39 resultaten


ID: 16448 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Mildreda

St.-Mildredaplein zonder nummer (Alveringem)
Georiënteerd bedehuis midden een door linden en haag omringd kerkhof; koorpartij grenzend aan de Groenestraat; roepsteen links van het portaal.


ID: 78641 | Bouwkundig element

Kerkhof Sint-Pieters-Banden met roepsteen

Veerstraat zonder nummer (Berlare)
Omringend kerkhof op ovale plattegrond, grotendeels afgesloten door een haag met uitzondering van de recht afgesloten voorzijde. Bakstenen kerkhofmuur met hekwerk op bakstenen voet en axiaal toegangshek aan samengestelde bakstenen pijlers, naar ontwerp van architect J. Goethals van 1907. Rechts van de toegang, roepsteen in de vorm van een vierkante arduinen steen op een hermetst verhoog ingemetseld in de muur.


ID: 54405 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Rickier, Bredene-Dorp

Kerkstraat zonder nummer (Bredene)
Georiënteerd, neogotisch bedehuis aan het oostelijk uiteinde van de dorpskom; omringend kerkhof afgezoomd door muur en kastanjebomen; bak­stenen hekpijlers, waarvan deze ten zuidwesten nog uit de 19de eeuw dateren.


ID: 214252 | Bouwkundig element

Roepsteen

Clemensstraat zonder nummer (De Haan)
Ronde zogenaamde 'roepsteen' of kerksteen in beton. Gelegen tegen de zijgevel van het zogenaamd "Kloosterhof" (zie nummer 3) langs het kerkpad van de Sint-Clemenskerk.


ID: 38513 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met kerkhof

Dorp zonder nummer (De Pinte)
Kerk met rechthoekige plattegrond van het pseudobasilicale type, schip en zijbeuken van zeven traveeën met ingebouwde toren en koor van één travee met driezijdige sluiting, waarvan het huidige uitzicht bepaald wordt door werken tijdens het derde kwart van de 18de en 19de eeuw. Ingeplant midden ommuurd kerkhof met ijzeren toegangshek aan gietijzeren zuilen en twee flankerende linden in het westen op het kerkhof. Links van de kerk, stenen beeld van het Heilig Hart van Jezus van 1929, en achteraan tegen de kerkhofmuur Calvariekapel, tevens grafkapel, van circa 1900.


ID: 48901 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Ursmarus

Sint-Ursmarusstraat zonder nummer (Dendermonde)
De kerk heeft een driebeukig grondplan met een klein koor, geflankeerd door kleine sacristieën, een monumentale westtoren met aan weerszijden annexen onder een lessenaarsdak die lager zijn dan de eigenlijke zijbeuken. Van de gotische kerk, die omstreeks 1500 gebouwd werd, rest nog slechts de onderbouw van de vierkante westtoren.


ID: 78516 | Bouwkundig element

Heropgebouwde parochiekerk Sint-Jacob met omringend kerkhof

Sint-Jacobsplein 5 (Diksmuide)
De georiënteerde parochiekerk Sint-Jacob met omringend kerkhof werd heropgebouwd in 1923-1925.


ID: 80090 | Bouwkundig element

Kiosk

Michielsplein zonder nummer (Hamont-Achel)
Kiosk, beschaduwd door een linde, de in 1919 geplante vrijheidsboom. De kiosk werd opgetrokken in 1935 naar ontwerp van het architectenbureau Lippens.


ID: 205420 | Bouwkundig element

Herdenkingsmonument en roepsteen

Hulstedorp zonder nummer (Harelbeke)
Herdenkingsmonument voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog, gelegen aan de noordzijde van de Sint-Pieterskerk. In oorsprong enkel voor slachtoffers van de Eerste Oorlog doch sinds de Tweede Wereldoorlog gedenkt het monument ook de slachtoffers van deze oorlog. Vervaardigd door Viaene-Lagae uit Kortrijk (zie signering).


ID: 80492 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Trudo

Kerkplein zonder nummer (Hechtel-Eksel)
Laatgotisch georiënteerd bedehuis met latere aanpassingen, gelegen in het centrum van de dorpskern, vrijstaand en omgeven door een grasplein en parkeerplaatsen, in plaats van het vroegere kerkhof.