Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1465 resultaten


ID: 612 | Bouwkundig element

Kapel van 1883

Pannenovenstraat (Bilzen)
Kapel van één travee met een rechte koortravee en vlakke koorsluiting, gedateerd op een gevelsteen 1883.


ID: 623 | Bouwkundig element

Kasteeldomein van Schoonbeek

Waterkasteelstraat 1 (Bilzen)
De oudste gedeelten van het kasteel worden door een gevelsteen op de kroonlijst van de oostelijke gevel van de oostelijke vleugel gedateerd 1628. De kern is vrijwel zeker ouder.


ID: 45035 | Bouwkundig element

Sint Pieterscollege

Weststraat 113-117 (Blankenberge)
In 1869, bouw van een klooster en schoolcomplex door de Zusters van de Heilige Jozef (Brugge). Zogenaamd "Priestergebouw" van 1897 naar ontwerp van de Roeselaarse architect Albert Callebert. Vrij lang klassengebouw van circa 1934 met nieuw zakelijke inslag, gesigneerd Raphaël Speybroeck (Blankenberge).


ID: 70710 | Bouwkundig element

Kapel van Veldhoven

Kapelstraat 72 (Bocholt)
De oorspronkelijke kapel dateerde waarschijnlijk uit de tweede helft van de 16de eeuw. Deze kapel werd in 1617 door doortrekkende soldaten vernield; ze werd later heropgebouwd. De huidige kapel dateert van 1950, naar ontwerp van architect Dreesen.


ID: 12471 | Bouwkundig element

Klooster van de witte paters

Borsbeeksesteenweg 45 (Boechout)
U-vormig voormalig kloostergebouw uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, sinds 1971 Capenberg-Oxaco Center.


ID: 83812 | Bouwkundig element

Sint-Gabriëlscollege

Lange Kroonstraat 72 (Boechout)
Sint-Gabriëlscollege, voormalig Pensionnat Pintelon. Kort na 1900 overgenomen door de broeders van Sint-Gabriël. Bestaande uit tweetal alleenstaande gebouwen van circa 1870.


ID: 2489 | Bouwkundig element

Kapel sanatorium

Imeldalaan 9 (Bonheiden)
Heden nieuwe bouw met vrijstaande, voormalige kapel van 1929. Eclectische baksteenbouw met een zekere neoromaanse inslag onder leien bedaking.


ID: 12639 | Bouwkundig element

Parochiale meisjesschool

Bosstraat 67-69 (Boom)
Parochiale meisjesschool daterend van 1905. Langwerpige binnenplaats met schoolgebouw aan noordzijde, ingangspoort en voormalige kapel aan oostzijde.


ID: 301114 | Landschappelijk geheel

Haspengouw van Borgloon tot Vechmaal

Bommershoven, Borgloon, Broekom, Groot-Loon (Borgloon), Gutschoven, Heers, Heks, Horpmaal, Vechmaal (Heers), Lauw, Piringen, Widooie (Tongeren)
Het is een overwegend open en sterk glooiend landschap, voornamelijk bestaande uit zeer vruchtbare akkers. De bewoning is geconcentreerd in dorpen die vooral gelegen zijn in de valleien. Deze valleien zijn vochtiger en bestaan uit hooi- en graslanden en houtkanten en vormen meer gesloten linten tussen de uitgestrekte open plateaugebieden. Op de heuveltoppen ontbreekt plaatselijk de vruchtbare leemlaag of is deze te dun voor landbouw en liggen beperkte boscomplexen. De ankerplaats vormt een uitzonderlijk landschap waarbij de erfgoedelementen samen een uitgestrekt cultuurlandschap vormen met vele historische kasteeldorpen en domeingoederen, alternerend met een schitterend semi-ruraal kader van hoeves, akkers, weilanden, hoogstamboomgaarden en bossen waarbij de verschillende elementen bovendien onderling verbonden zijn door oude wegtracés (waaronder de Romeinse weg).


ID: 31766 | Bouwkundig element

Rusthuis- en begijnhofkapel

Graethempoort 3B (Borgloon)
Het begijnhof van Borgloon ontstond rondom de kapel van het Johannietershospitaal te Graethem, bij de stadspoort. Deze kapel is de begraafplaats van Lodewijk I († 1171), graaf van Loon en zijn vrouw Agnes.