Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1466 resultaten


ID: 9597 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Deinsbeke

Deinsbekestraat (Zottegem)
Gebouwd circa 1930 voor een Mariabeeld dat op mysterieuze wijze in de Deynsbeek zou aangespoeld zijn; druk bedevaartsoord. Oorspronkelijk midden de weiden gelegen. Eénbeukige, neobarokke kapel van drie traveeën met lager neoromaans getint koor en nog lagere sacristie.


ID: 215917 | Bouwkundig element

Klooster Onze-Lieve-Vrouw van VII Weeën

Faliestraat 3-5, Lilarestraat 2, 2A (Zottegem)
Van het kloostercomplex van Onze-Lieve-Vrouw van VII Weeën resteren nog de neogotische kapel, gedateerd 1889, een lagere school, een woning en de parochiezaal Rerum Novarum van 1931 naar ontwerp van architect Ommeslagers. De kloosterkapel is opgevat als een eenbeukig, oost-west georiënteerd zaalkerkje van drie traveeën diep, onder een zadeldak met dakkapellen en in het oosten afgesloten door een een rechthoekig koor met driezijdige koorsluiting.


ID: 9783 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Leeuwergem

Kasteel van Leeuwergem 1 (Zottegem)
Waterkasteel in Lodewijk XV-stijl uit 1764, toegankelijk via een dreef, een bakstenen brug uit het interbellum en een erekoer met flankerende dienstgebouwen. Het kasteel is uitgewerkt als een sober en symmetrisch volume met rococo-inslag, heeft twee bouwlagen, en is opgebouwd uit negen traveeën bij voor- en achtergevel en zeven aan de zijgevels. Het is gelegen in een omringend park met een geometrische aanleg uit de tweede helft van de 18de eeuw, aangevuld met een vroeg-landschappelijk ‘Engels park’.


ID: 9638 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Kasteelstraat 30 (Zottegem)
Rechthoekige éénbeukige kapel van vijf traveeën met driezijdige koorsluiting, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Neogotische baksteenbouw op afgeschuinde, gecementeerde plint, onder zadeldak.


ID: 9635 | Bouwkundig element

Gesticht Onze-Lieve-Vrouw van Deinsbeke

Kasteelstraat 55 (Zottegem)
Neogotisch complex gebouwd in 1883 naar ontwerp van de Oudenaardse architect Alphonse Vossaert. L-vormige bouw in kenmerkend donkerbruin metselwerk, van twee bouwlagen onder doorlopende steile zadeldaken met dakvensters; tijdens het interbellum meermaals uitgebreid.


ID: 9821 | Bouwkundig element

Kapel Sint-Antonius-van-Padua

Knutsegemstraat (Zottegem)
Neogotisch gebouw uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met rechthoekige plattegrond, vier traveeën onder zadeldak met klokkenruiter.


ID: 9756 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Leliestraat (Zottegem)
Volledig vervallen kapel met barokke inslag, uit de 18de eeuw. Rechthoekige plattegrond van drie traveeën met halfronde koorsluiting; derde travee en halfronde apsis vermoedelijk uitbreiding uit de 19de eeuw.


ID: 9861 | Bouwkundig element

Klooster van de grauwe zusters - penitenten

Penitentenlaan 3-7 (Zottegem)
Oorspronkelijk godshuis voor behoeftige reizigers, weldra omgevormd tot hospitaal. Verwoesting in de tweede helft van de 16de eeuw door de geuzen. Oude kloostergang opklimmend tot het vierde kwart van de 17de eeuw tot de eerste helft van de 18de eeuw; latere aanpassingen; vier vleugels van twee bouwlagen onder aaneengesloten zadeldaken (leien), gegroepeerd rondom een rechthoekig binnenhof. Kapel in de oksel van de noordoostelijke en zuidoostelijke vleugel .


ID: 9831 | Bouwkundig element

Sint-Andrieskapel met linden

Sint-Andriessteenweg 38A (Zottegem)
Voormalig bedevaartsoord. Rechthoekig gebouw met driezijdige sluiting, in traditionele stijl onder zadeldak, uit de 17de tot 18de eeuw.


ID: 43185 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Bosstraat (Zoutleeuw)
Eénbeukige ruimte, bekroond met een leien dakruiter, voorzien van een transept en koor met vlakke sluiting, sacristie toegevoegd in de 18de eeuw.