Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

29 resultaten


ID: 132036 | Landschappelijk element

Vlechthaag van taxus als afsluitingshaag in pastorietuin

Bellestraat 12 (Alveringem)
De pastorie van de Sint-Petrusparochie ligt in een nog deels omwalde tuin met een aantal opvallende beplantingen. In de tuin staat nog een relict van een uitgegroeide vlechthaag van taxus die als groene afsluiting werd aangeplant.


ID: 306961 | Landschappelijk element

Haagbeukhaag met opgaande zomereiken

Klauwstraat, Tiensebaan (Bekkevoort)
Als randbeplanting rond een oude, verboste hoogstamboomgaard vinden we in de Steenstraat in Bekkevoort een gevlochten haagbeukhaag terug. De haag bestaat uit tien gevlochten haagbeuken en zes opgaande eiken.


ID: 301477 | Landschappelijk element

Hof ter Linden

Edegem (Edegem)
Domein Hof ter Linden bevindt zich op het grondgebied van de gemeente Edegem, in de rand van de stedelijke agglomeratie Antwerpen. Domein Hof ter Linden, voor het eerst vermeld in 1277, is een leen- en laathof van het voormalige gehucht Edegem en is gegroeid uit het zogenaamde ‘Ter Borcht’. Al snel overtrof het ‘Ter Borcht’ en groeide het uit tot het dorpskasteel. Het kasteel Hof ter Linden werd in zijn nog bewaarde vorm opgetrokken in 1770-1773 door Simon-Josephus de Neuf naar ontwerp van Coreblom.


ID: 131460 | Landschappelijk element

Beuken kruishaag Hof ter Linden

Drie Eikenstraat 13 (Edegem)
De gevlochten weerhaag van beuk (Fagus sylvatica) staat achter de hofgracht en sluit aan bij de westelijke remise van het kasteel Hof ter Linden.


ID: 133248 | Landschappelijk element

Scheerhaag van meidoorn als veekering

Dieststraat, Rotemstraat (Halen)
Bevat zeer oude individuen. De haag wordt niet meer ingeboet, waardoor er gaten zijn ontstaan. Sporen van vlechtwerk, waarbij de zijwaarts gerichte takken in de haag worden gevlochten.


ID: 134326 | Landschappelijk element

Moestuinsite

Daalstraat 31 (Heers)
Deels met gevlochten gele kornoelje omhaagde, deels ommuurde moestuinsite van een gesloten boerderij uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 130710 | Landschappelijk element

Prieel van gele kornoelje

Mettekovenstraat 8 (Heers)
Vierkant tuinprieel gevormd door 14 oude exemplaren van gele kornoelje met bovenaan vlechtwerk. Op het moment van de inventarisatie konden we vaststellen dat recente snoeibeurten achterwege zijn gebleven. Dit prieel had de functie van belommerde rustplaats met uitkijk op de tuin.


ID: 130702 | Landschappelijk element

Gevlochten haag met twee op stam gezette en geschoren gele kornoeljes

Nieuwe Steenweg 145 (Heers)
Gesnoeide, naar oude traditie gevlochten haag van gele kornoelje (Cornus mas) in boerentuin. Deze boerentuin behoort toe aan een 19de-eeuwse, oorspronkelijk L-vormige hoeve. Door de jonge planten kruiselings te vlechten wordt een kruishaag bekomen. Op deze manier is de perceelsgrens aangeduidt en wordt het achterliggende perceel beschermd tegen ongenode gasten. Deze gevlochten erfafsluiting is echter nog unieker door de twee op stam gezette gele kornoeljes. Het geheel vormt een beeldbepalend element in de regio.


ID: 134352 | Landschappelijk element

Boerentuin met gevlochten haag

Nieuwe Steenweg 145 (Heers)
Gesnoeide, naar oude traditie gevlochten haag van gele kornoelje.


ID: 130700 | Landschappelijk element

Gevlochten haag van gele kornoelje bij pastorietuin

Norbertijnenlaan 1 (Heers)
De tuin van de pastorie van Batsheers is langs de straatkant afgesloten met een 72 meter lange haag. De afsluitingshaag werd aangeplant met gele kornoelje en is naar de traditie van deze streek een gevlochten haag. Door de takken van de haag in elkaar te vlechten, werd de haag quasi ondoordringbaar.