30 resultaten


ID: 33392 | Bouwkundig element

Villa Maria

Eekloseweg 31 (Aalter)
Alleenstaande bakstenen villa in beboomde voortuin, gebouwd door H. Bruggheman circa 1910. Gebouw met twee bouwlagen met verspringende traveeën deels onder zadeldak met vorstkam en afgewolfd dak rechts.


ID: 4786 | Bouwkundig element

Brouwershuis

Adriaan Brouwerstraat 20 (Antwerpen)
Brouwershuis In 1553 opgericht als "Waterhuis" door Gilbert Van Schoonbeke om zijn omliggende brouwerijen van zoetwater te voorzien. In 1582 werd het Waterhuis, sinds 1561 in het bezit van de stad, het gildehuis van het Brouwersambacht.


ID: 302193 | Bouwkundig geheel

Brugse geplantsoeneerde stadsomwalling

Bargeweg, Begijnenvest, Boeveriestraat, Boninvest, Buiten Boeverievest, Buiten Smedenvest, Buiten de Smedenpoort, Ezelpoort, Ezelstraat, Filips de Goedelaan, Gentpoortstraat, Gentpoortvest, Gistelse Steenweg, Graaf Visartpark, Guido Gezellelaan, Hendrik Consciencelaan, Hoefijzerlaan, Katelijnestraat, Katelijnevest, Kazernevest, Ketsbruggestraat, Kruisvest, Lange Vesting, Langestraat, Oude Vestingstraat, Scheepsdalelaan, Singel, Smedenstraat, Van Voldenstraat, Werfstraat (Brugge)
De geplantsoeneerde Brugse vesten vormen een zeldzaam en gaaf bewaard voorbeeld van een 19de-eeuwse wandelpromenade aangelegd bovenop de oorspronkelijke stadsverdedigingsstructuren. Ze omringen de historische binnenstad met een eivormig tracé.


ID: 82443 | Bouwkundig element

Oud waterhuis

Hendrik Consciencelaan zonder nummer (Brugge)
Gelegen op de binnenvesten tussen de voormalige Boeverie- en Smedenpoort recht tegenover de Fonteinstraat.


ID: 57878 | Bouwkundig element

Borstelfabriek met directeurswoning

Kanunnik Duclosstraat 1-3 (Brugge)
Voormalige borstelfabriek, later in gebruik door kledingzaak Etam. Complex gebouwd in opdracht van "Delhaize Frères en cie" (Le Lion, Brussel). Het ontwerp van architect Oscar De Breuck (Brugge) van 1912 voorziet vier gebouwengroepen, een waterreservoir en een fabrieksschouw.


ID: 134727 | Landschappelijk element

Park van het Kasteel Steenpoel

Dreeflaan zonder nummer, Jan Martin Van Lierdelaan 28-30, 28B, zonder nummer, Kerkstraat 22, Ninoofsesteenweg zonder nummer (Dilbeek)
Bijgebouwen en landschapselementen van een afgebroken eclectisch kasteel, waaronder een oranjerie, hovenierswoning, kapel, duiventoren, badhuis en waterreservoir, gelegen in een landschappelijk park van ongeveer 6,5 hectare aangelegd omstreeks 1870, waarbij oude steengroeve als vijver werd hergebruikt.


ID: 206968 | Bouwkundig element

Bijgebouwen kasteel Steenpoel

Dreeflaan zonder nummer, Jan Martin Van Lierdelaan 28-30, 28B, zonder nummer, Kerkstraat 22, Ninoofsesteenweg zonder nummer (Dilbeek)
Bijgebouwen en landschapselementen van een afgebroken eclectisch kasteel, waaronder een oranjerie, hovenierswoning, kapel, duiventoren, badhuis en waterreservoir, gelegen in een landschappelijk kasteelpark aangelegd omstreeks 1870 ten noorden het dorpscentrum.


ID: 46615 | Bouwkundig element

Kasteel ter Meiren

John Lijsenstraat 58-60 (Hoogstraten)
Eclectisch landhuis van 1935, met elementen ontleend aan de neo-Vlaamserenaissance en het neoclassicisme met bijgebouw van 1937, gelegen in uitgestrekt domein.


ID: 91056 | Bouwkundig element

Industrieel-archeologisch gebouw

Oudstrijderslaan zonder nummer (Kortemark)
Oudstrijderslaan z.nr./ Handzamestraat. Industrieel-archeologisch gebouw nu deel uitmakend van groot bedrijf met loodsen op ambachtelijke zone. Het resultaat van het kadasteronderzoek is niet eenduidig. Mogelijk is er een link met het tuinbouwbedrijf met broeikassen dat vanaf 1927 wordt opgericht met woonhuis op de Handzamestraat nr. 84 ( J. Segaert). Het hier behandelde gebouwtje (wellich


ID: 58184 | Bouwkundig element

Bloemisterij Den Waterbak

Nerenweg 13 (Laarne)
Volgens de gegevens uit het kadasterarchief liet bloemist Valère Vander Meirsch in 1912 het huis met de watertoren van de bloemisterij optrekken bij de Stenenbeek. Aaneenschakeling van volumes op een L-vormig grondplan met bakstenen hoofdvolume van drie bouwlagen en twee traveeën onder een platte bedaking.