Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

590 resultaten


ID: 48602 | Bouwkundig element

Sint-Aldegondekapel, omgeven door linden

Kapelweg (Dendermonde)
Merkwaardige portiekkapel omringd door twee maal vier linden en volgens de literatuur gebouwd in 1838. Haaks op de straat ingeplante kapel op een rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit rode baksteen boven een gecementeerde plint. Portiek steunend op vier pijlers, twee vrijstaand en twee uitspringend tegenover het hoofdvolume.


ID: 48891 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes met leilindes

Karel Hofmanstraat (Dendermonde)
Sobere georiënteerde wegkapel uit 1875 op rechthoekige plattegrond onder zadeldak, aan de straatzijde door vier getrouwde linden beschaduwd. Opgericht in rode baksteen op gepikte plint, verlevendigd met gesinterde baksteen verwerkt in de aflijnende baksteenfries met dropmotief.


ID: 48557 | Bouwkundig element

Koortskapel, omgeven door linden

Oud Kerkhofstraat (Dendermonde)
Vrijstaande veldkapel, omgeven door twee geknotte linden vooraan, één oude linde achteraan en daarachter vijf jonge linden die een halve cirkel beschrijven. Kleine devotiekapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en bezocht tegen koorts. Rechthoekige kapel met driezijdige sluiting onder afgewolfd zadeldak met schildvormige kunstleien.


ID: 48898 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Schuurkouterkapel met geleide lindes

Schuurkouter (Dendermonde)
Grote rechthoekige wegkapel met driezijdige sluiting in baksteenbouw onder steil zadeldak met leien en voorzien van een ijzeren sierkruis en bolornament. In de klokvormige voorgevel is de wegkapel op een gevelsteen 1759 gedateerd. De kapel wordt geflankeerd door twee van de oorspronkelijk vier geleide linden.


ID: 84525 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouwkapel met knotlindes

Kluizebosstraat (Dentergem)
Veldkapel, Onze-Lieve-Vrouwkapel, in de volksmond Weverskapel genoemd naar de huidige eigenaar, zou dateren van vóór 1882. Op de Atlas der Buurtwegen (1846) of de Vandermaelenkaart (circa 1850) staat geen aanduiding van een kapel, wel op de Militaire stafkaart van 1862, herzien in 1884 en 1910. Gelegen links van het huis nummer 6 en palend aan een weiland, voor de kapel staan twee linden. Kapel is opgetrokken in rode baksteen, rechthoekige plattegrond met driezijdige apsis en onder zadeldak (roofing), gecementeerde plint.


ID: 84439 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Maria Troost-in-Nood met gekandelaarde linden

Oostrozebekestraat (Dentergem)
Bedankingskapel van een loteling omdat hij niet werd geloot. Kapel in baksteen, onder zwartpannen zadeldak. Witbeschilderde voorgevel met zwarte plint en dubbele houten deur, bovenaan met glas. Opschrift in het boogvlak.


ID: 84494 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kruiskapel met leilindes

Vaerestraat, Volderstraat (Dentergem)
Pijlerkapel op noordwestelijke hoek van kruising van de Vaerestraat en de Volderstraat, opgericht circa 1992. Geruggesteund door leilindes in kruisvorm. Spitsboogvormige bakstenen constructie opgetrokken rond een vermoedelijk ouder beeld van de gekruisigde Christus.


ID: 21573 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Onze-Lieve-Vrouwstraat (Diepenbeek)
Gecementeerde en witgeschilderde bakstenen kapel, aan de straatkant gelegen en omringd door drie kastanjebomen.


ID: 134551 | Landschappelijk element

Moestuin en erf bij een vakwerkhoeve

Russelbeekstraat 2 (Diepenbeek)
Moestuintje en traditionele erfinrichting bij een vakwerkhoevetje uit de 19de-20ste eeuw.


ID: 78265 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Troost in Nood met lindes

Kapellestraat (Diksmuide)
Kapel,heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog naar ontwerp van C. Van Elslande, ter vervanging van een 18de-eeuwse dankkapel. Eenvoudige bakstenen wegkapel onder mansardedak op rechthoekige plattegrond geflankeerd door twee lindes.