Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

114 resultaten


ID: 40018 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Sebastianus

Kerkstraat 1B (Linkebeek)
Classicistische kerk, opgetrokken in de tweede helft van de 18de eeuw met integratie van zandstenen resten van een oudere kerk, toegangkelijk via toegangstrappen in omringend en ommuurd grasperk op de plaats van het oorspronkelijk kerkhof.


ID: 301847 | Bouwkundig element

Stadskern Lo

Breydelstraat, Gravestraat, Hogebrugstraat, Markt, Noordstraat, Ooststraat, Oude-eiermarkt, Rozestraat, Weststraat, Willem Van Loolaan, Zuidstraat (Lo-Reninge)
De historische stadskern van Lo te Lo-Reninge, is beschermd als stadsgezicht.


ID: 301858 | Bouwkundig element

Dorpskom Reninge

Dorpplaats, Ieperstraat, Lostraat, Peperstraat, Sint-Maarten, Zwartestraat (Lo-Reninge)
De dorpskom van Reninge wordt sterk bepaald door de oorlogsschade van de Eerste Wereldoorlog en de daaropvolgende wederopbouw. Na de Eerste Wereldoorlog worden zowel de kerk, de pastorie als het gemeentehuis heropgebouwd naar ontwerp van de Oostendse architecten Charles Pil en Henri Carbon.


ID: 301323 | Bouwkundig element

Stadskern Lokeren

Bosmanstraat, Durmelaan, Gasstraat, Groentemarkt, Grote Kaai, Kapellestraat, Kazernestraat, Kerkplein, Kerkstraat, Knokkestraat, Koophandelstraat, Lindestraat, Luikstraat, Markt, Molenstraat, Nijverheidstraat, Oude Vismijn, Patershof, Poststraat, Prosper Thuysbaertlaan, Roomstraat, Schoolstraat, Sint-Laurentiusplein, Stationsplein, Stationsstraat, Torenstraat, Vieremmersstraat, Voermanstraat, Vrijheidsplein, Zand (Lokeren)
De stadskern van Lokeren bestaat uit het zuidelijk gedeelte met de historische stadskern en het noordelijk deel rond de 19de-eeuwse wijk in de buurt van het station.


ID: 301176 | Bouwkundig element

Dorpsplein Eksaarde

Eksaarde-dorp (Lokeren)
Het plein rond de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart te Eksaarde vormt een typisch voorbeeld van een dries.


ID: 301320 | Bouwkundig element

Grote Markt en omgeving

Befferstraat, Bruul, Frederik de Merodestraat, Grote Markt, Nieuwwerk, Onder-den-Toren, Reuzenstraat, Scheerstraat, Schoenmarkt, Sint-Romboutskerkhof, Standonckstraat, Steenweg, Vleeshouwersstraat (Mechelen)
Het centrum van Mechelen wordt gevormd door de Grote Markt en de omliggende straten. Het betreft een plein met nagenoeg vierkante plattegrond. Ten westen bevindt zich de Sint-Romboutskerk.


ID: 55933 | Bouwkundig element

Kazernegebouw met oefenplein

Leopoldplein 12 (Menen)
Het hospitaal behoort tot de militaire infrastructuur van de Hollandse bezetting - 1817-1830 - en werd opgetrokken binnen bastion 2 van de versterking. Imposant en beeldbepalend complex met aansluitend ten noorden driehoekig oefenplein. Gebouw op rechthoekige plattegrond, van twee bouwlagen en vijfentwintig traveeën.


ID: 56780 | Bouwkundig element

Marinekazerne Bootsman Jonsen

3de en 23ste Linieregimentsplein 1, Veerbootstraat (Oostende)
Kazerne deels teruggaand op een militair complex uit de Hollandse periode. Onder impuls van Leopold II wordt een nieuwe kazerne uitgewerkt, met een officiersmess naar ontwerp van Delacenserie.


ID: 200128 | Landschappelijk element

Mazenzeledries

Dries (Opwijk)
De Dries heeft een oppervlakte van 1 hectare 31 centiare en bestaat uit twee driehoekige pleinen.


ID: 300777 | Bouwkundig element

Dorpskom Ename

Abdijsteeg, Abdijstraat, Beaucarnestraat, Enameplein, Lijnwaadmarkt, Lotharingenstraat, Martijn van Torhoutstraat, Paardemarktstraat, Sint-Laurentiusstraat, Sint-Salvatorsstraat, Wallestraat, Zwijndries (Oudenaarde)
De dorpskom van Ename ontwikkelde zich als zuidoostelijke uitbreiding van de vroegmiddeleeuwse handelsnederzetting met haven en door toedoen van de latere abdij.