23 resultaten


ID: 10800 | Bouwkundig element

Kapel van de Hagelberg

Kapelstraat_BZL 2 (Antwerpen)
Opgericht in 1732 als veldkapel, toegewijd aan Maria. Naderhand uitgegroeid tot bedevaartsoord.


ID: 4648 | Bouwkundig element

Sint-Pauluskerk en dominicanenklooster

Sint-Paulusplaats 15, 20, Sint-Paulusstraat 8, Veemarkt zonder nummer, zonder nummer (Antwerpen)
De Sint-Pauluskerk, het Predikherenpand en de Calvarieberg liggen ingeplant in het huizenblok dat omsloten wordt door de Veemarkt, de Nosestraat, de Sint-Paulusplaats, de Sint-Paulusstraat en de Zwartzustersstraat.


ID: 200649 | Bouwkundig element

Kruiswegstatie De Kruisafneming

Stationsstraat 22 (Ardooie)
Enige restant van de oorspronkelijk 20-delige kruisweg uit 1624. Ingewerkt in de gevel van een winkelpand.


ID: 215620 | Bouwkundig element

Mariapark en kruisweg

Rustoordlei zonder nummer, zonder nummer (Brasschaat)
In de wijk Rustoord in Brasschaat is ten noorden van de parochiekerk een religieuze tuin gelegen, bestaande uit een Mariapark en een kruisweg.


ID: 135038 | Landschappelijk geheel

Heuvelrug tussen Herentals en Lichtaart met de Netevallei

Geel (Geel), Herentals (Herentals), Lichtaart (Kasterlee), Poederlee (Lille), Olen (Olen)
Deze ankerplaats situeert zich in de Centrale Kempen te Herentals en Kasterlee. Het noordelijke deel, op een Tertiare rug, betreft een aaneengesloten geheel van stuifzandduinen met deels natuurlijke en deels antropogene vennen. Dit gebied, aanvankelijk heide, werd in de 19de eeuw bebost met naaldhout. Het wordt door een duidelijke steilrand gescheiden van het zuidelijke vlakkere deel dat aansluit bij het alluvium van de Kleine Nete, dat overheerst wordt door een paraboolduin, weilanden, de Snepkesvijver en een rastervormige wegenpatroon en grachtenstelsel. De combinatie van het hoger gelegen reliëfrijk bosgebied, de lager gelegen Kleine Netevallei met weilanden en de open waters, zorgt voor een contrastrijk aantrekkelijk landschap met mooie zichten. De wisselende abiotische condities leveren een gevarieerde plantengroei op en bieden een geschikt habitat voor talrijke vogels.


ID: 200749 | Bouwkundig element

Kerkhof en neogotische kerkhofgalerij

Mariakerkeplein zonder nummer (Gent)
Kerkhof met neogotische galerij, gerealiseerd vanaf 1873. De ommuring met galerij werd voltooid in 1876 en uitgevoerd door bouwmeester L. Gildemyn volgens ontwerp van architect Baron Jean de Bethune. De overdekte gaanderij bestaat uit twee haaks staande vleugels onder zadeldak met schaliën bedekt.


ID: 301086 | Bouwkundig element

Kruiswegstatie van Prieels

Denderstraat zonder nummer (Geraardsbergen)
Aan de verankerde blinde, gecementeerde zijgevel van Vredestraat nummer 64 rest er een statie van de kruisweg geschonken door de familie Prieels. Arduinen nis op een console geflankeerd door Dorische zuiltjes die een architraaf en gebroken rondboogfronton schragen.


ID: 135040 | Landschappelijk geheel

Kruiskensberg en Zwart Water

Itegem (Heist-op-den-Berg), Herenthout (Herenthout), Bevel, Nijlen (Nijlen)
De ankerplaats ‘Kruiskensberg’ is gelegen op grondgebied van Bevel, Nijlen en Itegem in de Zuiderkempen. Het betreft een zeldzame en intacte natuurlijke overgang tussen heidelandschap met hoger gelegen duinuitlopers in het noorden en beemdenlandschap in de Grote Netevallei in het zuiden. Het landschap wordt gekenmerkt door vrij grote reliëfverschillen en talrijke abiotische gradiënten die aanleiding gaven tot een gevarieerd landschap met prachtige vergezichten en een opmerkelijke vegetatie. In de bosrijke Grote Netevallei is het wegen- en perceleringspatroon en een oude Nete-arm nog duidelijk herkenbaar aanwezig. De hoger gelegen Kruiskensberg is een bedevaartsoord bestaande uit een kapel- en kruisweg rond een bron. In het noorden is het landschap meer open en bestaat het uit reliëfrijke wei- en akkerlanden en heide- en bosrelicten.


ID: 3286 | Bouwkundig element

Bedevaartsoord Klein Scherpenheuvel

Kapellekensdreef zonder nummer (Heist-op-den-Berg)
Volks bedevaartsoord opgericht in 1842 door toedoen van de onderpastoor Druyts, naar aanleiding van het 200-jarig bestaan van de parochie.


ID: 46667 | Bouwkundig element

Bedevaartpark Mariapark

Dreef zonder nummer (Hoogstraten)
Bedevaartspark aan de westzijde van de Dreef, tegenover het kapucijnenklooster.