Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1036 resultaten


ID: 84680 | Bouwkundig element

Herenhuis

Dorp 73 (Berlare)
Aan de straat gelegen herenhuis van circa 1831 met bijgebouwen en grote bijhorende tuin palend aan de straathoek met Gaver. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, aan weerszij geflankeerd door een lagere aanbouw met plat dak. Het koetshuis van drie traveeën uit 1866 en verlengd in 1880 tot vijf traveeën, omvat een schuur met aardappelkelder, remise en houtkot. Lagere stalvleugel van acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak.


ID: 84681 | Bouwkundig element

Huis Vanden Bossche

Dorp 75 (Berlare)
Aanvankelijk huis Vanden Bossche uit 1871, later brouwerswoning van dezelfde familie met resten van de bijhorende voormalige mandenmakerij uit 1898, in 1905 vergroot en herbestemd tot brouwerij De Oude Linde. Hoekhuis met Gaver, door zijn kenmerkende quasi afgeronde hoek ook het Rond huis genoemd.


ID: 78636 | Bouwkundig element

Koetsiers- en hovenierswoning

Moleneindestraat 27 (Berlare)
De voormalige koetsiers- en hovenierswoning van het kasteel van Uitbergen werd gebouwd in 1885 in opdracht van kasteelheer en burgemeester graaf Victor van den Steen de Jehay. Het betreft een zeldzaam voorbeeld van een woning voor de koetsier-tuinman met washuis, zadelkamer, koetshuis en paardenstal vervat in één gebouw.


ID: 78638 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Kasteel van Uitbergen

Moleneindestraat 27-31 (Berlare)
Het kasteel van Uitbergen is een voorbeeld van een minstens tot de 16de eeuw opklimmende omwalde hoeve, die in de loop van de 18de eeuw evolueerde naar een zelfbedruipende omwalde buitenplaats met aangelegd park als eigendom van adellijke families. De verdere evolutie gedurende de 19de eeuw toont een verschuiving van functie als zomerresidentie naar een kasteel met permanente bewoning. Deze evolutie ging steeds gepaard met verbouwingen en uitbreidingen aan het domein, waardoor de buitenplaats onder de families de Kerchove d’Ousselghem, van den Steen de Jehay en Visart de Bocarmé evolueerde tot een kasteel met neoclassicitisch voorkomen volgens het "entre cour et jardin"-principe, met zeer waardevolle landschappelijke parkaanleg en bijkomende aanhorigheden zoals de conciërge- en hovenierswoning.


ID: 306764 | Bouwkundig element

Landhuis Les Marronniers

A. Devriesestraat 2 (Bertem)
Les Marronniers is een classicistisch landhuis met bijgebouwen, U-vormig ingeplant en een bijhorend domein. Het werd kort na 1820 gebouwd door Franz Tielemans, geneesheer en oprichter van de koninklijke Filharmonie in Leefdaal. De familie Tielemans speelde een vooraanstaande rol in het dorp en bracht verschillende geneesheren en een burgemeester voort. Een andere benaming is Château des Olmes.


ID: 134710 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Victor Rigaux met tuin

Kamstraat 3 (Bever)
De villa, oorspronkelijk een sober, bakstenen dubbelhuis, werd opgericht in opdracht van brouwer Victor Rigaux-Devroede omstreeks 1894, zie jaarsteen. Tegen de oostelijke perceelsgrens werd een klein koetshuis gebouwd. De villatuin van 60 are uit dezelfde periode, is aangelegd volgens het 'schotelmodel' met gelobd vijvertje, boogbrugje, ondertunneld belvedèreheuveltje en een prieel van goudenregen.


ID: 17448 | Bouwkundig element

Brouwerij De Brug en brouwerswoning

Brugstraat 4 (Beveren)
Woonuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak uit de tweede helft van de 19de eeuw. L-vormig brouwerijcomplex uitziend op de binnenplaats. Oostvleugel van vijf traveeën met twee bouwlagen onder zadeldak uit de 19de eeuw met behouden voorgevel uit de 17de eeuw met twee zandstenen kruiskozijnen. Zuidvleugel van drie traveeën, één bouwlaag en schilddak, uit de 19de eeuw.


ID: 17185 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Cortewalle

Essendreef 2, Zwarte Dreef 1 (Beveren)
Waterburcht gelegen in een uitgestrekt park ten zuiden van de rijksweg Antwerpen-Rijsel, waarin tevens een koetshuis met oranjerie en gietijzeren hangbrug op te merken zijn.


ID: 17212 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartparochie met tuin

Hooghuisstraat 6 (Beveren)
Belangrijke alleenstaande classicistische baksteenbouw van vijf traveeën en twee verdiepingen onder geknikt schilddak uit de tweede helft van de 18de eeuw daterend, doch mogelijk met oudere kern. Bakstenen koetshuis onder zadeldak, uit de 19de eeuw. Omgevende tuin.


ID: 17417 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie met tuin

Kerkplein 22 (Beveren)
Rechthoekig bakstenen huis van 1767 met ontpleisterde gevels; voor- en achtergevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak met vlakke nok op elke zijde voorzien van een dakkapel met driehoekig fronton. Links en rechts voormalig koetshuis en schuurtje. Achterin gelegen pastorietuin en met hekken afgesloten voortuin.