoomzwingelarij aan de straatzijde, en aansluitend aan de oostzijde een kunstmatige roterij en ten noorden ervan een vrijstaande, monumentale schuur.
ID: 205327 | Bouwkundig element
Kuurnsestraat 100A (Harelbeke)
Voormalige vlasfabriek, sinds 1986 herbestemd als woning. Volgens het kadaster wordt de vlasfabriek in 1939 gebouwd door R. Desplenter.
ID: 205175 | Bouwkundig element
Meersstraat 13 (Harelbeke)
Dieper gelegen voormalige vlasroterij, volgens het kadaster gebouwd in 1935 door vlashandelaars Joseph, Jules en Julien Desmet. Sinds 1980 omgebouwd tot woonhuis naar een ontwerp van architect Philippe De Hullu.