Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4886 resultaten


ID: 80087 | Bouwkundig element

Molensite De Tomp

Koebroekerweg (Hamont-Achel)
De Tomp gaat terug op de romp van een korenmolen, van het type stenen bovenkruier, grondzeiler, daterend van kort voor 1424. Lang werd aangenomen dat de ruïne van de Tomp terugging op een middeleeuwse woontoren en bijgevolg werd de toren in die vorm gerestaureerd in 1967-68, naar ontwerp van architect A.M. Boonen. Onderzoek in de jaren 1990 zorgde voor een rechtzetting. De met eiken omringde molen/toren wordt omgeven door een ringgracht met twee houten bruggen.


ID: 80058 | Bouwkundig element

Zuilvormige watertoren van 1957

Korte Watertorenstraat (Hamont-Achel)
Zuilvormige, van 1957 daterende watertoren. Ongeveer 42 meter hoge baksteenbouw op hardstenen plint onder plat dak, met van een leuning voorzien, door middel van een betonnen luifel uitstekend terras.


ID: 80034 | Bouwkundig element

Kasteeldomein Het Lo of de l'Escaille

Lozenweg 100-104 (Hamont-Achel)
Achterin gelegen, in een park in Engelse landschapsstijl, volledig van vernieuwd houtwerk voorzien bakstenen complex, bestaande uit een alleenstaand, eclectisch kasteel met overwegend neoclassicistische inslag, een koetshuis en een T-vormig dienstgebouw.


ID: 80092 | Bouwkundig element

Watermolen 't Mulke

Molendijk 45 (Hamont-Achel)
Watermolen van het onderslagtype, aan de Warmbeek, één der banmolens van de heerlijkheid Grevenbroek, waar koren en boekweit werd gemalen.


ID: 80036 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Mulk 63 (Hamont-Achel)
langgestrekte hoeve met ordonnantie: dwarsschuur-stal-woonhuis met dubbelhuisopstand; drie woonhuistraveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak, uit het eind van de 19de - begin 20ste eeuw.


ID: 80097 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve Melskens

Oude Baan 30 (Hamont-Achel)
Door een grote acacia beschaduwde, langgestrekte hoeve, met ordonnantie: stal-woonhuis-stal-dwarsschuur-stal, in kern teruggaand tot de 18de eeuw.


ID: 80099 | Bouwkundig element

Elektriciteitscabine

Pastoor Bungenerslaan (Hamont-Achel)
Elektriciteitscabine opgericht in 1922-23, naar ontwerp van ingenieur Stevens. Gebouwd in Hollandse brikken.


ID: 80109 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Witteberg 14 (Hamont-Achel)
Alleenstaande langgestrekte hoeve met ordonnantie: dwarsschuur-stal-woonhuis met dubbelhuisopstand; heden vijf, eertijds zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit het eind van de 19de - begin van de 20ste eeuw.


ID: 300295 | Landschappelijk geheel

Leievallei tussen Ooigem en Bavikhove

Bavikhove (Harelbeke), Beveren, Desselgem (Waregem), Ooigem (Wielsbeke)
De Leie was tot in de 17de eeuw slecht bevaarbaar door het onregelmatige debiet. Door verbeterwerken waaronder de aanleg van sluizen en stuwen werd de rivier bevaarbaar. Ook in latere periodes werden nog verbeteringen doorgevoerd waaronder rechttrekkingen rond 1970. Enkele afgesneden riviermeanders zijn nog zichtbaar in het landschap. De Leievallei was lager gelegen dan het omringende land en daarom concentreren de wei- en hooilanden zich daar. Het Ooigembos is een soortenrijk eiken-haagbeukenbos is met kenmerkende oud-bosplanten. De hoger gelegen gronden worden gebruikt als akkerland. Het Kasteel van Ooigem, het Groot Goed van Sint-Pieters (Munkenhof) en het Goed te Beaulieu zijn belangrijke ontginningsites in de vallei. Verder wordt de ankerplaats gekenmerkt door een rijkdom aan vlaserfgoed waaronder vlasroterijen en kenmerkende schuren.


ID: 205294 | Bouwkundig element

Elektriciteitscabine van 1926

Bavikhovedorp (Harelbeke)
Elektriciteitscabine, volgens het kadaster gebouwd in opdracht van de gemeente Bavikhove in 1926. Oorspronkelijk aangebouwd tegen de onderwijzerswoning van de achtergelegen gemeenteschool (nummer 16). De onderwijzerswoning wordt afgebroken in de tweede helft van de 20ste eeuw.