Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

42 resultaten


ID: 134252 | Landschappelijk element

Park van het kasteel Leva

O. L. Vrouwstraat 40 (Alken)
Parkje van 2 ha in landschappelijke stijl, onstaan rond 1868 bij een tot de 18de eeuw opklimmende hoeve, die in de 19de eeuw kasteelallures ontwikkelde; heroriƫntatie van het park na sloping van het huis en vervanging door een villa in 1938-1939.


ID: 135399 | Landschappelijk geheel

Bouvelobos en Hemsrode

Anzegem, Gijzelbrechtegem (Anzegem), Elsegem, Petegem-aan-de-Schelde, Wortegem (Wortegem-Petegem)
Dit gebied omvat enerzijds de versnipperde boskern van het vroegere Bouvelobos gelegen op de heuvelkam van het Schelde-Leie-inteerfluvium met omgevend open akkerareaal, versneden door smalle beekvalleien en anderzijds de domeingoederen rond het Kasteel van Hemsrode. Rond de historische hoeves Ten Bulke en Hof te Bouvelo bevinden zich oude, middeleeuwse ontginningskernen. Daarnaast zijn in het gebied ook Steentijd-nederzettingen bekend. Het open en nagenoeg onbebouwd karakter, plaatselijk afgewisseld met traditioneel beheerde bossen met bronactiviteit, het waterrijke kasteeldomein van Hemsrode doorsneden door dreven, de uitgesproken hoogteligging (topzones) op de waterscheidingskam en de weidse vergezichten op zowel de Schelde- als de Leievallei vormen voorname landschapskenmerken.


ID: 132507 | Landschappelijk element

Hakhoutstoven van wintereik op de Klaverberg

Klaverbergstraat (As), Opglabbekerzavel, Vliegplein (Genk)
In het noordoosten van de gemeente As op de grens met Genk (Waterschei-Zwartberg)ligt het stuifduingebied Klaverberg. Op deze landduinen staan oude hakhoutstoven van wintereik. De meest monumentale en imposante stoven, bevinden zich op de grens van de gemeenten As en Genk, ongeveer op het hoogste punt van de landduin. Het ondergrondse wortelstel van deze eiken zou 800 jaar oud zijn.


ID: 132529 | Landschappelijk element

Rijshoutaanplanting op Scheldeschorren

Bornem (Bornem)
Langs de Scheldedijk ligt een schorrengebied dat in de 19de en 20ste eeuw gebruikt werd voor de wijmen- of wissenteelt. De voormalige grienden zijn verbost maar de aanwezigheid van soorten zoals schietwilg, gele bindwilg, katwilg en amandelwilg wijst nog op het vroeger gebruik en beheer als hakhout.


ID: 132614 | Landschappelijk element

Rijshoutaanplanting

Beerdonkstraat (Bornem)
Een jonge aanplanting van populier heeft een onderetage van verschillende wilgensoorten waaronder de gele bindwilg. Deze wilgensoort werd vroeger intensief gekweekt omwille van de buigzame twijgen die jaarlijks geoogst werden voor de mandenvlechterij. De uitgeschoten wilgen vormen een relict van de vroegere wijmencultuur.


ID: 132615 | Landschappelijk element

Rijshoutaanplanting

Beerdonkstraat (Bornem)
Een perceel weiland telt nog talrijke jong uitgeschoten wilgen. Onder de verschillende wilgensoorten is ook de gele bindwilg. Deze wilgensoort werd in de 19de en 20ste eeuw intensief gekweekt omwille van de buigzame twijgen die jaarlijks geoogst werden voor de mandenvlechterij. De uitgeschoten wilgen vormen een relict van de vroegere wijmencultuur in de polder.


ID: 132643 | Landschappelijk element

Rijshoutaanplanting van gele wijmen

Binnendijkstraat (Bornem)
Voormalige dichte aanplant van gele wilgen op de natte gronden nabij de Schelde. Eens voldoende groot, werden de wilgentenen geoogst voor het mandenvlechten, beschoeien van oevers etc.


ID: 132528 | Landschappelijk element

Rijshoutaanplanting op Scheldeschorren

Briel, Molenstraat (Bornem)
Ter hoogte van Briel ligt een schorrengebied dat oorspronkelijk ingericht werd voor de wijmen- of wissenteelt. De schorren zijn hier nog steeds in exploitatie als hakhoutperceel.


ID: 131516 | Landschappelijk element

Scheldeschorren met rijshoutaanplanting

Dijkstraat, Sas (Bornem)
Ter hoogte van het Sas op de Oude Schelde ligt een schorrengebied dat oorspronkelijk gebruikt werd voor de wijmen- of wissenteelt. De voormalige grienden zijn verbost maar de aanwezigheid van soorten zoals schietwilg, gele bindwilg, katwilg en amandelwilg wijst nog op het vroeger gebruik en beheer als hakhout.


ID: 132526 | Landschappelijk element

Rijshoutaanplanting op Scheldeschorren

Dijkstraat, Scheldestraat (Bornem)
Ter hoogte van Scheldestraat ligt op de Scheldeoever een schorrengebied dat oorspronkelijk gebruikt werd voor de wijmen- of wissenteelt. De voormalige grienden zijn verbost maar de aanwezigheid van soorten zoals schietwilg, gele bindwilg, katwilg en amandelwilg wijst nog op het vroeger gebruik en beheer als hakhout.