Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

393 resultaten


ID: 33417 | Bouwkundig element

Vrekkemkruis

Vrekkemstraat (Aalter)
Een houten kruis omgeven door linden en beuken, een bloemenperk en bidbank links, met plaasteren Christusbeeld onder houten afdakje, hier herplaatst na wegenwerken.


ID: 81694 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Arnolduspark

Tiegemberg, Warandedreef 6-10 (Anzegem)
Bedevaartoord en recreatief park. Sint-Arnolduskapel opgetrokken tussen 1864 en 1865 naar ontwerp van Pierre Nicolas Croquison en gewijd in 1866 door bisschop J.J. Faict. Ten noorden van de kapel ligt het zogenaamd Sint-Arnoldusputje, de miraculeuze bron die in de loop der tijd verzonken is in de grond. Voormalig boswachtershuisje en later souvenirwinkel en herberg gelegen ten noorden van de kapel. Ten westen van de hoofdkapel, staat een kleine bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond. Puntgevel bekleed met rotsimitatie en bekroond door kruis. Het park wordt op het eind van de 19de eeuw in opdracht van Vital Moreels aangelegd.


ID: 207464 | Bouwkundig element

Wegkruis

Beverensestraat (Ardooie)
Wegkruis, gelegen aan straatzijde, ten westen in de tuin van nummer 102. Nog niet voorkomend op de topografische kaart van het Institut Cartographique Militaire van 1936 (laatste terreinrevisie 1910).


ID: 208183 | Bouwkundig element

Wegkruis

Burgerleenstraat (Ardooie)
Ten zuiden van de erfoprit van nummer 29, in een aangelegd plantsoen met bloemen en struiken.


ID: 207508 | Bouwkundig element

Wegkruis

Cijnsmolenstraat (Ardooie)
Wegkruis, vermoedelijk opgericht rond het midden van de 19de eeuw rechts van de Cijnsmolenhoeve (nummer 1) en ten zuiden van de toenmalige Cijnsmolen. Geschilderd houten kruis met gekruisigde Christus (gietijzer) en opschrift "INRI" onder houten afdakje met sierlijke bebording en als baldakijn afgewerkte houten achterwand.


ID: 207526 | Bouwkundig element

Wegkruis

Hellestraat (Ardooie)
Gelegen aan de westkant van de erfoprit naar nummer 28. Houten wegkruis met ijzeren Christusbeeld. Geflankeerd door twee berken.


ID: 207539 | Bouwkundig element

Wegkruis

Izegemsestraat (Ardooie)
Witgeschilderd houten wegkruis uit de 19de eeuw, met dito rug en afdakje, overgroeid. Gietijzeren Christusbeeld verdwenen. Witgeschilderd houten wegkruis met dito rug en afdakje, overgroeid. Gietijzeren Christusbeeld verdwenen.


ID: 207549 | Bouwkundig element

Wegkruis met calvariebeelden

Izegemsestraat (Ardooie)
Wegkruis met calvariebeelden, vermoedelijk uit de 19de eeuw. Het bestaande wegkruis wordt na de bevrijding van Ardooie in 1944 aangevuld met beelden van Maria en Johannes. Calvarie bestaande uit een gietijzeren wegkruis met Christusbeeld, geflankeerd door gipsen beelden Onze-Lieve-Vrouw en Heilige Johannes, geplaatst op bakstenen sokkel met betonnen deksteen.


ID: 207560 | Bouwkundig element

Wegkruis

Izegemsestraat (Ardooie)
Wegkruis, in oorsprong teruggaand tot het eind van de 19de of het begin van de 20ste eeuw; tijdens het laatste kwart van de 20ste eeuw vernieuwd. Metalen wegkruis met dito afdakje en achterwand, met gietijzeren Christusbeeld. Geflankeerd door gipsen beelden Heilig Hart en Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, in mijtervormige metalen nissen. Achterliggende cipres en berk.


ID: 207864 | Bouwkundig element

Twee kapelletjes en calvariekruis

Kasteelstraat (Ardooie)
Bedevaartsite gelegen aan de rand van het Veldbos, als onverhard terrein tussen de bomen, met voorliggende betonnen bidbanken. Site opklimmend tot het midden van de 18de eeuw of vroeger. Nieuw houten kruis op nieuwe veldstenen Calvarieberg, onder nieuw houten afdak en achterwand. Links en rechts wordt het kruis geflankeerd door twee kapelletjes opgebouwd in ijzerhoudende veldsteen, onder zadeldakjes in mechanische pannen.