Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1858 resultaten


ID: 302179 | Landschappelijk element

Driedubbele bruine beukendreef bij kasteel de Jonghe

Veldkaaistraat (Ardooie)
Oostelijke driedubbele toegangsdreef met opgaande bruinen beuken, deel uitmakend van het basis-drevenpatroon van kasteel de Jonghe.


ID: 208126 | Bouwkundig element

Hoeve en cichorei-ast

Veldkaaistraat 14 (Ardooie)
Hoeve, opklimmend tot de 18de eeuw, met cichorei-ast uit het interbellum. Ten oosten het boerenhuis met stal in gepleisterde baksteenbouw onder zadeldak in mechanische pannen (nok haaks op straat). Erfzijde met woongedeelte van zes traveeën. Schuur-stalvolume ten zuiden van het erf. Op het erf een voorliggende weegbrug met houten liggers. Ten westen van de hoeve een grote poel.


ID: 208115 | Bouwkundig element

Veldhofstede

Veldkaaistraat 9 (Ardooie)
Hoeve uit het laatste kwart van de 18de eeuw, gelegen ten westen van het kasteel de Jonghe d'Ardoye, op de centrale zichtas van het kasteel. Erftoegang via witgekalkte bakstenen hekpijlers met gepekte plint, rechts met mijtervormige nis met beeld Onze-Lieve-Vrouw met Kind, links met ingemetselde natuursteen: "VELDHOFSTEDE/ AD 1767". Toegangsdreef met kasseien. Hoevegebouwen in witgekalkte baksteenbouw met gepekte plint onder zadeldaken in Vlaamse pannen. Wagen, stal- en schuurvolume.


ID: 135369 | Landschappelijk geheel

Het natuur- en cultuurlandschap tussen de dorpscentra van Oosthoven, Oud-Turnhout en Arendonk

Arendonk (Arendonk), Oud-Turnhout (Oud-Turnhout)
De ankerplaats is, hoewel plaatselijk aangetast doorheen de tijd, een uniek voorbeeld van een compleet historisch heide – economiesysteem. Historisch – landschappelijk vormde het westelijke deel (de vallei van de Aa met de woonkernen Schuurhoven en Schuurhovenberg) een complex van akkers en graslanden (het zogenaamde infield), terwijl het centrale en oostelijke deel ervan een immense heidevlakte was (het outfield).


ID: 75415 | Bouwkundig element

Kapel van Kruisberg

De Lusthoven (Arendonk)
Gelegen vlakbij de grens ter plaatse van een in de 17de eeuw voor de katholieken uit Mierde gebouwde schuurkerk. In 1880 werd op dezelfde plaats een neoclassicistisch getinte kapel opgericht, in de Eerste en Tweede Wereldoorlog volledig vernield en nadien in moderne stijl heropgebouwd.


ID: 75400 | Bouwkundig element

Kasteel Tip met omringend park en vijver

De Lusthoven 26 (Arendonk)
Tot circa 1863-1866 opklimmend domein, aanvankelijk met boerderij en eenvoudig landhuis toebehorend aan de Engelsman Fox.


ID: 75410 | Bouwkundig element

Portierswoning kasteel Ter Hoge Heide

De Lusthoven 64 (Arendonk)
Voormalige portierswoning bij kasteel Ter Hoge Heide, in 1903 door Albert Emsens opgetrokken ter vervanging van een bestaand landhuis en in 1985 gesloopt.


ID: 75440 | Bouwkundig element

Begraafplaats

Kloosterbaan (Arendonk)
Gelegen vooraan op de Heikant, nu op de hoek van de Kloosterbaan en Steendonk, in gebruik genomen in 1899.


ID: 75457 | Bouwkundig element

Berendonkse Hoeve

Roobeek 1 (Arendonk)
De enig overblijvende van de vier, grote Postelse hoeven die de abdij tot 1794 in Arendonk bezat; volgens de jaartalankers opgetrokken in 1756 doch teruggaande op een veel oudere.


ID: 135423 | Landschappelijk element

Caelenhaag

Caelenhaag (As)
Caelenhaag is een nog onverharde holle weg die is uitgesleten op de steile helling tussen de Calenberg en de Bosbeek. Op de taluds komen nog heel oude en holle knothaagbeuken voor, die vroeger werden gebruikt als geriefhout.