Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

725 resultaten


ID: 39080 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Hof Tasseniers

Damstraat 4 (Galmaarden)
Voormalig landgoed van de abdij van Vorst die het in 1164 van de abdij Sint-Winoksbergen had gekocht. Hoeve met geplaveid erf, gekasseide toegangsdreef met populieren en volledig omgeven door een meidoornhaag.


ID: 39114 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Heetveldesite

Munkbaan 1-2, 1A (Galmaarden)
Tweeledige opper- en neerhofstructuur met sporen van een ringgracht verwijzend naar de motte-origine, gelegen op de linkeroever van de Mark, op de grens met Galmaarden. Het landgebruik bleef ongewijzigd sinds de 19de eeuw. Knotwilgenrijen en meidoornhagen markeren de historische percelering.


ID: 130918 | Landschappelijk element

Knoteik als hoekboom Kleienberg

Ninoofsesteenweg (Galmaarden)
Een knoteik als hoekboom staat er langs een losweg die verbinding maakt tussen de Ninoofsesteenweg en de Hollestraat. Op de Atlas van de Buurtwegen werd vanaf deze plaats een greppel ingetekend, wat ook doet vermoeden dat de boom een bron markeert. De knoteik heeft een stamomtrek van 310 cm (2008) en bevindt zich op een plaats die op de Kabinetskaart van de Ferraris gekenmerkt word door de aanwezigheid van lijnaanplantingen bij de perceelsranden. Mogelijks is de knoteik nog een 18de-eeuws restant.


ID: 76614 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Watermolensite Driscartmolen

Watermolenstraat 18 (Galmaarden)
Verlaten watermolen met prettig ensemble van gebouwen uit 18de doch vooral 19de eeuw. Molen en molenaarshuis met oudere maar verhoogde en aangepaste kern en bewaarde spuikom. Rondom weilanden met bomenrijen en relicten van historische voetwegen.


ID: 130946 | Landschappelijk element

Lindenprieel Kerkstraat

Kerkstraat 82 (Gavere)
Verschillende geleide en geknotte linden zijn in een cirkelvorm aangeplant. Ze staan aan de straatzijde, meer bepaald in de zuidoostelijke hoek van de tuin bij semi-gesloten hoeve, Kerkstraat 82. Het is een lindenprieel die in de zomer voorzag in een schaduwrijke rustplaats.


ID: 41830 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Ambrosiusparochie met tuin

Persoonstraat 55-56 (Geetbets)
Pastorie met aanhorigheden gebouwd omstreeks 1630, classicistisch verbouwd tijdens het tweede kwart van de 18de eeuw, gelegen in een door een ringgracht omgeven tuin van 70 are; een gedeelte (16 are) van de tuin werd rond 1820 als 'Engels hof' omschreven.


ID: 135238 | Landschappelijk geheel

Kastelensite Zwijnaarde

Eedstraat, Gebuurtestraat, Heistraat, Hutsepotstraat, Kortrijksesteenweg, Pieter Pauwel Rubenslaan, Putstraat, Rijvisschestraat (Gent)
De kastelensite van Zwijnaarde bestaat uit een ensemble van de kastelen Reivissche, Predikherenhof, Nieuwgoed, Puttenhove en De Klosse en het park van de Ghellinck d’Elsegem. Er is een sterke visuele relatie tussen de verschillende sites onderling en via vergezichten en kasteeldreven loopt de architectuur van de gebouwen verder in het landschap. Van de relatief hoge grondwaterstand heeft men in het verleden dankbaar gebruik gemaakt om bij de kasteelsites omgrachtingen, vijvers en waterpartijen aan te leggen. Rondom de kastelen liggen relicten van het oorspronkelijke bulkenlandschap, een door knotwilgenrijen gesloten landbouwgebied waarvan de percelen werden bewerkt in het kader van het wisselstelsel. Nattere delen, in de beekvalleitjes, hebben een meer continu gebruik als grasland gekend. Een aantal kastelen heeft nog een omgrachting als relict van de middeleeuwse site met walgracht.


ID: 131948 | Landschappelijk element

Knotbomenrijen van els en schietwilg

Elshout (Gent)
Perceelsrandbegroeiing aangeplant langs enkele akkerpercelen met in hoofdzaak zwarte els en in mindere mate schietwilg. Langs de houtkanten zijn er soms nog grachten of sporen ervan aanwezig. Deze houtkanten zijn nu nog een van de weinige reminiscenties van het historische bulkenlandschap. De houtkant is hier gevormd door elzenknotbomenrijen en knotbomenrij met schietwilg.


ID: 26233 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Keurestraat (Gent)
Schilderachtig achterin gelegen erf met kleine hoeve waarschijnlijk uit de 18de eeuw, toegangspad afgezoomd met knotwilgen. Boerenwoning van het dubbelhuistype van zes traveeën, onder zadeldak (zwarte pannen). Losstaande lage rechthoekige bakstenen dwarsschuur onder hoog en steil schilddak met rode pannen.


ID: 131592 | Landschappelijk element

Knoteik als hoekboom

Paradijskouter 52 (Gent)
Een zware knoteik met stamomtrek van bij de 3 meter markeert een perceelgrens als hoekboom en staat bij de erftoegang van een hoeve.