Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

590 resultaten


ID: 307984 | Landschappelijk element

Op stam gezette taxus

Hoegaardsesteenweg, Kapelstraat (Bierbeek)
Op de hoek van de Hoegaardsesteenweg en de Kapelstraat in Opvelp staat een kleine wegkapel met links ervan een imposante op stam gezette taxus. De taxus heeft een breed uitgegroeide kruin die tot over het kapelletje reikt. Deze soort is een typische beplanting voor een religieuze context omdat hij door zijn eeuwig groen karakter het eeuwige leven (in de hemel) symboliseert.


ID: 652 | Bouwkundig element

Kapel gedateerd 1744

Grammestraat (Bilzen)
Rechthoekige kapel van één travee onder zadeldak, gelegen in de bocht van de weg en geflankeerd door een oude beuk. De kapel werd recent sterk gerestaureerd.


ID: 308458 | Landschappelijk element

Opgaande beuk

Jazz Bilzenplein (Bilzen)
De beuk stond voor een tuinprieel. De beuk en het tuinprieel maakten deel uit van de tuin van de ‘Dekenij met orangerie’. Ze bevonden zich beide op het einde van de dekenijtuin in de Kloosterstraat, ten oosten van de dekenij.


ID: 740 | Bouwkundig element

Sint-Rochuskapel

Schietboomstraat (Bilzen)
Omringd door vier bomen. Witgekalkte bakstenen kapel van twee traveeën en halfronde koorsluiting, uit begin 19de eeuw.


ID: 133151 | Landschappelijk element

Drie zilveresdoorns bij de Sint-Rochuskapel

Schietboomstraat (Bilzen)
Bij de Sint-Rochuskapel in de Schietboomstraat staan 3 opgaande kapelbomen. Vermoedelijk is dit wat nog wat rest uit een aanplanting van 4 stuks.


ID: 2499 | Bouwkundig element

Sint-Annakapel

Mechelsesteenweg (Bonheiden)
Eenvoudige landelijke kapel uit de 17de - 18de eeuw, traditionele halteplaats op de bedevaartroute naar Scherpenheuvel en omgeven door zes lindebomen.


ID: 304736 | Landschappelijk element

Mammoetboom

Mellenstraat (Borgloon)
Deze mammoetboom werd zeer waarschijnlijk aangeplant bij het park van het kasteel van Gorsleeuw. Vanuit het park is er een zicht op het kapelletje en de boom. De kapel en boom staan in de hoek van de dreef die vanaf het kasteel naar de Tongersesteenweg loopt. Of de boom eerst of gelijktijdig met de kapel werd geplaatst is niet zeker. De boom heeft een omtrek van ongeveer 6m. Het kapelletje dateert uit het begin van de 20ste eeuw.


ID: 301337 | Landschappelijk element

Pues Boom

Oude Kassei (Borgloon)
Deze zomerlinde is gelegen op een splitsing van twee holle wegen, waaronder de Romeinse Kassei. De boom wordt op verschillende historische kaarten (vanaf 1745 tot 1930) weergegeven. In de 18de eeuw stond er een kruis of kapel bij de boom, deze is later verdwenen. Volgens de literatuur stond op deze plaats tevens een galg, vandaar ook de benaming "galgeboom". Voor de boom staat nog de onderkant van een zeshoekige steen, mogelijk van deze galg. De hoge ligging van deze plaats, ca. 10m boven de holle wegen, moet een indrukwekkend beeld hebben gegeven. De boom is in zijn huidige toestand volledig hol en bestaat zelfs uit twee afzonderlijke delen welke op zich vrij vitaal zijn.


ID: 133417 | Landschappelijk element

Paardenkastanje als kapelboom

Oude Kassei 46 (Borgloon)
Naast de kleine kapel, staat een beeldbepalende paardenkastanje met een mooie groeivorm. Waarschijnlijk is deze boom gelijktijdig geplaatst met de bouw van de kapel, in het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 31836 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Schaberg en linden

Tongersesteenweg (Borgloon)
Kapel (van) Schaberg, ook kapel Onze-Lieve-Vrouw-van-Smarten genoemd. Drie linden aan de linkerzijde. Moderne gehistoriseerde ankers vormen het jaartal 1606. Restauratie in 1974-75.