Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3467 resultaten


ID: 80919 | Bouwkundig element

Kasteel Vandevenne

Kortrijkstraat 11 (Zwevegem)
Kasteel Vandevenne is een dieper in gelegen landhuis, opgetrokken circa 1870 in opdracht van notaris en senator Raymond Vandevenne. In oorsprong neogotisch nu sterk verbouwd landhuis gelegen in beboomde tuin, aan de straat afgezet door ijzeren hek. Verankerd en beschilderd bakstenen parement op arduinen plint met gevelritmering door rechthoekige vensteropeningen.


ID: 80934 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis en hoeve 't Lang Water met tuin

Kortrijkstraat 173-175 (Zwevegem)
Het primitief kadasterplan circa 1835 toont een omwalde site met vier verspreide volumes. In 1941 worden de bestaande gebouwen afgebroken en vervangen door nieuwbouw en wordt een deel van de omwalling gedempt. Bakstenen bestanddelen, boerenwoning, kleine stalgevel, koetshuis met geïncorporeerde paardenstallen gegroepeerd rondom onverhard erf. Ten zuidoosten landhuis opgetrokken in 1950-1951 naar ontwerp van de Franse architect Pierre Barbe, in klassieke Franse bouwstijl met; U-vormige plattegrond. Tuinaanleg naar ontwerp van Emile Prévosteau.


ID: 80918 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Bekaerts Kasteel met tuin

Kortrijkstraat 4 (Zwevegem)
Imposant neoclassicistisch landhuis, in de dorpskern van Zwevegem. Al in de late 18de eeuw werd op het perceel een volume afgebeeld. Volgens de kadastrale gegevens wordt het volume uitgebreid in 1858 en 1864 en krijgt vermoedelijk haar huidig uitzicht. In 1864 worden tevens drie bijgebouwen opgetrokken. In 1882 wordt de oostzijde van de woning uitgebreid en in 1896 aangepast. In 1930 worden nog enkele verbouwingen uitgevoerd aan de bijgebouwen en wordt een nieuwe aanhorigheid opgetrokken in het westen. Aan de straat afgezet door ijzeren hek op bakstenen muurtje. Breedhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder geknikt leien schilddak; hoeken van de nok bekroond met vazen. Drie boogvormige dakvensters met voluten. Twee lagere vleugels van één bouwlaag afgelijnd door balusterborstwering. Omringende tuin, ommuurd ten oosten. Ten westen twee bakstenen nutsgebouwen, voormalige paardenstallen en garage.


ID: 80937 | Bouwkundig element

Villa

Kouterstraat 26 (Zwevegem)
Vrijstaande villa van circa 1928 opgetrokken in eclectische stijl, gelegen te midden van beboomde tuin en aan de straat afgezet door muurtje met ijzeren hek tussen bakstenen pijlers. Gediversifieerde baksteenbouw onder variërend dakenspel. Rechterhoek gemarkeerd door polygonale toren onder leien tentdak. Aflijnende bepleisterde fries. Vooruitspringende linkervleugel met puntgevel gemarkeerd door rechthoekige erker op de begane grond bekroond door balkon met arduinen balusterborstwering.


ID: 14732 | Bouwkundig element

Twee arbeiderswoningen

Boomgaardstraat 139-141 (Zwijndrecht)
Twee 19de-eeuwse arbeidershuizen van respectievelijk drie en twee traveeën onder pannen zadeldak; omheinde voortuintjes en moestuin ten oosten.


ID: 14706 | Bouwkundig element

Boerenhuis

Lindenstraat 123 (Zwijndrecht)
Groengeschilderd boerenhuis met moestuin, omgeven door rijhuizen uit de eerste helft van de 20ste eeuw.


ID: 14727 | Bouwkundig element

Reeks arbeiderswoningen

Zandstraat 4, 8-12 (Zwijndrecht)
Reeks arbeidershuisjes uit de 19de eeuw aansluitend bij het hoekhuis met de Burchtsestraat, moestuinen voor de huizen.