Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4895 resultaten


ID: 85315 | Bouwkundig element

Elektriciteitscabine

Driegotenkouter (Hamme)
Bakstenen elektriciteitscabine van circa 1913. Rechthoekig gebouw onder een plat dak uitgewerkt in een neotraditioneel-getinte stijl aansluitend met de bakstenen kerkhofmuur aan de linkerzijde en het voormalige grafmakershuis aan de rechterzijde.


ID: 301112 | Bouwkundig element

Omgeving windmolen De Grote Napoleon

Gasmeterstraat, Guillaumestraat, Kanunnik De Meyerlaan, Kazernestraat, Kleine Gasmeterstraat, Molenaarsdreef, Nijverheidstraat, Posthoornplein, Posthoornstraat, Rozenhoed, Strijderslaan (Hamme)
De omgeving rond de windmolen De Grote Napoleon bestaat uit de molenaarswoning en de dienstgebouwen bij de windmolen, vrijstaande villa’s in de ruimere omgeving en aan de rand van het dorpsgezicht rijwoningen.


ID: 85336 | Bouwkundig element

Mirabrug

Hamveer (Hamme)
In 1894 werden door het ministerie van openbare werken plannen gemaakt, gesigneerd door hoofdingenieur Bourgoignie, voor een nieuwe driedelige metalen vakwerkbrug met draaibaar middendeel. Na goedkeuring in 1896, aanbesteed aan industrieel V. Wanderpepenen en afgewerkt in 1900.


ID: 85415 | Bouwkundig element

Rijtuigenloods van de Nationale Maatschappij voor Buurtspoorwegen

Kazernestraat 2 (Hamme)
Grote vrijstaande bakstenen loods aanvankelijk onder pannen zadeldak met brede lichtvlakken. Bakstenen zijgevels geleed door middel van lisenen en spaarvelden.


ID: 85402 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kerkstraat 32 (Hamme)
Ruim L-vormig neoclassicistisch complex naar historisch kaartmateriaal teruggaand op een 18de-eeuwse deels omwalde en omgrachte site eigendom van weduwe Frans Van Rossem, die ten zuidoosten grensde aan de Rybeke-beek.


ID: 85411 | Bouwkundig element

Station Hamme

Koning Albertplein 3 (Hamme)
Typisch landelijk stationsgebouw samengesteld uit drie vleugels onder zadeldaken. Hoofdgebouw in het midden, voorheen met loketten en wachtplaats, van twee bouwlagen en drie traveeën gebouwd in 1874. Aan weerszijde lagere éénlaagse vleugels van zeven en twee traveeën.


ID: 135198 | Landschappelijk geheel

Oude Durme

Oude Durmedijk, Palingstraat (Hamme), Oude Durmedijk (Waasmunster)
Het landschappelijk geheel ‘Oude Durme’ ligt op de grens van de gemeenten Hamme en Waasmunster. In de jaren 1931-1937 werd de loop van de Durme tussen Waasmunster en Hamme genormaliseerd. Hierbij werden verschillende meanders afgesneden, waardoor de rivier met 2,3 km ingekort werd. De afgesneden meanders staan sindsdien bekend als de ‘Oude Durme’. Van de late middeleeuwen tot de 20ste eeuw bestond het landschap langs de benedenloop van de Durme uit hooilanden of meersen op de lager gelegen gronden en akkers op de hoger gelegen gronden. De meersen werden tijdens het winterhalfjaar bevloeid met het water van de Durme. In het Landschappelijk geheel 'Oude Durme' is het traditionele cultuurlandschap vrij goed bewaard gebleven.


ID: 85489 | Bouwkundig element

Kasteel van Hamme

Plezantstraat 14 (Hamme)
Over de gehele perceelbreedte ingeplant symmetrisch poortgebouw. Huidig kasteel met het symmetrische Lodewijk-XIV-kasteeltje en de neotraditionele vleugel toegevoegd in 1911. In de as van het kasteel gelegen landschapstuin met grote reliëfverschillen, vista’s en serpentinevijver.


ID: 85652 | Bouwkundig element

Elektriciteitscabine

Sint-Annastraat (Hamme)
Elektriciteitscabine van een gangbaar type uit het eerste kwart 20ste eeuw, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1912.


ID: 85687 | Bouwkundig element

Herenhuis Engelbeen met siertuin

Stationsstraat 50 (Hamme)
Vrijstaand herenhuis van 1888 met bijhorend dienstgebouw, voormalig koetshuis, links van het huis en gelegen in een ruime ommuurde tuin in Engelse landschapsstijl.