Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

386 resultaten


ID: 303915 | Bouwkundig element

Brouwerij Martinas

Kattestraat 26, 38-44, 38A, Langensteenweg 4-6 (Merchtem)
Voormalig brouwerijcomplex Martinas of Ginder-Ale sinds de jaren 1870, de gebouwen werden stelselmatig uitgebreid en vernieuwd in de eerste helft van de 20ste eeuw, directeurswoning, conciërgewoning en kantoren van 1950.


ID: 90067 | Bouwkundig element

Brouwerij Vondel

Karel van Manderstraat 26 (Meulebeke)
Voormalige brouwerij Vondel, thans Ontmoetingscentrum Vondel, Openbare Bibliotheek en buitenschoolse kinderopvang, een grootschalig en beeldbepalend complex in het dorpscentrum. In de eerste helft van de 19de eeuw bevinden zich op de betreffende percelen een huis met achterliggende brouwerij, tuin en graanmolen aan de zuidoostzijde, weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830) en eigendom van de Meulebeekse brouwer Joannes Carpentier.


ID: 90192 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch hoekpand met café

Pittemstraat 33, Wetstraat 2 (Meulebeke)
In oorsprong volgens kadaster in 1900 gebouwd als woonhuis voor de weduwe en de erfgenamen van de Meulebeekse brouwer Francis Roelandts, die hier in 1891 een suikerijdrogerij opricht. In de jaren 1920 wordt het langs de Pittemstraat uitgebreid met een cinema, ontspanningszaal en herberg. In de loop van de 20ste eeuw gebeuren nog diverse uitbreidingen, onder meer in 1933 met burelen langs de Wetstraat en nieuwe achteraanbouwen, en in 1952 met verhoging van het burelencomplex en bouw van een feestzaal.


ID: 34318 | Bouwkundig element

Suikergroep N.V.

Opperstraat 108 (Moerbeke)
Suikerfabriek, sinds 1989 zogenaamd "Suikergroep N.V.". Bedrijf opgericht in 1869 door Jules De Cock onder de benaming "Sucrerie Jules De Cock et Compagnie".


ID: 52830 | Bouwkundig element

Glasfabriek Glaverbel

Colburnlei 1 (Mol)
Van de oorspronkelijke gebouwen van circa 1923 resten enkel het administratief gebouw, het labo en een watertoren.


ID: 13649 | Bouwkundig element

Bedrijfsgebouwen Agfa-Gevaert: site Gevaert 1

Septestraat 27 (Mortsel)
De site Gevaert 1 is samengesteld uit bedrijfsgebouwen uit diverse perioden van 20ste eeuw, verscheidene naar ontwerp van architecten De Backer - vader en zoon. De site is te herkennen aan zijn opvallende fabrieksschoorsteen.


ID: 13806 | Bouwkundig element

Steenbakkerij De Neef-Landuyt

Pastoor Huyghestraat, Struyfstraat 71 (Niel)
Voormalige steenbakkerij De Neef-Landuyt met een verlaten ringoven met bijhorend kantoortje/woonhuis; op het naastgelegen perceel een bewaarde schoorsteen.


ID: 55431 | Bouwkundig element

Warenhuis S.E.O. en administratieve vleugel

Gentstraat, Romestraat 11 (Oostende)
Voormalig warenhuis S.E.O. (Spaarzaamheid, Economie, Oostende) met administratief gedeelte, naar ontwerp van architect Gaston Eysselinck van 1948, vanaf 1986 Provinciaal Museum voor Moderne Kunst. Ruim functioneel gebouw met drie en één achteruitwijkende bouwlaag onder plat dak. Rationeel exterieur in overeenstemming met inwendig ruimteconcept.


ID: 215911 | Bouwkundig element

Architectenwoning Jan Tanghe

Jan De Clerckstraat 2, 2A (Oostende)
Landhuis in modernistische stijl, eigen woning met bureau van de architect Jan Tanghe, ontworpen in 1959 en gebouwd in 1960. De vrijstaande villa is ingeplant op een ruim perceel grenzend aan de Verenigde Natieslaan, dat deel uitmaakt van een verkaveling in de omgeving van het Maria-Hendrikapark uit de jaren 1950.


ID: 56455 | Bouwkundig element

Distilleerderij Auguste Pede-Christiaens

Ooststraat 62 (Oostende)
Op het perceel van de distillerie staat begin 19de eeuw een pakhuis, eigendom van een Oostendse plafonneur. Na een verdeling van het geheel in drie woonhuizen, koopt Augustus Pede-Lauwereins, reder in Oostende, het middelste huis, samen met achtergelegen "plaats en gebouwen". De open ruimte wordt met uitzondering van een klein koertje volgebouwd met opslagplaatsen. In 1896 gaat het eigendom door deling over op August Jan Karel Pede-Christiaens, handelaar te Oostende, die op dit adres in de Ooststraat gaat wonen.