Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5868 resultaten


ID: 31677 | Bouwkundig element

Sint-Hubertuskapel of Hageboomje kapelle

Leemkuilstraat (Alken)
Tot 1967 bevond zich op de hoek van de Alkerstaat de Sint-Hubertuskapel, waarschijnlijk daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 31697 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Hoop der Hooplozen

Motstraat (Alken)
Recent gebouwtje onder tichelen tentdak, gelegen op de plaats van een oudere kapel. Naast de kapel staat een monumentale gekandelaarde zomerlinde.


ID: 134254 | Landschappelijk element

Park van het kasteel Erckenteel

Parkstraat 9 (Alken)
Sedert 1953 grotendeels verloren gegaan park behorend tot een minstens tot de 18de eeuw opklimmend goed dat in de 19de eeuw tot kasteeldomein evolueerde; nu restant van de oude vijver, enkele jongere bomen en een perceel parkbos; fragmentarisch bewaard kasteel, nu klooster bij een rusthuis.


ID: 31715 | Bouwkundig element

Bakstenen kapel

Steenweg (Alken)
Bakstenen kapel van één travee met vijfzijdige sluiting onder zadeldak, uit tweede helft 19de eeuw.


ID: 135403 | Landschappelijk geheel

Poldergebied van Lampernisse en omgeving

Alveringem (Alveringem), Diksmuide, Lampernisse, Oostkerke, Oudekapelle, Sint-Jacobs-Kapelle (Diksmuide), Eggewaartskapelle, Zoutenaaie (Veurne)
Dit gebied omvat de poldergebieden met graslanddepressie van de zogenaamde Kom van Lampernisse, de Vlavlakte en de aansluitende kleine dorpskernen van Lampernisse, Zoetenaaie, Oostkerke, Sint-Jacobskapelle en Oudekapelle. Het uitgestrekte gebied met sinds de middeleeuwen in gebruik genomen polders met reliëfrijke graslanden en talrijke sporen van ontvening, kleiontginning en vroegere bewoning, vertoont een grote variatie in poelgronden en geulgronden. De site van het Leenhof Ter Wissche en de verdwenen kerken van Oostkerke en Zoutenaaie vormen bijzondere sporen van (vroeg-)middeleeuwse bewoning. Er komen ook nog meerdere oude hoeven met walgracht voor. De polder is doorsneden door talrijke vaarten en grachten. De Oude Zeedijk vormt een opvallend middeleeuws dijkrelict. De panoramische zichten bieden weidse vergezichten.


ID: 15925 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Troost

Bellestraat (Alveringem)
Wegkapel "Onze-Lieve-Vrouw van Troost" of "Kattekapel". De eerste kapel zou volgens de legende van de drie ridders (zie Weegschede nummer 1) gebouwd zijn circa 1200. De volkse benaming "Kattekapel" zou destijds ontleend zijn aan de aanroeping tegen ziekten van kleine huisdieren.


ID: 15874 | Bouwkundig element

Neogotisch kapelletje

Bergenstraat (Alveringem)
Korte onverharde weg naar neogotisch kapelletje van circa 1909 volgens inscriptie binnenin: "Famille Feys-Callewaert 1909".


ID: 15879 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Wegkapel met linde

Bergenstraat 90 (Alveringem)
Wegkapel beschaduwd door linde, gelegen links van onverharde oprit naar hoeve. Rechthoekig gebouwtje onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw.


ID: 16460 | Bouwkundig element

Poort en dorpswoningen

Beverenstraat 42 (Alveringem)
Getoogde toegangspoort met gietijzeren hek, erboven, rondboognis met Mariabeeld. Gekasseid pad naar haaks gelegen huizenblok met bakstenen stoep en voortuintje. Drie huisjes van één travee en één bouwlaag onder zadeldak met hanggoot, uit de 19de eeuw.


ID: 16115 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Groenspriet's kapel met twee lindes

Burgmolenstraat (Alveringem)
Kapel geflankeerd door twee linden. Rechthoekig gebouwtje van één travee onder zadeldak (Vlaamse pannen) met kort overstekende rand, daterend van 1851 (zie gevelsteen).