Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5868 resultaten


ID: 26670 | Bouwkundig element

Hoeve 't Maegher Goet

Magergoed 1-2 (Gent)
Voormalige hoeve waarvan het woonhuis een zeldzaam overblijfsel is van laatmiddeleeuwse architectuur. Vroegste vermelding van het Maegher Goet dateert van 1577. Midden in het veld gelegen hoeve op het eind van de met bomen afgezette dreef. Monumentale toegangspoort van het 17de-eeuwse type sluit de westelijke zijde af van een vroeger flessenhalsvormig omwald erf. Woonhuis uit de 15de-16de eeuw op motte ten oosten met gedichte vierkante binnenwal. Stal- en schuurvleugel, gedateerd 1873, tegen de noordelijke kant van het erf.


ID: 200749 | Bouwkundig element

Kerkhof en neogotische kerkhofgalerij

Mariakerkeplein (Gent)
Kerkhof met neogotische galerij, gerealiseerd vanaf 1873. De ommuring met galerij werd voltooid in 1876 en uitgevoerd door bouwmeester L. Gildemyn volgens ontwerp van architect Baron Jean de Bethune. De overdekte gaanderij bestaat uit twee haaks staande vleugels onder zadeldak met schaliën bedekt.


ID: 26381 | Bouwkundig element

Hoeve

Moerstraat 95 (Gent)
Witgekalkt boerenhuisje van vijf traveeën en één bouwlaag op gepikte plint onder zadeldak, mogelijk uit 18de eeuw. Dwarsschuur ten noorden onder laag afhellend zadeldak, met gevelniskapel.


ID: 26239 | Bouwkundig element

Kapel

Moleneinde (Gent)
Kapel gesitueerd op de hoek met de Lindestraat mogelijk op de plaats van een oudere verdwenen kapel. Eenvoudige neogotische baksteenbouw op omlopende natuurstenen plint, onder steil zadeldak, volgens kadastergegevens van 1906 en opgericht door juffrouw Ida Delebecque.


ID: 26387 | Bouwkundig element

De Knokhoeve

Noordhoutstraat 96 (Gent)
Langgestrekte hoeve met traditionele 18de-eeuwse kern. Vroegere toegang tussen bakstenen hekpijlers met zadeldekje tegenover woonhuis, bewaarde linker pijler met rondboogvormig nisje.


ID: 26631 | Bouwkundig element

Grote Hofstede

Oostdonkstraat 5 (Gent)
Hoevecomplex met traditionele kern, doch huidig uitzicht uit eerste helft 19de eeuw. Toegankelijk langs twee dubbele hekpijlers. Merkwaardige boerenwoning ten noorden, van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Boven de middentravee klein nisje met Heilig-Hartbeeld. Twee dwarsschuren langs weerszijden van het huis ten oosten en ten westen..


ID: 18556 | Bouwkundig element

Kleine langgestrekte hoeve

Ottergemsesteenweg 371 (Gent)
Haaks op de straat ingeplante kleine hoeve van het langgestrekte type met tuin rechts naast en voor de hoeve, aan de straatkant afgesloten door een haag met ijzeren hek. Verankerde en witgekalkte baksteenbouw op gepikte plint, woonhuis van één verdieping en vijf traveeën van het dubbelhuistype met rechts stal uit midden 19de eeuw.


ID: 20842 | Bouwkundig element

Hotel Verhaegen-Lammens

Oude Houtlei 110, Wellingstraat 1 (Gent)
Breed hoekhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën, met kelders overkluisd met gedrukte kruisgewelven, opklimmend tot de 16de eeuw. Voorgevel gewijzigd in 1768, doch later nogmaals aangepast in empirestijl in 1828 naar ontwerp van architect J.B. Van de Cappelle. Bijgebouw met voormalige kapel uitziend op de Wellinckstraat, uit 16de of 17de eeuw. Koetshuis in rococostijl uit midden 18de eeuw van acht traveeën, en één bouwlaag onder mansardedak. Paardenstallen van twee bouwlagen uit midden 18de eeuw uitziend op de Brandstraat.


ID: 20835 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Oude Houtlei 36-42 (Gent)
Hoekhuis van drie bouwlagen, met zadeldak, uit het derde of vierde kwart van de 18de eeuw. Bepleisterde lijstgevel van vier traveeën met dubbelhuisopstand, opgetrokken in Lodewijk XVI-stijl. Hoeknis met lantaarn ter hoogte van de tweede bouwlaag, schelpvormig afgedekt en versierd met afhangende festoenen; beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind.


ID: 26396 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Dekenij-pastorie Sint-Gerulfparochie met tuin

Oude-Abdijstraat 56 (Gent)
Classicistische pastorie opgetrokken in opdracht van de Abdij van Drongen in 1773. Het is een representatief voorbeeld van een pastorie uit de tweede helft van de 18de eeuw die haar volledige configuratie inclusief tuin, ommuring met kapel en koetshuis heeft bewaard.