Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15 resultaten


ID: 16008 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Bedevaartkapel Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid

Izenbergestraat (Alveringem)
Georiënteerd bedehuis midden kleine tuin met enkele opgaande bomen, aan de straatzijde afgezet met bakstenen muurtje en taxushaag. Herstellingswerken in 1948-1970. Eenbeukig kerkje met schip van drie traveeën en driezijdige koorsluiting, onder licht gebogen zadeldak (leien), gemarkeerd door centrale, octogonale dakruiter met ingesnoerde naaldspits (leien), gebouwd circa 1653 en voltooid in 1663.


ID: 208204 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Heilig Hartkapel met kapelbomen

Kapellestraat (Ardooie)
Ook "Bomkapelletje" genoemd, geflankeerd door twee eiken, gelegen ten oosten van de erfoprit van de hoeve nummer 31. Veldkapel in rode baksteen onder zadeldak in rode mechanische pannen, ijzeren kruis op de nok.


ID: 74981 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van het Boompje

Koestraat (Brugge)
Kapelletje op rechthoekige plattegrond. Rode verankerde baksteenbouw onder leien zadeldak gevat tussen twee puntgevels met schouderstukken. Nokpannen van geglazuurd aardewerk.


ID: 79012 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw in de Nood met ommegang

Zwaanstraat (Damme)
Neogotische kapel gelegen op de wijk "De Zwaan", opgericht onder impuls van pastoor Marcel De Jonghe uit dank voor de bescherming van Sijsele in de Tweede Wereldoorlog. Het ontwerp is van de hand van architect Pintelon, uitgevoerd door aannemer Marcel Keysabyl met schrijnwerk vervaardigd door Jozef Danneels; de grond wordt geschonken door familie De Busschere-Delbruyère. De inwijding van de kapel gebeurt in mei 1945. Eénbeukige bakstenen kapel onder leien zadeldak; geschilderde houten kroonlijst. Gebruik van arduin voor onder meer sluitstenen, bekleding puntgevel, bekronend topkruis en onderdorpels.


ID: 33925 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Stoepe met beboomd kapelhof en ommegang

Kapelhof (Evergem)
Rondom de diocesane bedevaartkapel van Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid van Stoepe bevindt zich een beboomd kapelhof met ommegang van vijftien bakstenen kapelletjes met de mysteries van Onze-Lieve-Vrouw in terracotta; geschonken na een miraculeuze genezing door J. Van Kerckvoorde in 1731. Bedevaartkerkje opklimmend tot de eerste helft van de 15de eeuw; meermaals vergroot en aangepast.


ID: 39170 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Heilige Kruiskapel

Woestijnstraat (Gooik)
Voormalige bedevaartkapel, ingeplant op een met gras begroeid heuveltje met knotbomenrij, waarvan de stichting zou opklimmen tot de 13de eeuw. Vlakbij de kapel staat een imposante hakhoutstoof.


ID: 8848 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Wegkapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën met gekandelaarde linden

Ekentstraat (Haaltert)
De neoclassicistisch getinte devotiekapel werd in 1865 gebouwd. Twee gekandelaarde linden flankeren de kapel langs de straatzijde. Een omhaagde kapelhof omgeeft de kapel.


ID: 47336 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Rielenkapel

Hoge Rielen 32 (Kasterlee)
Kapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Geboorte en reeds vermeld in een cijnsboek van 1564. De kapel lag aan de rand van de Rielen heide in een omhaagd kerkhof. De kapel werd herbouwd begin 17de eeuw en onderging meerdere herstellings- en verbouwingswerken in de 18de eeuw en later. Langs de straatzijde staan vier lindes bij de toegang tot de kapel.


ID: 47357 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw in 't Zand

Zandstraat (Kasterlee)
Georiënteerd zaalkerkje van drie traveeën met driezijdig koor onder zadeldak met opengewerkt klokkentorentje, aansluitend rechthoekige sacristie onder afgewelfd dak. De kapel werd ingeplant op een kruispunt van wegen aan de rand van de heide.


ID: 24279 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Steenbekekapel met kapelhof

Kleine Izegemsestraat, Steenbeekpad (Ledegem), Rommelen (Wevelgem)
Rechthoekig gebouwtje onder leien zadeldak. Bakstenen puntgevel met schouderstukken op arduinen plint; top met lichtgleuf. Kapel beschaduwd door lindes.